Moje první zkušenost s Vegi steakem


Když jsem si nedávno v tescu v kategorii "zdravé výživy" kupovala do zásoby tofu, narazila jsem na balíček s názvem vegetariánský steak. Zvědavost mi nedala a rozhodla jsem se ho vyzkoušet! Vegetarián sice nejsem, ale koho by nezajímalo, jestli to doopravdy chutná jako maso? Snad jste neočekávali, že vám svůj soud sdělím už sem, na začátek článku. :P Hezky postupně... Z čeho se takový sojový řízek skládá a jestli je to ještě vůbec zdravé, posuďte sami. 

Nálepka na obalu hrdě hlásá, že neobsahuje žádné GMO (geneticky modifikované) potraviny. Nebudu moc rýpat, ale jestli je veškerá zde použitá soja "100% přírodní", pak já jsem čínský papež. Ne vše, co je modifikované, znamená špatné a výrobce asi vsadil na populární politiku zapírat vše, co vypadá nebezpečně.Na etiketě stojí, že mnou zakoupená rádoby-flákota obsahuje: extrudovanou soju, tofu (soja, nigari), rostlinný olej, pšeničnou bílkovinu, shoyu, koření, sůl a barvivo: karamel. 
Člověk z toho mnoho nepochytí a tak jsem se vydala pátrat na internet. Hned u prvního pojmu, extrudovaná soja, mi vyskočilo spousta odkazů na krmivo pro koně. Potlačila jsem smích, pátrala dál a zjistila, že vlastně jde jen o slisovanou soju. Další neznámou pro mě bylo slovo nigari. Jedná se převážně o chlorid hořečnatý ve směsi s dalšími látkami, díky kterým se sráží sojové mléko a tím získáváme známé tofu (nigari se získává z mořské vody). Zde se tedy není čeho obávat. A shoyu? To je přeci známá sojová omáčka!
Složení by tedy více-méně vyhovovalo, teď k samotné chuti. Nejvíce mi asi připomínala mleté "maso" v hamburgrech ze známých fastfoodových řetězců, jež není třeba jmenovat. Tvarem, vůní a chutí se takřka shodovali. Co se týče opravdové chuti masa masitého, mají k ní blíže i ty mleté blafy z mekáče. Jé... já se prořekla.

Příprava vegi steaku... Plusovým bodem určitě bude minimum čau a energie, jež musíte k jeho přípravě vynaložit. Stačí ho jen ohřát, např. v mikrovlnné troubě (tak jsem to spáchala já). Podávala jsem ho s na jemno nakrájeným ledovým salátem pokapaným olivovým olejem a kořením.Nebylo to špatné.

Můj soud?
Příště si radši koupím opravdové maso. Vyplatí se cenou i chutí. Možná, kdyby tento výrobek neprezentovali jako náhradu masa a naopak, jako novinku vystupující samu za sebe, asi by mi chutnalo jinak. I tak doporučuji všem to vyzkoušet... ☺ Člověk má přece ochutnat všechno! 

A co vy a vegetariánství, náhražky a soja? Jaký na to máte názor? 

3 komentáře:

  1. No já bych to asi nesnědla, nemám ráda náhražky, je to vlastně jako bys jedla nic. :D radši si dám normální řízek s kaší a je to! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to nechutná špatně, je to jako... Hnědá, dobře okořeněná a osolená smaženka ve tvaru masa. :D Ale na steak to rozhodně nemá!!! ♥ Prostě to nestojí za tu námahu stále se snažit udělat něco "jako maso". Nevidím na pravém mase nic špatného a jíst ho budu dál! :D :)

      Vymazat
  2. Lenko, ježiš, co to píšeš :D Náhražka je fakt blbý slovo, protože tenhle vegi steak je plnohodnotné jídlo. Má vysoký podíl bílkovin, takže pokud chceš udělat něco pro své zdraví a nejíst furt jen maso, tak si vegi steak můžeš bez obav dát. Je to kvalitní jídlo.

    Jinak já se přiznám, že si ho vždycky barbarsky hážu na pánev :D Nikdy mě ani nenapadlo, že stačí jen mikrovlnka :O

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: