Dnešní recept je pro všechny, kteří jako já milují asijskou kuchyni!
Nejde o tradiční variantu kari, ale "jen" o mou poevropštěnou verzi. Kdo je zvyklý, může do omáčky nalít habanera o trochu víc. Ostatní s ním pro jistotu šetřete, ať z jídla také něco máte. :)
Jde se kuchtit!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Today's recipe is for all of you who like the Asian cuisine!
However, This is not the traditional version of the curry, but "just" my European version. Whoever is used to, add a little more of a habanero sauce. You others, be careful! :)
Let's do it!
Na porci pro dva budeme potřebovat:
- 1 velký stroužek česneku
- 1 malou cibuli
- 1 plechovku červených fazolí
- 2 rajčata
- 1 malý rajčatový protlak (2--3 lžíce)
- 1 malou mrkev
- 1 zelenou papriku nakrájenou na kostičky
- 2 snítky tymiánu
- 1 lžička medu
- 1 lžičku soli
- 1/2 lžičky kari
- 1/4 lžičky skořice
- 1 lžičku pálivé zelené omáčky habanero
- 1 špetku pepře
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 malý šálek oblíbené rýže v suchém stavu
- voda k rýži a na podlévání zeleniny
Rýži si se lžičkou soli a dvojnásobném množství vody dáme vařit na zhruba 15 minut - podle návodu na obalu.
Nakrájíme si na jemno cibuli, česnek na plátky a mrkev na kostičky. Vše vhodíme na rozehřátou pánev se lžicí oleje, přidáme také snítku tymiánu (čerstvého nebo sušeného) a necháme zatáhnout.
Jakmile nám cibule zesklovatí, dáme do pánve také na kostičky nakrájenou papriku. Osmahneme do zkaramelizování cibule a česneku. Poté zakápneme lžičkou medu a promícháme.
Následně přidáme na větší kostky nakrájená rajčata, protlak, osolíme a přidáme propláchnuté fazole z konzervy (kupuji fazole v sladko-slaném nálevu, který z nich před použitím až na cca 2 lžíce vymyji). Zalijeme zhruba 1 malou sklenicí vody, polovinou až celou lžičkou habanera a posypeme kari, skořicí a pepřem. Dobře promícháme.
Necháme provařit 5 minut. Jakmile je rýže i omáčka hotová, podáváme. Nechte si chutnat!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
We'll need (for 2):
- 1 large clove of a garlic
- 1 small onion
- 1 can of red beans
- 2 tomatoes
- 1 small tomato paste (2-3 spoons)
- 1 little carrot
- 1 green pepper cut into cubes
- 2 sprigs of thyme
- 1 teaspoon of a honey
- 1 teaspoon of a salt
- 1/2 teaspoons of a curry seasoning
- 1/4 teaspoon of a cinnamon powder
- 1 teaspoon of a hot habanero sauce
- 1 pinch of a pepper
- 1 tablespoon of a rapeseed oil
- 1 small cup of a favorite rice in a dry state
- Water for cooking the rice, and for the sauce
Cut on fine onion, sliced garlic and carrots. We will all add to a warm pan with a spoonful of oil, add a sprig of thyme (fresh or dried) and let it pull.
Once the onions are "done", put the chopped pepper into the pan. We will squeeze into the caramelization of onion and garlic. Then add a spoon of honey and stir all well.
Then add the chopped tomatoes, the salt and add the rinsed canned beans (I usually buy the beans in the sweet-salted brine, which I wash up and use just about two tabel spoons of the sauce). Pour about 1 small glass of water, half to a whole spoon of habanera and sprinkle i with a curry, a cinnamon and a pepper. Mix well.
Cook for about 5 minutes. Once the rice and sauce are ready, we serve and enjoy! Bon apetite!
Děláte si doma klasická česká jídla, nebo občas zabrousíte do zahraniční kuchyně - pryč z Evropy? Kdo je tu fanda a naopak nepřítel pálivých pokrmů? Mějte se nádherně a nezapomeňte na GiveAway!
Vaše Štěpánka 💕
Do You like Spicy Food? And which is your favourite? Have a nice day! 💕 Your's Stepanka
Tak toto musím skúsiť! <3 Som fazuľový človek :D
OdpovědětVymazatfúú to vyzerá fajne :) poslednú dobu tiež dosť experimentujem s ázijskou či mexickou kuchyňou, práve kvôli ich pálivosti
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatdíky za zajímavý článek o výrobě ledu. Je fascinující, jak se technologie výroby ledu vyvinula a jak důležitou roli hraje v gastronomii. Představoval jsem si, že výroba ledu je vlastně docela jednoduchá, ale po přečtení Vašeho článku jsem si uvědomil, jak mnoho faktorů je třeba zvážit – od kvality vody až po způsob zamrazování.
Zajímalo by mě, zda máte nějaké tipy na to, jak zajistit, aby domácí ledové kostky byly vždy čisté a bez zápachu? U nás doma se občas objeví trochu nežádoucí pach, a rádi bychom tomu předešli.
Děkuji za informace a těším se na další články!