Tipy na skvělou svatbu + jaká byla ta naše

Zdravím vás u dnešního speciálního článku. 
Bude se totiž týkat naší svatby a mých tipů pro vás, jak si den "D" užít. I když jsme to měli jednoduché, udělali jsme pár chyb, kterých se Vy můžete vyvarovat.

Upřímně - nejsem jedna z těch, které si ideální svatbu plánovali od 12ti let. Jednak jsem se bála, že to zakřiknu, jednak mi přišlo vždycky důležitější - koho si vezmu. Naše pojetí svatby tak pro někoho může být naprosto nepředstavitelné. Ale o tom je hned první bod mých rad pro vás...

Joshua Tree National Park a další národní parky jsou jako stvořené pro svatební fotky.


Tip číslo 1: UDĚLEJTE TO PODLE  SEBE

S manželem jsme už od začátku věděli, že nechceme klasickou svatbu. Byla nám nepříjemná představa, že se svatba stane jen vysoce stresující událostí jednoho víkendu, urazíme nepozvané, pozvaní se pohádají na místě a ve výsledku jen utratíme spoustu peněz kvůli dalšímu "papíru". A tak jsme se rozhodli udělat to úplně jinak. 

Vyrazili jsme na dovolenou do USA, jedli jsme čerstvé jahody pod Golden Gatem, chodili jsme bosi na pláži v Malibu, ugrilovali si steak v Joshua Tree parku a naši báječnou dovolenou jsme ukončili v Las Vegas, kde jsme se 20.02.2020 v Little Lucky Wedding Chapel vzali. Není to pro každého, ale udělala bych to tak znovu. Všechny krásné sliby o věrnosti a lásce jsme si slíbili jen mezi čtyřma očima (+reverendka a fotograf), po báječných 14 dnech ve slunné Kalifornii. S rodinou jsme vše oslavili hned po návratu ze států: byl dort, zákusky, svíčková, přípitek... klasická oslava pro naše rodiče a prarodiče. Myslím, že to bylo nejlepší řešení. Ušetřili jsme si nervy s logistikou a potěšili jsme sebe i všechny ostatní. Vaše představy můžou být naprosto jiné a to je normální. 


Tip číslo 2: VYBÍREJTE OBEZŘETNĚ

Výběr kaple  za oceánem byl poměrně časově náročný, ale vyplatil se: Lucky Little Wedding Chappel byla velmi dobře hodnocená (na Googlu i TripAdvisoru), fotografie vypadali skvěle (na Instagramu i Pinterestu), interiér se nám líbil a tak jsem zhruba půl roku předem zarezervovala přesný den a čas, kdy jsme plánovali přijet (20.02.2020 se opravdu vyplatil zarezervovat předem). Ohledně formalit jsme si vyměnili několik emailů a stejně jako v online světě, i na místě byli všichni velmi sympatičtí. Obřad byl jednoduchý, vkusný a přesně takový, jaký jsme ho chtěli mít. 


Hádám, že Vás bude asi více zajímat logistika v ČR a organizace hostiny. Majitel/provozní restaurace měl dostatek zkušeností a provedl nás všemi důležitými kroky svatebních tradic (ty jsme nechtěli, ale pro rodinu jsme udělali alespoň krájení dortu). Několik měsíců před oslavou jsme se sešli a naplánovali výzdobu, celé menü, logistiku dortu (jak velký bude - kvůli lednici), koláčků a všeho dalšího. Jestli to s vámi nikdo nebude chtít probírat měsíc předem, raději se poohlédněte po někom jiném. Svatbu děláte pravděpodobně jen jednou v životě, zatím co oni by s ní měli mít už bohaté zkušenosti. A pokud nemají, bude to na nich znát i v den oslavy.
Je normální nevědět nic, ale ptejte se, např.:
  • Jaké rozložení stolů připadá v úvahu + kolik stolů navíc budete potřebovat (na fotky, koláčky, dekorace)
  • Jak je to s hudbou - reproduktory, připojení, internetové připojení (Spotify, YouTube)
  • Jaké barvy chcete a jakou výzdobu jsou schopní zařídit - přineste si fotky a prodiskutujte barvu ubrusů, květin, atd. +Tip: Co plánujete přivézt, to se musí vejít do dveří.
  • Zajistěte i bezlepkové varianty polévky, hlavního chodu a zákusků (např. kávové zrno je bezlepkové a pokud zbude, vydrží několik dní - hodí se dát do výslužky). 
  • Bude prostor restaurace a Vaší oslavy oddělený od ostatních? Máte nějaký noční klid?
  • Kam je možné ubytovat hosty, kde uložit věci (oblečení, kabáty) a unavené děti?
  • Kolik se platí za vlastní alkohol, pronájem prostoru, do kdy je nutné prostor vyklidit?
  • Jaká jídla vám mohou doporučit? Nepouštějte se do experimentů (ryby, zvěřina, mořské plody).

