Nálepka na obalu hrdě hlásá, že neobsahuje žádné GMO (geneticky modifikované) potraviny. Nebudu moc rýpat, ale jestli je veškerá zde použitá soja "100% přírodní", pak já jsem čínský papež. Ne vše, co je modifikované, znamená špatné a výrobce asi vsadil na populární politiku zapírat vše, co vypadá nebezpečně.Na etiketě stojí, že mnou zakoupená rádoby-flákota obsahuje: extrudovanou soju, tofu (soja, nigari), rostlinný olej, pšeničnou bílkovinu, shoyu, koření, sůl a barvivo: karamel.
Člověk z toho mnoho nepochytí a tak jsem se vydala pátrat na internet. Hned u prvního pojmu, extrudovaná soja, mi vyskočilo spousta odkazů na krmivo pro koně. Potlačila jsem smích, pátrala dál a zjistila, že vlastně jde jen o slisovanou soju. Další neznámou pro mě bylo slovo nigari. Jedná se převážně o chlorid hořečnatý ve směsi s dalšími látkami, díky kterým se sráží sojové mléko a tím získáváme známé tofu (nigari se získává z mořské vody). Zde se tedy není čeho obávat. A shoyu? To je přeci známá sojová omáčka!
Složení by tedy více-méně vyhovovalo, teď k samotné chuti. Nejvíce mi asi připomínala mleté "maso" v hamburgrech ze známých fastfoodových řetězců, jež není třeba jmenovat. Tvarem, vůní a chutí se takřka shodovali. Co se týče opravdové chuti masa masitého, mají k ní blíže i ty mleté blafy z mekáče. Jé... já se prořekla.
Příprava vegi steaku... Plusovým bodem určitě bude minimum čau a energie, jež musíte k jeho přípravě vynaložit. Stačí ho jen ohřát, např. v mikrovlnné troubě (tak jsem to spáchala já). Podávala jsem ho s na jemno nakrájeným ledovým salátem pokapaným olivovým olejem a kořením.Nebylo to špatné.
Můj soud?
Příště si radši koupím opravdové maso. Vyplatí se cenou i chutí. Možná, kdyby tento výrobek neprezentovali jako náhradu masa a naopak, jako novinku vystupující samu za sebe, asi by mi chutnalo jinak. I tak doporučuji všem to vyzkoušet... ☺ Člověk má přece ochutnat všechno!
A co vy a vegetariánství, náhražky a soja? Jaký na to máte názor?
No já bych to asi nesnědla, nemám ráda náhražky, je to vlastně jako bys jedla nic. :D radši si dám normální řízek s kaší a je to! :)
OdpovědětVymazatOno to nechutná špatně, je to jako... Hnědá, dobře okořeněná a osolená smaženka ve tvaru masa. :D Ale na steak to rozhodně nemá!!! ♥ Prostě to nestojí za tu námahu stále se snažit udělat něco "jako maso". Nevidím na pravém mase nic špatného a jíst ho budu dál! :D :)
VymazatLenko, ježiš, co to píšeš :D Náhražka je fakt blbý slovo, protože tenhle vegi steak je plnohodnotné jídlo. Má vysoký podíl bílkovin, takže pokud chceš udělat něco pro své zdraví a nejíst furt jen maso, tak si vegi steak můžeš bez obav dát. Je to kvalitní jídlo.
OdpovědětVymazatJinak já se přiznám, že si ho vždycky barbarsky hážu na pánev :D Nikdy mě ani nenapadlo, že stačí jen mikrovlnka :O