Jak se vzít v Las Vegas - krok za krokem

S manželem rádi cestujeme a chtěli jsme si i svatbu užít po svém. Zvolili jsme si krásné datum 20.2.2020 a naplánovali si cestu po západním pobřeží USA se zakončením v Las Vegas. Na základě vlastních zkušeností Vám dnes píši článek, jak na to, aby svatba platila v USA i v ČR a neměli jste žádné zbytečné starosti. Svatba pro každého znamená něco trochu jiného, ale rozhodně by neměla přinášet zbytečný stres. 

Vše jsme si zařizovali sami a není to tak složité, jak to na první pohled může vypadat. 


Platná svatba v LasVegas krok za krokem


1. Vyberte si datum a porozhlédněte se po vhodné kapličce a její nabídce. Přímo v LasVegas je jich opravdu mnoho a přímo na jejich stránkách si zarezervujete termín, čas a typ ceremoniálu. My jsme se brali 20.02.2020 - proto jsme si čas a datum zarezervovali půl roku předem. Víc podrobností o naší svatbě najdete v mém článku Tipy na skvělou svatbu a jaká byla ta naše?

2. Zaregistrujte se na stránkách MLIC.Vegas , kde vyplňte Marriage licence application. Ve formuláři vyplňujete základní údaje o sobě, svých rodičích a každý ze snoubenců musí vyplnit vlastní část formuláře. Raději dvakrát zkontrolujte, že máte vše správně včetně formulace jména. Například pokud se jmenujete Anička Nováková, napiště Anicka Novakova (ANICKA NOVAKOVA). 

3. Po vyplnění formuláře dostanete číslo vaší žádosti, které si zapiště. S ním už na místě v Las Vegas zajdete do Clark County, Nevada - Marriage License Bureau (201 E Clark Ave, Las Vegas, NV 89101, Spojené státy, otevřeno 8-24). Jde o budovu úřadu, kam vejdete, do přístroje u vchodu (jako na poště) zadáte číslo Vaší žádosti z aplikace MLIC.Vegas a čekáte, až na Vás přijde řada. Mimo sezónu tu nebudete ani muset čekat frontu. Je nutné, abyste přišli spolu a měli s sebou své cestovní pasy - doklad totožnosti s fotografií. Pokud jste ve svém formuláři online udělali chybu, můžete tu na dotykových terminálech ještě na poslední chvíli vyplnit vše znovu. Za zhruba 80 dolarů dostanete veškeré potřebné formuláře, např. Marriage certificate keepsake (zůstane Vám na památku), které přinesete na svatbu do kaple s sebou a oddávající a svědek Vám je vyplní. Pro formuláře se můžete stavit pár dní před svatbou nebo dokonce i ten den.

4. Den D! S formuláři z Marriage License Bureau, pasy, prstýnky a svědky (pokud nemáte, kaple Vám zařídí např. fotografa - vyjednejte si v předstihu) se dostavte zhruba 30 minut předem do své vysněné kaple. Nezapomeňte také na peníze za obřad, pro oddávajícího (platí se často zvlášť a je to minimálně 50 dolarů) a pro fotografa za jeho služby. Peníze pro oddávající se dávají do obálky na místě, peníze pro fotografa po obřadu, když Vás nechá si vybrat vámi předplacený počet fotografií (my mu dali asi 25 dolarů). 

5. Pozor, teď začíná byrokracie. Oficiální formulář o sňatku Vám v kapli vyplní a zašlou zpět na úřad. Zde jeho zpracování trvá několik dní, proto je lepší naplánovat si podle toho svou cestu. Po zhruba týdnu se můžete do LasVegas pro formulář vrátit, nebo  si ho necháte poslat poštou. My zvolili druhou variantu: Na MLIC.vegas vyplníte formulář pro Marriage certificate ("order certified proof of marriage"). Zaplatíte za něj cca 20 dolarů (doporučuji pro jistotu objednat dva kusy - certified copy of your marriage certificate) a přijde do Evropy zhruba za měsíc (v našem přípradě korona roku 2020). V kapli Vám nabídnou, že pro Vás vyřídí také apostilu a vše Vám následně pošlou domů do Evropy. Řeknou si za to zhruba 2000-3000 Korun. Přečtěte si náš postup a zvažte, jestli na uznání sňatku spěcháte, nebo Vás nic netlačí a raději ušetříte. 

6. Jakmile Vám dorazí (popř. dostanete ho na místě) Marriage certificate musíte zažádat o apostilu - dokument validující certifikát i v ČR (tzv. superlegalizace).  Znovu na stránkách MLIC.vegas zvolíte možnosst "get an apostille", která Vás přesměruje přímo na stránku s návodem a dokumentem ke stažení. Tento dokument si vyplňte, vytiskněte a spolu s jedním Marriage certificate zašlete na úřad v Carson City (adresa v odkazu). Apostila bude stát 20 dolarů + poštovné. Samotnou platbu vyplníte ve formuláři (bankovní údaje) ale poštovné je nutné zařídit na České poště/jiném dopravci ala FedEx. Američané mluví o tzv. zpětné obálce, kterou máte přiložit k dokumentu. Naše řešení: Česká pošta neznala možnost univerzální známky, proto jsem do obálky s dokumenty přiložila další volnou obálku s natištěnou adresou (nutné natištěnou ne ručně psanou) a na poště jsem zakoupila tzv. "univerzální poštovní poukázky". Byly nadepsány ve francouzštině a jejich celková hodnota byla zhruba 100 Kč, abych si byla jistá, že jim budou stačit na odeslání dopisu v USA. Tedy odesílala jsem v jedné A4 obálce: žádost o apostilu, marriage certificate, další obálku s naší adresou a poštovní poukázky.

7. Zhruba za 1,5 měsíce přišel dokument potvrzený apostilou. Nyní je nutné nechat tento dokument úředně přeložit u libovolného úředního překladatele (je jich spoustu a v každém větším městě jsou alespoň dva učitelé angličtiny, kteří tímto oprávněním disponují). To bude stát zhruba 1000 až 2000 Korun.

8. S úředně přeloženým dokumentem již můžete přijít na český úřad. Zahraniční sňatky schvaluje zvláštní matrika v Brně, ale není nutné jezdit do Brna. Formulář s Vámi vyplní na jakékoli matrice a dokumenty zašlou na brněnskou centrálu. Zde již není nutné, abyste na úřad přišli oba. Stačí přinést si s sebou občanský průkaz, přeložený dokument s apostilou a za 10 minut máte hotovo. 

9. Zvláštní matrika v Brně vydá oficiální český oddací list v době okolo 1-3 měsíců v závislosti na množství žádostí. Zašlou ho na Vámi uvedenou adresu ve formuláři (vyplňuje se na úřadě). Jakmile Vám bude doručen, běží Vám lhůta na výměnu dokladů, což je ovšem už úplně jiné téma... Jste oficiálně manželé a já Vám moc gratuluji!
 


Pár slov na závěr... I když to může vypadat složitě, štěstí přeje připraveným. Pokud budete postupovat podle návodu, nebudete zbytečně ztrácet čas a sňatek si svépomocí necháte v ČR uznat v nejkratší variantě do 3 měsíců. Pokud na vše spěcháte, lze si za vysoké příplatky čekací dobu na amerických úřadech zkrátit do dnů až hodin (více informací na  jejich stránkách a ve formulářích). Protože my jsme naši dovolenou v LasVegas končili a odjížděli jsme dva dny po svatbě, museli jsme si dokumenty nechat zasílat poštou. Navíc přišla korona a nic nás nenutilo spěchat. Nakonec jsme si sňatek zde v ČR uznali po 7 měsících a nebyl v tom žádný problém. Doufám, že se Vám článek líbil a pomůže Vám v plánování vlastní svatby. 

Š

7 komentářů:

  1. No mě to teda přijde hodně složité :D Mě teda svatba v cizině (zatím) neláká, takže jsem nad tím ani nepřemýšlela, co člověk musí vše zařídit. Každopádně vám pomalu gratuluju k vašemu ročnímu výročí! :) (platí normálně den ve Vegas a ne česky uznaný, ne?)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, platí ten den, ve kterém proběhl obřad. Jen se to uzná zpětně. :) Díky! Přiznám se, že to nebyl můj dětský sen, ale postupně jsem si to zamilovala a nelituju. Každopádně zařizování klasické svatby s hostinou v ČR je o hodně náročnější.. To třeba zjistíš... :D

    OdpovědětVymazat
  3. Hodně zajímavý článek, nicméně teď jsme ve fázi, kdy bych uvítala i malou svatbu tady na radnici, kdyby to šlo. .

    OdpovědětVymazat
  4. No teda!! Neznám nikoho, kdo měl svatbu takovým způsobem a 1. dodatečně gratuluji, 2. musela to být pecka a wau! 3. Děkuji za bezva návod, doufám, že minimálně jedné kamarádce ho ukážu a klapne to a uděláme si všichni výlet :D

    Shades of Silvie

    Mej se hezky a opatruj se! ❣️

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj! Zpětně gratuluji! Můžu se zeptat jak je to popř s předmanželskou smlouvou? Kdy a jak vyběhat /zařídit? Jde to až o návratu z Vegas? Děkuji!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, přiznám se, že vůbec netuším... zkus se zeptat právníka? Nebo na matrice v Brně by o tom mohli něco vědět... :)

      Vymazat
  6. Krásný dobrý den,
    Ten váš super návod následujeme. Moc za něj děkujeme! Teď jsme ve fázi vyřizování apostile a je to tedy náročné.. stačí tedy opravdu univerzální poštovní poukázky a oni si je sami nalepí na obálku a zašlou?
    Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: