Paleo dieta | v čem má a nemá pravdu

Se zápalem jsem četla o paleo dietě v knížce Jídlo na prvním místě (Whole30) od manželů Hartwigových. První odbornější část mě hodně oslovila. Autoři v ní totiž porovnávají vědecké fakty a vysvětlují, v čem je dieta jeskynního muže, paleo nebo jinak řečeno whole30... zdraví prospěšná. Jejich recept na zdraví, ale není univerzální a má spoustu chyb, kvůli kterým píšu tento článek. 



Pravdivá poselství paleo diety: 
  1. Jídlo by mělo vždy obsahovat množství zeleniny a ovoce a kvalitní suroviny. 
  2. Je vhodné kombinovat živiny bílkoviny+sacharidy a bílkoviny+tuky a měli bychom se vyhnout jídlům, která obsahují pouze spoustu kombinace sacharidy+tuky. Hned velmi zjednodušeně vysvětlím proč. 

Sacharidy ovlivňují naši hladinu krevní glukózy, která ovlivní hormonální systém. Po zvýšení glykémie dojde k adekvátnímu navýšení produkce inzulinu, který má jedinou hlavní funkci - dostat glukózu do buněk a snížit glykémii, aby nebyla moc vysoká příliš dlouho (hyperglykémie, charakteristická pro diabetes). Inzulin způsobuje vedle vychytávání glukózy (v tkáních s transportérem GLUT4 - játra, svaly, tuk) i zvýšení anabolismu - "skládání malých molekul ve velké". Tedy například vede k regeneraci a výstavbě svalu a k syntéze tuků a jejich zvýšené ukládání v tukové tkáni. Když si tedy dáváme často jídla bohatá na sacharidy a tuky, naše játra, svaly a další tkáně dostanou svou potravu (glukózu), ale zároveň se zvýší i ukládání tuků v tukové tkáni (a některýh dalších) a tedy... naše tuková tkáň nabývá na objemu a tloustneme. Navíc, taková dieta s sebou nese nebezpečí rozvoje inzulinové rezistence a nedostatku bílkovin, které rozvoj obezity jen urychlí. 

Teď se možná začínáte děsit, ale jak jsem řekla dříve, jde jen o zjednodušené vysvětlení. Neznamená to, že pokud si dáte občas slazené jahody s 31% šlehačkou, ztloustnete a vyvine se u vás inzulinová rezistence a posléze diabetes II. typu. Naše tělo je chytré a k tomu, abyste ho začali ničit zvýšeným ukládáním tuků, je potřeba dlouhodobé úsilí. Také to neznamená, že dieta bohatá na jídla plná bílkovin a tuků bez sacharidů povede k ubírání na váze, protože nebudete zažívat oscilace inzulinu... Inzulin se sice v krvi navyšuje po nárůstu glykémie, ale existuje jeho bazální hladina i v době mezi jídly. Vždy si dávejte pozor na kvalitu tuků, dbejte na poměr omega3 ku omega6 mastných kyselin a příjem nenasycených mastných kyselin.

Pokud se budete přejídat a jíst nekvalitní potraviny, každá taková dieta a kombinace živin u vás povede k tloustnutí a zvýšenému ukládání živin. Klidový výlev inzulinu zajišťuje, že i když nebudete jíst sacharidy, budou se ve vašem těle tuky ukládat. 

Podobně není vhodné to přehánět ani s kombinací jídel bez tuků, tedy sacharido-bílkovinová strava. Energie z glukózy může být velmi snadno přetvořena na molekulu tuku (viz. biochemie nebo ask Google "synthesis of TAG from glucose"). Tím, že omezíte tuky ve stravě jen donutíte tělo syntetizovat si lipidy. Nejznámnější diagnostickou molekulou posledních let jsou lipoproteinové molekuly HDL a LDL (známé nesprávně taky jako "hodný a zlý cholesterol"). Pokud budete omezovat příjem tuků (a tedy i cholesterolu, který je lipidická molekula), Vaše tělo si je začně syntetizovat samo, protože cholesterol je životně důležitý. Často pak lidem, kteří hubnou s nesprávně složenou dietou, lékaři doporučují statiny na snížení cholesterolu... Ti moudří doktoři se zeptají na vaši dietu. 

Tedy, jezte střídmě, jezte rádi dobrá jídla, která Vás dělají šťastnými. Nejezte často jen tukovo-sacharidovou stravu a dbejte na fyzickou aktivitu. Ta zásadně zvyšuje senzitivitu tkání k inzulinu a pomůže Vám spálit přebytečné kalorie nikoli jejich ukládání. 


Důležité body:
  • paleo dieta s omezeným příjmem sacharidů a současně navýšením bílkovin a tuků musí být vyvážená a nesmí vést k přejídání se (v tom Vám pomůže zelenina bohatá na vlákninu)
  • pokud dodržujete paleo dietu, jezte komplexní sacharidy, kvalitní bílkoviny a zdravé tuky, ryby, semena a panenské oleje - nevyřazujte tuky ze své diety
  • předtím, než začnete jíst paleo stravu, poraďte se se svým lékařem (nutné znát kondici ledvin) a nutričním terapeutem/poradcem (aby příjem bílkovin a tuků nepřesáhl zdravou mez), nebo si alespoň první týdny sami pište údaje informační kalorické tabulky
  • keto dieta složená zejména z tuků, kterou si vyznavači paleo stravy často pletou, je vhodná pouze a JENOM pro experimentální léčbu epilepsie u dětí!!!
  • vyvarujte se časté konzumaci jídel bohatých současně na tuky a sacharidy a sportujte - oboje pomůže k optimalizaci vaší inzulinové senzitivity i v případě, že již máte problém s hyperglykémií a první stádia diabetu II. typu

1 komentář:

  1. Krásne spísané info :) To je asi jediná diéta ktorá ma už dlhšiu dobu celkom láka :)

    xoxo | Mona from https://lipstickverse.com/

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: