Na podzimu mě štve spousta věcí: konec léta, chladná rána, mlha na blatech, rýma, ospalost, nekonečné hrabání listí.. Ale nechci Vám tímhle výčtem připomínat, že podzim nesnášíte. Naopak! Vždycky když mám na podzim pifku, vzpomenu si na jeho klady: svoji lenost můžu svést na podzimní únavu, móda okolo je zajímavější než bílé tílko s kraťasy a horká ovesná kaše po ránu příjemně zahřeje. Taky se na zahrádce urodí jablka, hrušky a švestky. Ovoce vhodné k pečení i ke zkapalnění. Lihovar doma nemáme, takže jsem se rozhodla slívy využít na tento koláč známý v rodině jako - Hanácké tróč. Snad bude chutnat i Vám!
Na jeden plech těsta budeme potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 150 ml horkého mléka
- 50 g cukru nebo medu
- 1 vejce
- 50 g tuku (tradičně sádlo, ale doporučuji i řepkový či ořechový olej)
- 1 lžička soli
- tuk na vymazání plechu
Posýpka:
- 50 g másla
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru krystal
Navrch:
- mísa omytých švestek
- mletá skořice
- cukr krystal - množství podle zralosti ovoce
- babička někdy přidává i nastrouhaný neslazený perník
Česká klasika, která Vás zaručeně nezklame!
A co máte ze švestek nejraději vy? Pečete doma kynuté koláče?
Vaše Štěpánka 💕
Mohlo by se Vám také líbit:
Miluji švestkové koláče, i klasické buchty se švestkama. A taky máme moc rádi švestkové knedlíky z tvaroh. těsta.
OdpovědětVymazatMňam! takový bych si dala nejraději k snídani, i když v poslední připravuji spíše raw koláče. Švestky ale miluju! BEAUTYPUSINKA
OdpovědětVymazatMoc se Vám povedl,já už jsem překoláčovaná,takže se kochají jen oči:-)
OdpovědětVymazatVypadá opravdu lahodně, hned bych si dala! :)
OdpovědětVymazatEVERYTHIN KATE
Mňam, ňam :* kynutý se švetskama- můj oblíbený.
OdpovědětVymazatKdyž jsi u těch švestek, tak já včera dělala tvarohové knedlíky plněné švestkami. :-) Jenže problém je, že přítel švestky nemusí, a tak všechny knedlíky musím sníst sama.. ale zas až tak mi to nevadí. :-D
OdpovědětVymazatKoláč vypadá fantasticky, ten já ráda, mňam :-)