❤️ Čtenáři blogu:

Jablečný štrúdl

Krásné dobré ráno, přátelé!
Pomalu nastoupil podzim, který je v oblasti sezónních surovin jedním z mých nejoblíbenějších období! Sklidili jsme jablka, hrušky, dýně, nasázeli několik posledních cibulek tulipánů a teď už budeme jen napjatě čekat až se zbarví lesy a napadne první sníh. Venku začíná být po ránu opravdová kosa! A co si dát k horkému čaji ráno v posteli? Já využila sklizená jablka a upekla klasický štrůdl s vlašskými ořechy a skořicí. Kdo by odolal?! Odvezla jsem si ho s sebou na kolej, kde se po něm jen zaprášilo! Ořechy jsou samozřejmě nástavba, kterou lze vynechat či nahradit rozinkami. 

Cena tří šišek z domácích jablek a bez kupovaných ořechů činí cca 22 Kč.
(vejce 3 Kč, Hera 8 Kč,  máslo 5 Kč, mouka 3 Kč, + ostatní 3 Kč)







Na 3 šišky budeme potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 90 g tuku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce mléka
  • špetka soli
  • cca 9 větších jablek
  • 3 lžíce strouhanky (1 na šišku)
  • 9 lžic cukru
  • 6 lžic vlašských ořechů
  • máslo na potření
Postup:
Nejprve si připravíme větší mísu jablek (na jednu šišku asi 3 velká jablka nebo 5 menších). Zbavíme je středu, bubáka, stopky a šlupky a nastrouháme na tenké plátky. Pokud si chcete usnadnit práci, také lze nastrouhat nahrubo na struhadle, ovšem pak budou jablka více pouštět vodu a štrúdl získá rozbředlejší konzistenci. *My doma raději strouháme poloviny oloupaných jablek přímo nad rozváleným těstem (na bočním „plátkovači“ struhadla – široká rýha).

Když máme oloupaná a připravená jablka, pustíme se do těsta. Na vál si prosejeme mouku, utvoříme v ní důlek, do kterého dáme špetku soli a tekuté ingredience (vejce, mléko, ocet) a pokrájíme máslo/Heru o pokojové teplotě. Rukama vypracujeme těsto, které nožem rozdělíme na tři stejně veliké díly.

Vál zbavíme mouky, přikryjeme čistou a vyžehlenou utěrkou a štědře pomoučíme. Na utěrce vyválíme do tloušťky cca 0,5 mm těsto. Pokud se bude k utěrce lepit, poprášíme další moukou. Plát těsta by měl utvořit přibližně obdélník s delší stranou čelem k nám. Polovinu těsta blíže k nám potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a poklademe vrstvou plátků jablek. Posypeme rovnoměrně krystalovým cukrem (lze použít třtinový, vanilkový, med i agávový sirup), vlašskými ořechy a poprášíme skořicí. Jednu šišku sladíme cca 3 lžícemi cukru, podle chuti a kyselosti ovoce. *Druhá polovina těsta musí být nedotčená, aby se nám poté štrúdl podařilo dobře zabalit. :)

Na okrajích přehrneme těsto přes jablka a pomocí utěrky srolujeme štrůdl. Umístíme na připravený plech s pečicím papírem a pomažeme máslem. Pokračujeme stejným způsobem i u dalších dvou šišek a společně pečeme na jednom plechu cca 30 minut na 200 °C. Raději zkontrolujte už po 20 minutách. Přeji dobrou chuť! :)




Líbil se Vám dnešní recept? Rádi pečete z jablek? 
Dejte mi vědět v komentářích.:)

Mějte se krásně a něco pro to udělejte,
Vaše Corculum <3
Follow on Bloglovin

Komentáře

  1. Teď nedávno jsem si dělala celozrnný a docela ušel :) ale ten tvůj vypadá mnohem líp teda :D :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasika od babičky! :) Určitě byl taky výborný, zase jsi ho měla o něco zdravější než já. :) :D

      Vymazat
  2. Strudl mam velice rada.
    http://style-and-smile15.blogspot.co.uk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já také! :) Děláte doma podobný recept s hodně náplní a minimem těsta? Nebo naopak? :)

      Vymazat
  3. Mňam :) miluji štrúdl!

    http://thechicflair.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Několik dní přemýšlím, že si ho udělám :D a narazím na tebe. No jdu na to:)

    OdpovědětVymazat
  5. Mňamka, hneď by som ti to zjedla! Budem rada,ak sa zapojíš do mojej giveaway :)

    Bari Bircak GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pozvání! :) Určitě se mrknu.:)

      Vymazat
  6. Mňam, vypadá to skvěle, super podzimní recept! :)
    The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat
  7. Super..zkusím tvůj recept :)
    Jinak moc ráda tě chci pozvat na narozeninovou GIVEAWAY, která probíhá u mě na blogu. :)
    FASHION & BEAUTY | ♥ NAROZENINOVÁ GIVEAWAY ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Super..zkusím tvůj recept :)
    Jinak moc ráda tě chci pozvat na narozeninovou GIVEAWAY, která probíhá u mě na blogu. :)
    FASHION & BEAUTY | ♥ NAROZENINOVÁ GIVEAWAY ♥

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Instagram @Stepanka_T

Follow

Počet návštěv:

Oblíbené příspěvky