Jmenovky jsem vyráběla z kartiček na dárky z Tigeru.


Tip číslo 3: PLÁNUJTE DOPŘEDU

Když už víte, že naše svatba nebyla nijak náročná na přípravu, o to víc dávejte pozor u tohoto bodu. Jediné, co jsme museli řešit, byla posvatební oslava - jídlo, dort, ubytování pro pár lidí a "zábava". Díky tomu, že jsme vše vyřídili s předstihem, bylo vše v pořádku a proběhlo vše hladce. Cukrárnu ohledně svatebního dortu jsem kontaktovala 4 měsíce předem ohledně nápadu na dort a provedení. I tak se ale měsíc předem ukázalo, že původní plán se neuskuteční a řešili jsme plán B. Díky tomu, že jsme se nebrali v hlavní sezóně (únor/březen) nebylo zarezervování místa oslavy problém. Vy raději obvolejte všechna místa rok předem. 

V den hostiny jsme sice zapomněli přivézt několik bezlepkových zákusků a museli se pro ně vracet, nebyla to ale velká komplikace. Vy budete pravděpodobně řešit více problémů. Doporučuji si tedy vše půl roku předem promyslet a vzít si v den D k ruce minimálně rodiče a svědky a uložit jim na starost všechny logistické věci, popř. oslovit profesionály. Nebudete pak tolik ve stresu a i když nepůjdou věci podle plánu, budete se mít na koho obrátit. Šaty, boty, doplňky - vše řešte minimálně měsíc dopředu. 3 týdny před obřadem už se Vám nikam na nákupy nebude chtít a budete mít hlavu plnou jiných starostí. Budou vám psát ostatní, co si mají obléct a jakou barevnou kombinaci byste jim doporučila, jak je to s odvozem na hotel, kolik lidí přijde, atd.

Prstýnky jsme si vybrali v Olomouckém Brilas (Titan) a jsou perfektní.
Jde o model Katarína se vsazenými zirkony u dámského prstenu. Kupovali jsme je 3 měsíce předem.


Tip číslo 4: FOTKY

Nejsme všichni profesionální fotografové, ale jistě chcete, aby fotky z Vaší svatby vypadaly perfektně.

Myslete na to už při výběru místa obřadu, hostiny a při dekoraci a rozmístění jednotlivých stolů. Základem je dobré světlo a reprezentativní pozadí - na to někdy stačí jen pověsit bílé plátno. Ideální je pořizovat fotografie venku ráno nebo pozdě odpoledne ("golden hour") a při focení uvnitř hlídat dostatečný osvit, popř. používat externí blesky. I pár špatných fotografií je lepší než nic, protože fotografie jsou nakonec to jediné, co Vám z oslavy zbyde. 


Na svatbě jsme se všichni vyfotili na polaroid, což bylo skvělé zpestření. Fotky sice vyblednou,
ale o to vzácnější teď pro nás jsou. Ze zbytku fotografií focených na klasické kompakty a zrcadlovku jsme si vytvořili památeční fotoknihu.

Zdroj

Tak já doufám, že jsem Vás nevyděsila, ale spíš Vám pomohla se připravit na realitu. Oslavy jsou vždycky trochu stresující, ale měli bychom si je užít! 

Jaké rady byste dali ostatním vy? A jak vypadá Vaše ideální svatba?

Mějte se krásně.

1 komentář:

  1. Já už se nemůžu dočkat naší svatby. přijde mi, že teď ty dny vůbec neutíkají... Ještě necelý měsíc... Svatbu budeme mít 17.2., protože oba s manželem milujeme zimu a nechceme se brát v létě, když je vedro a všichni jsou z toho otrávení. Navíc v zimě je spousta volných termínů, takže jsme neměli při zařizování s ničím problém. Už máme všechno. Přišel mi konečně už i náramek , díky kterému budu mít něco modrého a zároveň nového :-) .

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: