Med a citron?!
Jestli máte nejraději šťavnaté a vláčné buchty, tyto mufiny vám vezmou dech!
(Pokud jste alergičtí na citrusy, tak se tak vážně stane. Špatný vtip...)
Budeme potřebovat:
(12 ks)
- 2 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 150 ml kefíru (*tip: Pokud vám chybí, nevěšte hlavu. Dá se krásně nahradit smícháním mléka a bílého jogurtu 1:1.)
- 50 g cukru krupice
- 4 polévkové lžíce medu
- 225 g hladké mouky
- 150 g ovesných vloček/otrub
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- šťáva z jednoho citronu
- 1,5 polévkové lžíce kypřícího prášku
Postup:
1) Dáme si vyhřívat troubu na 180°C a připravíme si silikonové košíčky na plech (...či vymažeme formu, dáme do formy papírové košíčky, zkrátka, jak jsme zvyklí.☺)
2) Ve větší míse prosejeme mouku a přidáme vločky a kypřící prášek.
3) Ve vedlejší menší misce našleháme kefír (/mléko s jogurtem), vejce, 2 lžíce medu (čas zbylých 2 lžic teprve přijde), máslo a citronovou kůru (pokud nemáte neošetřené citrony, nebo jim nedůvěřujete, lze koupit i samostatně).
4) Přelijeme vzniklou směs k sypkým přísadám a vše spojíme v kašovité těsto.
5) Plníme formy cca 0,5 - 1 cm pod horní okraj, aby nám příliš nevyběhly.
6) Dáme péct při teplotě 180°C na dobu 20-25 minut.
7) Zatímco se mufiny pečou v troubě, připravíme si omáčku, kterou je hned po vytažení z trouby polijeme!!! Vymačkáme si do hrníčku šťávu z jednoho citronu a přidáme 2 polévkové lžíce medu. Zkuste ochutnat... Ano, je to kyselé jako blázen.
8) Upečené mufiny (musí být na povrchu křupavé a medově zlaté) poléváme citronovým sirupem.
Dobrou chuť! :)
Protože jsem dostala tuto šikovnou, chytrou malou knížečku plnou originálních receptů, můžete se těšit na spoustu dalších mufinů! Přemýšlím, jestli jim neudělat samostatnou rubriku... Co myslíte? ☺ Zaslouží si to? A jak se vám líbí mé citronové dortíčky? Vaše Corculum ♥
Mňam, to vypadá úžasně :)
OdpovědětVymazatDěkuju! :)
Vymazat