Už je to tady! Bydlíme na koleji na opraveném pokoji! Juchů. Na začátku to vypadalo bledě, ale díky dekoracím, květinám a vynalézavosti, se tu nakonec cítím opravdu jako v druhém domově. To nejdůležitější jsem si naštěstí přivezla s sebou! Bez správného spolubydlícího by to nešlo... :)
Abychom si usnadnili vaření a ušetřili dalších pár korun, rozhodli jsme se, pořídit si mini troubu! Rozhodně to bylo správné rozhodnutí. Během prvních dvou dní, jsem v ní už upekla dva chleby, které nás vyšly zhruba na 2 x 9 Kč! Teplé přímo z trouby chutnaly naprosto báječně a nebyla s nimi skoro žádná práce. Zdravé jídlo při studiích se tedy prozatím nezdá být zas tak veliký problém. :) Horší je to s časem, stresem a povinnostmi. Držte mi palce!
Dnešní recept je jedním z prvních, které opravdu zvládnete připravit i v primitivních podmínkách a za malou cenu. Zahajuji slibovanou sérii článků z kolejní kuchyně!
Cena jednoho bochníku zhruba 9 Kč.
(mouka 2 Kč, mléko 2 Kč, vejce 3 Kč, droždí 1 Kč, další výlohy 1 Kč)
Na jeden bochníček (25x15 cm) budeme potřebovat:
V míse si uděláme do mouky důlek, do kterého nalijeme teplé mléko, rozdrobíme dovnitř droždí a posypeme cukrem a trochou mouky. Přikryjeme čistou utěrkou. Po 20 minutách osolíme, přidáme vejce, koření a vypracujeme těsto. Necháme kynout zhruba 0,5-1 hodinu.
Utvoříme bochník na plechu a pečeme 40 minut na 180 °C. Na první pokus mi chléb na boku popraskal. Napodruhé jsem navrchu udělala několik zářezů a vše bylo v pořádku. :)
Chléb byl vynikající jak s hořčicí a vejci natvrdo, máslem a zeleninovým salátem i s tofu s mrkví a jogurtovým dresingem. Kupovaný už se na našem pokoji určitě neobjeví. :)
Abychom si usnadnili vaření a ušetřili dalších pár korun, rozhodli jsme se, pořídit si mini troubu! Rozhodně to bylo správné rozhodnutí. Během prvních dvou dní, jsem v ní už upekla dva chleby, které nás vyšly zhruba na 2 x 9 Kč! Teplé přímo z trouby chutnaly naprosto báječně a nebyla s nimi skoro žádná práce. Zdravé jídlo při studiích se tedy prozatím nezdá být zas tak veliký problém. :) Horší je to s časem, stresem a povinnostmi. Držte mi palce!
Dnešní recept je jedním z prvních, které opravdu zvládnete připravit i v primitivních podmínkách a za malou cenu. Zahajuji slibovanou sérii článků z kolejní kuchyně!
Cena jednoho bochníku zhruba 9 Kč.
(mouka 2 Kč, mléko 2 Kč, vejce 3 Kč, droždí 1 Kč, další výlohy 1 Kč)
Na jeden bochníček (25x15 cm) budeme potřebovat:
- 1,5 hrnku hladké mouky (můžete dát půl na půl s celozrnnou)
- 0,5 hrnku mléka
- 1 vejce
- 1/3 kostky droždí
- 1 lžička cukru nebo medu
- 1 rovná lžička soli
- ochucení: pizza koření/ čerstvá pažitka, petržel a tymián
- 1 lžíce másla na potření
V míse si uděláme do mouky důlek, do kterého nalijeme teplé mléko, rozdrobíme dovnitř droždí a posypeme cukrem a trochou mouky. Přikryjeme čistou utěrkou. Po 20 minutách osolíme, přidáme vejce, koření a vypracujeme těsto. Necháme kynout zhruba 0,5-1 hodinu.
Utvoříme bochník na plechu a pečeme 40 minut na 180 °C. Na první pokus mi chléb na boku popraskal. Napodruhé jsem navrchu udělala několik zářezů a vše bylo v pořádku. :)
Chléb byl vynikající jak s hořčicí a vejci natvrdo, máslem a zeleninovým salátem i s tofu s mrkví a jogurtovým dresingem. Kupovaný už se na našem pokoji určitě neobjeví. :)
Pečete si také vlastní pečivo? A co do něj přidáváte za tajnou přísadu?
Podělte se se mnou o vlastní zkušenosti v komentářích! :)
Mějte se krásně a něco pro to udělejte,
Vaše Corculum <3
Chleba vypadá dobře. Ještě jsem si svůj vlastní nepekla, ale nevypadá to složitě. :-)
OdpovědětVymazatwelcometomyworld
Vůbec to není těžké :) jen je to náročné na čas. :/
VymazatMňam, vypadá skvěle. Jsi šikovná. Já jsem lenoch si na bytě vařit a když jsem ještě bydlela na koleji, tak jsem používala jen rychlovarnou konvici. :D Palce ti určitě držím. :))
OdpovědětVymazatKattyLife
Já k té rychlovarné konvici určitě taky jednou dospěji! Minimálně ve zkouškovém. :D :) Mockrát děkuju! :)
Vymazat