Miluju pečení! O víkendu jsme se vypravili na rodinnou večeři. Padlo pár lahví vína, pečená zelenina, maso, žampiony... a tak jsem se rozhodla přivézt pro změnu něco sladkého. Má volba padla na lehký vanilkou provoněný piškotový dort se šlehačkovým krémem a tentokrát jsem Vám jeho přípravu řádně zdokumentovala! Používat kvalitní vanilkové lusky se vyplatí a po jejich použití rozhodně zbytek nevyhazujte. Mám pro vás malý tip. Zbytkovou část lusku zasypte moučkovým cukrem. Vykouzlíte si tak nekonečnou zásobu pravého vanilkového cukru. :)
I love the baking! At this weekend we went to a family dinner. There were a couple of bottles of wine, baked vegetables, grilled meat, baked mushrooms ... so I decided to bring something different and sweet. My choice was a light vanilla cake with a whipped cream. For this time I have properly documented whole its preparation! Using quality vanilla pods pays off, and do not throw the rest of the pod after the use. I have a little tip for you: Rinse the remaining pieces of the pod with powdered sugar. You will get an endless supply of genuine vanilla sugar. :)
Budeme potřebovat:
- 4 vejce
- 1/2 vanilkového lusku
- 2 lžíce koňaku
- 8 lžic horké vody
- 6 lžic cukru
- 5 lžic hladké mouky
- 3 lžíce polohrubé mouky
Náplň:
- domácí marmeláda (rybízová/ borůvková/ malinová/ ostružinová/ angreštová)
- kompotované borůvky
- 1 smetana ke šlehání
- 1,5 ztužovače (smetafix)
- 1 tvaroh
- 2 lžíce moučkového cukru
- čerstvé borůvky na ozdobu
=========================================================
We will need:
- 4 eggs
- 1/2 vanilla pod
- 2 tablespoons of a liqueur
- 8 teaspoons of hot water
- 6 tablespoons of a sugar
- 5 tablespoons of a smooth flour
- 3 tablespoons of a thick flour
For the Filling:
- Homemade marmalade (red currant / blueberry / raspberry / blackberry / gooseberry)
- Compoteted blueberries
- 1 cream to whip
- 1.5 stiffers (smetafix)
- 1 packaging of a curd (250 g)
- 2 tablespoons of a sugar
- Fresh blueberries for decoration
Do velké mísy si oddělíme žloutky, přidáme horkou vodu, likér, cukr a vanilku. Vše vyšleháme během zhruba 5 minut do hladké pěny.
In a large bowl, separate the egg yolks, add a hot water, the liqueur, a sugar and a vanilla. Mix all together for about 5 minutes.
Z bílků a špetky soli připravíme tuhý sníh.
From the egg whites and a pinch of salt, we prepare a tough snow.
Do žloutkového krému po lžicích přidáváme mouku s kypřicím práškem. Následně ručně zapracujeme také hotový sníh.
Add the flour and a baking powder into the egg yolk cream. Then we also manually incorporate the prepaired egg white snow.
Těstem naplníme předem připravenou - tukem vymazanou a polohrubou moukou vysypanou - dortovou formu. Dáme péct na 180 °C v předem vyhřáté troubě na 25 minut.
Fill the dough with a pre-prepared cake form. Bake at 180 ° C in a preheated oven for about 25 minutes.
Zatímco se korpus peče, vyšleháme si smetanu s vanilkou a ztužovačem šlehačky. Podobně také tvaroh vyšleháme s polovinou ztužovače a dvěma lžícemi cukru. Poté obě dvě části smícháme a dosladíme dle chuti. Uložíme do lednice.
While the cake corpus is baking, we mix the cream with vanilla and whipped cream. Similarly, the curd shakes with half of the stiffener and two spoons of a sugar. Then mix the two parts and adjust to taste. Put it in the fridge.
Upečený dortový korpus necháme zcela vychladnout.
Let set the baked cake corpus to the normal temperature.
Následně překrojíme a namažeme obě poloviny korpusu domácí marmeládou. Já zvolila rybízovo-ostružinovou.
Then we cut the cake in the middle and wipe both halves with a homemade marmalade. I have chosen the currant-blackberry one.
Na marmeládu naneseme vrstvu kompotovaných borůvek.
On the marmalade we apply a layer of blueberries.
Následuje vrstva krému, ten můžeme nanášet pomocí cukrářského zdobícího sáčku. Volba je na vás - buď celý krém nanesete doprostřed a necháte moučník ve stylu "plain" a dozdobíte pouze čerstvými borůvkami a květinami, nebo možnost dva - polovinu krému nanesete doprostřed a druhou navrstvíte navrch jako já.
Next is the layer of a cream, which can be applied using a candy decorating bag. The choice is for you - either apply the whole cream in the middle and leave a "plain" dessert and decorate the top only with fresh blueberries and flowers, or apply the first half of the cream in the middle and the other half on the top like me.
A je hotovo. Dobrá práce! Dort uložíme na několik hodin do lednice a můžeme podávat. Bon Apetit!
Good work! Put the cake in the refrigerator for several hours and then serve. Bon Apetit!
Jak se Vám líbil dnešní článek? Co říkáte na foto návod? Budu moc ráda za názory v komentářích. :) Nezapomeňte na probíhající GiveAway >> TADY a mějte se krásně!
Vaše Štěpánka 💕
Vanilkové koláčiky milujem! Foto návod si spracovala ozaj nádherne, určite tento recept vyskúšam :)
OdpovědětVymazatPak můžeš napsat, jak ti chutnal! :) Také vanilku zbožňuji, ale kdybych si měla vybrat mezi ní a čokoládou, nevím, nevím... :D :)
VymazatTen se povedl, musel být vážně skvělý :)
OdpovědětVymazatDort vypadá úžasně, určitě ho v dohledné době vyzkouším. :) A foto postup vítám, peče se mi podle takovýchto receptů lépe. :) A chci se zeptat, čím by se dal nahradit ten koňak, nenapadá tě něco? :)
OdpovědětVymazatSnad bude chutnat! :) koňak bych nahradila klidně rumem na pečení nebo portským vínem či alkoholovým výluhem vanilkového lusku - připravit si takto můžete za pár měsíců vanilkový "extrakt" z libovolné kořalky. :)
VymazatDobře, díky moc za radu, brzy se do receptu pustím! :)
Vymazat