Medové mufiny s citronem

Med a citron?!
Jestli máte nejraději šťavnaté a vláčné buchty, tyto mufiny vám vezmou dech! 
(Pokud jste alergičtí na citrusy, tak se tak vážně stane. Špatný vtip...



Budeme potřebovat:
(12 ks)
  • 2 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 150 ml kefíru (*tip: Pokud vám chybí, nevěšte hlavu. Dá se krásně nahradit smícháním mléka a bílého jogurtu 1:1.)
  • 50 g cukru krupice
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 225 g hladké mouky
  • 150 g ovesných vloček/otrub
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1,5 polévkové lžíce kypřícího prášku


 Postup:

1) Dáme si vyhřívat troubu na 180°C a připravíme si silikonové košíčky na plech (...či vymažeme  formu, dáme do formy papírové košíčky, zkrátka, jak jsme zvyklí.☺)

2) Ve větší míse prosejeme mouku a přidáme vločky a kypřící prášek.

3) Ve vedlejší menší misce našleháme kefír (/mléko s jogurtem), vejce, 2 lžíce medu (čas zbylých 2 lžic teprve přijde), máslo a citronovou kůru (pokud nemáte neošetřené citrony, nebo jim nedůvěřujete, lze koupit i samostatně).

4) Přelijeme vzniklou směs k sypkým přísadám a vše spojíme v kašovité těsto.

5) Plníme formy cca 0,5 - 1 cm pod horní okraj, aby nám příliš nevyběhly.

6) Dáme péct při teplotě 180°C na dobu 20-25 minut. 



7) Zatímco se mufiny pečou v troubě, připravíme si omáčku, kterou je hned po vytažení z trouby polijeme!!! Vymačkáme si do hrníčku šťávu z jednoho citronu a přidáme 2 polévkové lžíce medu. Zkuste ochutnat... Ano, je to kyselé jako blázen.

8) Upečené mufiny (musí být na povrchu křupavé a medově zlaté) poléváme citronovým sirupem.


Dobrou chuť! :) 



    Protože jsem dostala tuto šikovnou, chytrou malou knížečku plnou originálních receptů, můžete se těšit na spoustu dalších mufinů! Přemýšlím, jestli jim neudělat samostatnou rubriku... Co myslíte? ☺ Zaslouží si to? A jak se vám líbí mé citronové dortíčky? Vaše Corculum ♥

2 komentáře:

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: