Crinkles - zasněžené čokoládové sušenky

Zdravím vás!
Sladký jazýček jako jsem já, si jen těžko umí představit Vánoce bez cukroví. U nás doma se vždy na první adventní víkend sejdeme u prarodičů a peče se ve velkém: perníčky, linecké, kakaové, ledovky, vanilkové rohlíčky a pracny. Ze zbylých bílků ještě babička později vytváří své dokonalé kokosky a aby toho nebylo málo, přinese nám před štědrým dnem k snídani dokonalou vánočku s rozinkami a mandlemi. Doufám, že taková taky jednou budu. Máme Vás rádi, Babi a Dědo!
V rámci akce - každý rok jeden nový druh cukroví - jsem se letos rozhodla vyzkoušet "krinkle". Jde o kulaté sušenky s křupavým cukrovým povrchem a vláčnou čokoládovou náplní (vzdáleně mi připomínají brownie). Při jejich přípravě je opravdu důležité, abyste plech v troubě nenechali příliš dlouho. Mohlo by vám tak vzniknout pouze spousta tvrdých oblázků na oči pro sněhuláka... Jen deset maximálně 15 minut, pokud máte sušenky obrovské jako velký kopeček zmrzliny! Ty moje nejsou větší než průměr čajové svíčky.




Na 30 kousků (1 velký plech) budeme potřebovat:
  • 160 g kvalitní hořké čokolády (min. 55%)
  • 60 g másla
  • 30 g holandského kakaa
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g mouky (já použila celozrnnou)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 rovnou lžičku sušeného droždí
  • moučkový cukr na obalení
Postup:
Ve skleněné míse si na vodní lázni rozpustíme na kostičky nalámanou čokoládu s 60 g másla a odložíme stranou.

Vejce si s cukrem a solí vyšleháme do krémové konzistence a přilijeme k roztavené čokoládě. Vše dobře promícháme. 


Do suché mísy si navážíme 200 g mouky, ve které rovnoměrně vmícháme sušené droždí a kakao. Sypké suroviny postupně zapracujeme lžicí/vařečkou do čokoládového základu.

Připravené těsto necháme zhruba hodinku odpočinout při pokojové teplotě.



Zhruba 2 lžíce moučkového cukru si nasypeme do misky. Následně lžičkou a rukama tvarujeme ze ztuhlého těsta přibližně stejně veliké kuličky, které obalíme v poctivé vrstvě moučkového cukru. "Mini bochánky" klademe na plech s pečicím papírem. 



Jakmile máme hotovo, dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 10 minut (max. 15 min, pokud máte krinkle větší než já). 
Dobrou chuť!




Co na ně říkáte? Jste závisláci na čokoládě jako já, 
nebo už se vám stýská po slaném receptu? 

Blog najdete i na FacebookuInstagramuBloglovin a YouTUBE
Mockrát děkuji za podporu a budu se těšit příště, Vaše Štěpánka 💕

10 komentářů:

  1. Ooooo tak ty jsou!! ♥ Mňam, hned bych si dala :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. vyzkouším, vypadají skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, tak ty musím vyzkoušet. Vypadají velmi chutně, hned bych si dala. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají skvěle, myslím, že je budu muset vyzkoušet :-) Kolik asi kusů jsi z téhle dávky udělala? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Káťo! V receptu píšu, že je to na 1 velký plech - takže cca 30 kusů. Ale záleží, jakou velikost "krinklí" zvolíš. :)) Doufám, že budou chutnat, měj se pěkně! Štěpánka

      Vymazat
    2. Děkuju, Štěpánko:) To jsem nějak přehlédla. Každopádně moje porce už je hotová, sice je nemám tak krásné jako ty, vůbec mi totiž nevykynuly, ale i tak jsou na chuť dobré, děkuju za recept :-) ať se ti daří a krásné svátky!

      Vymazat
    3. Nevykynuly? To mě moc mrzí!
      Udělám je ještě jednou a zkusím zjistit, kde se mohla stát chyba. Díky za zprávu. :)

      Tobě také krásné svátky, hodně zdraví, lásky a úspěchů:)! Š

      Vymazat
    4. PS: chyba byla v množství sušeného droždí, pardon. TeĎ už by měl být recept v pořádku. :)

      Vymazat
  5. Hrozně mě to zaujalo! A bude to asi divná otázka, ale jak moc je to sladký? Jakože "mňam! Ale dva kusy stačí!" sladký a nebo "dokážu toho snít celej plech" sladký?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. >> "Mňam, dám si ještě... už nemůžu".
      Sladké jsou akorát, zuby mě z toho nerozbolely, ale jsou hodně syté! :) :D Díky za dotaz, měj se pěkně.:)

      Vymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: