Linecký tvarohový koláč

Tenhle recept je spojením několika věcí, které miluji: sladké, tvaroh a rodinu. Není to totiž jen tak ledajaký tvarohový koláč, ale pravý linecký od mé babičky! Postupně si u nás získává stále větší oblibu. A to mi věřte, protože jsem ho za poslední měsíc pekla na vyžádání už třikrát! Ukázala jsem Vám ho poprvé v březnu roku 2014, ale uznala jsem za vhodné obnovit jeho zašlou krásu. Není k sežrání?!






Budeme potřebovat...

Těsto:

  • 90 g hladké mouky
  • 90 g hrubé mouky
  • 70 g tuku
  • 30 g cukru
  • 1 vejce
  • 1/3 kypřícího prášku
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr
Náplň:
  • 2 tvarohy (čím tužší, tím lepší!)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 5 lžic moučkového cukru
  • skořice
  • muškátový oříšek
  • marmeláda (zvlášť, nepřidávejte ji do tvarohu)

Postup: 
Tento dort je velmi snadný na přípravu. Veškeré ingredience na těsto (oba typy mouky, cukr, vejce, rozpuštěný tuk, kypřící prášek, vanilkový extrakt a špetku soli) smícháme v míse. Vytvoříme pěkné těsto, se kterým se dá hned pracovat. Pokud ovšem máte čas (nebo naopak potřebujete přestávku), nechejte ho ještě hodinku odpočívat v lednici. Zatím si vymažeme poctivě koláčovou formu a vysypeme hrubou moukou, nebo kokosem - tak nám koláč půjde lépe vyndat!

Nyní je nejlepší čas, dát vyhřívat troubu na 175 °C. Těsto si podle druhu formy můžeme rozdělit na několik dílů - 1/3 na ozdobu a 2/3 korpus. Pokud máte formu na dort, je lepší použít 2/3 na dno a 1/3 na okraje.

Křehké těsto se rádo trhá, proto stačí vymačkat ho jednoduše prsty ve formě. ☺ Celé dno korpusu potřeme poctivou porcí marmelády! V malé míse smícháme ingredience na tvarohovou náplň (tvarohy, vejce, cukry a skořici s muškátovým oříškem - podle vlastního uvážení). Natřeme koláč tvarohem a pomocí zbytků těsta (pokud jsme si nějaké schovali) ozdobíme.

Dáme péct na 175 °C  po dobu 40 - 60 minut. Doba pečení závisí na vlastnostech koláčové formy a výkonu vaší trouby. V zásadě byste měli koláč po prvních 30 minutách zkontrolovat a postupně přidávat podle jeho vzhledu. Je lepší ho upéct o trochu více, abyste měli jistotu, že je hotový i korpus. ☺

Přeji dobrou chuť! 


Srdeční záležitost
Z filcu jsem si vyrobila malou vánoční ozdobu. Jako dekorace zatím slouží skvěle!

Mějte se krásně a něco pro to udělejte!
Vaše Corculum. 

9 komentářů:

  1. tohle je přesně koláč podle mého gusta...dnes odpoledne na něj jdu! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že jsem se ti strefila do vkusu! :) ať se povede :))

      Vymazat
  2. Mňam, ten vypadá nádherně a určitě i chutná! :)) Někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chutná opravdu výtečně! Recepty babiček jsou zkrátka nejlepší... O:)

      Vymazat
  3. mnam! este ako krasne si ho nafotila!


    Pozyvam na GA o serum na rast mihalnic, tu: http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2015/09/gigalash-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem četla "seru" na rast ... :D Děkuji mockrát! :) ráda se zúčastním, blog sleduji již dlouho :))

      Vymazat
  4. Tak ten v týdnu rozhodně udělám. Miluji linecké a miluju tvaroh - tohle musí být dokonalé ♥

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Ten je úžasný! Úplně mi děláš chutě!!

    Mare di Fragole

    OdpovědětVymazat
  6. Já chutě dělám ze všeho nejradši! :) :D Díky holky!

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: