❤️ Čtenáři blogu:

Vlastní chléb z koleje

Už je to tady! Bydlíme na koleji na opraveném pokoji! Juchů. Na začátku to vypadalo bledě, ale díky dekoracím, květinám a vynalézavosti, se tu nakonec cítím opravdu jako v druhém domově. To nejdůležitější jsem si naštěstí přivezla s sebou! Bez správného spolubydlícího by to nešlo... :)

Abychom si usnadnili vaření a ušetřili dalších pár korun, rozhodli jsme se, pořídit si mini troubu! Rozhodně to bylo správné rozhodnutí. Během prvních dvou dní, jsem v ní už upekla dva chleby, které nás vyšly zhruba na 2 x 9 Kč! Teplé přímo z trouby chutnaly naprosto báječně a nebyla s nimi skoro žádná práce. Zdravé jídlo při studiích se tedy prozatím nezdá být zas tak veliký problém. :) Horší je to s časem, stresem a povinnostmi. Držte mi palce!

Dnešní recept je jedním z prvních, které opravdu zvládnete připravit i v primitivních podmínkách a za malou cenu. Zahajuji slibovanou sérii článků z kolejní kuchyně!

Cena jednoho bochníku zhruba 9 Kč.
(mouka 2 Kč, mléko 2 Kč, vejce 3 Kč, droždí 1 Kč, další výlohy 1 Kč)





Na jeden bochníček (25x15 cm) budeme potřebovat:
  • 1,5 hrnku hladké mouky (můžete dát půl na půl s celozrnnou)
  • 0,5 hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 1/3 kostky droždí
  • 1 lžička cukru nebo medu
  • 1 rovná lžička soli
  • ochucení: pizza koření/ čerstvá pažitka, petržel a tymián
  • 1 lžíce másla na potření
Postup:
V míse si uděláme do mouky důlek, do kterého nalijeme teplé mléko, rozdrobíme dovnitř droždí a posypeme cukrem a trochou mouky. Přikryjeme čistou utěrkou. Po 20 minutách osolíme, přidáme vejce, koření a vypracujeme těsto. Necháme kynout zhruba 0,5-1 hodinu.

Utvoříme bochník na plechu a pečeme 40 minut na 180 °C. Na první pokus mi chléb na boku popraskal. Napodruhé jsem navrchu udělala několik zářezů a vše bylo v pořádku. :)



Chléb byl vynikající jak s hořčicí a vejci natvrdo, máslem a zeleninovým salátem i s tofu s mrkví a jogurtovým dresingem. Kupovaný už se na našem pokoji určitě neobjeví. :)

Pečete si také vlastní pečivo? A co do něj přidáváte za tajnou přísadu? 
Podělte se se mnou o vlastní zkušenosti v komentářích! :)

Mějte se krásně a něco pro to udělejte,
Vaše Corculum <3

Follow on Bloglovin

Komentáře

  1. Chleba vypadá dobře. Ještě jsem si svůj vlastní nepekla, ale nevypadá to složitě. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to není těžké :) jen je to náročné na čas. :/

      Vymazat
  2. Mňam, vypadá skvěle. Jsi šikovná. Já jsem lenoch si na bytě vařit a když jsem ještě bydlela na koleji, tak jsem používala jen rychlovarnou konvici. :D Palce ti určitě držím. :))
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já k té rychlovarné konvici určitě taky jednou dospěji! Minimálně ve zkouškovém. :D :) Mockrát děkuju! :)

      Vymazat

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Instagram @Stepanka_T

Follow

Počet návštěv:

Oblíbené příspěvky