Vítám vás u dnešního článku! Počasí se už pár dní zdá být spíš podzimní než srpnové, a tak jsem dostala chuť na večeři plnou vitaminů. Rozhodla jsem se vyzkoušet kombinaci luštěnin a červené řepy. Tenhle fialový zázrak zbožňuji třeba s kozím sýrem, roketou a balzamikovým octem a objevuje se v mém jídelníčku poměrně často. Určitě byste ji měli dát šanci i vy. Obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na cévy, játra a údajně způsobuje i dobrou náladu. Takže až se příště vrátíte utahaní a mrzutí z práce, už víte co podávat k večeři!
(Porce pro dva)
Budeme potřebovat:
Čočku namočíme přes noc. Následně vyměníme vodu a v dvojnásobném množství vody a snítkou tymiánu uvaříme do měkka (zhruba půl hodinky). Přebytečnou vodu opatrně slijeme nebo zahustíme moukou. Následně přidáme ocet, cukr, sůl a nadrcený pepř. Dobře promícháme a necháme přejít na pokojovou teplotu.
Zeleninu si omyjeme, listy natrháme a ostatní nakrájíme na drobno. Vše vhodíme do veliké mísy, přidáme vychladlou čočku a kousky sterilované řepy ve sladkokyselém nálevu - bez nálevu. Řepu od nálevu neoplachujte, pouze se snažte zamezit přebytku tekutin v salátu. Pokud nemáte vlastní naloženou řepu, doporučuji použít některou od českých výrobců. :)
Na závěr dopepříme, posypeme špetkou sušeného česneku a přilijeme olivový olej. Dobře promícháme a necháme vychladit v lednici.
Vlašské ořechy opražíme nasucho na teflonové pánvi a hotový salát jimi posypeme.
Podáváme s oblíbeným pečivem (mně poslední dobou nadchnul - ořechový chléb s fíky z Marks&Spencer).
Dobré chutnání!
Vaše Štěpánka 💕
(Porce pro dva)
Budeme potřebovat:
- 1/2 hrnku hnědé čočky v suchém stavu
- 1 lžičku octa
- 1 lžičku cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 snítka tymiánu
- 1 špetku čerstvě namletého pepře
- 1 malá sklenice sterilované červené řepy
- 4 velké listy ledového salátu
- 1 zelená paprika
- 1/2 okurky
- 10 listů mladého špenátu
- 1 špetka sušeného česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrst vlašských ořechů
Čočku namočíme přes noc. Následně vyměníme vodu a v dvojnásobném množství vody a snítkou tymiánu uvaříme do měkka (zhruba půl hodinky). Přebytečnou vodu opatrně slijeme nebo zahustíme moukou. Následně přidáme ocet, cukr, sůl a nadrcený pepř. Dobře promícháme a necháme přejít na pokojovou teplotu.
Zeleninu si omyjeme, listy natrháme a ostatní nakrájíme na drobno. Vše vhodíme do veliké mísy, přidáme vychladlou čočku a kousky sterilované řepy ve sladkokyselém nálevu - bez nálevu. Řepu od nálevu neoplachujte, pouze se snažte zamezit přebytku tekutin v salátu. Pokud nemáte vlastní naloženou řepu, doporučuji použít některou od českých výrobců. :)
Na závěr dopepříme, posypeme špetkou sušeného česneku a přilijeme olivový olej. Dobře promícháme a necháme vychladit v lednici.
Vlašské ořechy opražíme nasucho na teflonové pánvi a hotový salát jimi posypeme.
Podáváme s oblíbeným pečivem (mně poslední dobou nadchnul - ořechový chléb s fíky z Marks&Spencer).
Dobré chutnání!
Vaše Štěpánka 💕
to vyzerá ako veľká mňamka! :).
OdpovědětVymazatKEJMY ♥.
Vypadá suprově 🙂
OdpovědětVymazatSmileThess
Mňam! Tohle budu muset vyzkoušet!
OdpovědětVymazathttp://elisminarova.blogspot.cz
šalát vyzerá božsky!
OdpovědětVymazatSabi z blogu Beautiful savage
|Určitě vyzkouším, čočku jsem si v poslední době oblíbila (a to jsem ji předtím moc nemusela). Děkuji za recept!
OdpovědětVymazatKalamita life
Takový čočkový salát jsme ještě nikdy neměla :) na oko vypadá skvěle!
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Mňam, to vyzerá perfektne :)
OdpovědětVymazatmy blog: THE COLORFUL THOUGHTS
Dekuji moc za tip, už vím, co si dám zítra na oběd. :)
OdpovědětVymazatChodim k vám na recepty pravidelně. Tenhle se mi určitě hodí :-) vypadá na pořádnou mňamku. Díky za virtuální návštěvu na mém blogu. Eva
OdpovědětVymazatPodobnou varianci plánuji dělat zítra na grilovačku. Je to poměrně rychlé, červená řepa teď dozrává, tak proč by ne. Navíc se mi to tak nějak hodí na tohle pozdní léto. A taky je tam extrémně jednoduchý servis. Prostě to jen nandáte na papírový tácek a neušpiníte si ruce. ;-)
OdpovědětVymazat