Všechny vás srdečně zdravím u dalšího receptu!
V minulém vydání foodporna na téma ořechových másel jsme obdivovali celkem 14 nejlepších světových receptů z nich. Teď je na řadě si ukázat alfu a omegu! Recept na mandlové máslo z listopadu už vzal čas (neuvěřitelné, jak to letí!) a přišla správná doba na zdravou předělávku notoricky známé ořechové pomazánky (u mě v dětství nejoblíbenější) - Nutelly. Připravte si mixéry, nažhavte troubu, protože tohle je #MustTry*.
Hodí se do kaše, na pečivo a ovoce + jde o přirozeně bezlepkový pokrm. A můj malý TIP od chudé studentky - ořechy nakupuji jednou za čas ve velkém. Konkrétně u těchto lískových jsem se vydala na eshop Grizly a za 265 Kč jsem pořídila celé kilo.
Na jednu sklenici budeme potřebovat:
Lískové ořechy si přes noc necháme nasáknout vodou. Následně vodu odlijeme, osušíme je a rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě 10-15 minut při teplotě 200 °C.
Necháme vystydnout.
Datle vypeckujeme, v misce zalijeme horkou vodou a necháme odstát zhruba 10-20 minut. Poté vodu slijeme a datle zlehka osušíme.
Vystydlé lískové ořechy zbavíme slupek, které po upečení popraskaly a snadno se v dlani od ořechu oddělí. Očištěné ořechy dáme do mixéru, přidáme namočené datle, rostlinné mléko (v nejzazším případě lze použít i klasickou vodu, ale krém pak nevydrží tak dlouho), lžíci medu a špetku soli. Pokud chcete prodloužit trvanlivost másla a máte dostatečně silný mixér, lze mléko a máčení datlí zcela vynechat.
Začneme mixovat na mood pulzů a pokud nám ulpívá příliš hmoty na okrajích mixéru, pomůžeme si stěrkou. Jakmile vznikne hutná kaše, přidáme kakao a před spuštěním mixéru ho lžicí mírně promícháme. Mixujeme dohladka.
Pokud se vám bude zdát máslo příliš husté a Váš mixér to nebude dobře snášet, přidejte ještě lžíci rostlinného mléka.
Hotové máslo uchováváme v lednici a spotřebujeme do data spotřeby použitého rostlinného mléka (zhruba 1-2 týdny). Pokud použijete z cenových důvodů místo rostlinného mléka pouze vodu, vydrží vám máslo zhruba jeden týden. Doporučuji spotřebovat co nejdříve. V případě, že se rozhodnete tekutiny zcela vynechat, znamená to delší dobu mixování, vyšší nároky na váš mixér, ale zároveň si také prodloužíte dobu trvanlivosti na měsíc a více. :)
Chcete tipy na další ořechová másla? Milovali jste jako malí nutellu? A který druh ořechů máte nejraději?
Spoustu inspirace najdete také na mém Instagramu, Facebooku a Youtube.
Vaše Štěpánka 💕
V minulém vydání foodporna na téma ořechových másel jsme obdivovali celkem 14 nejlepších světových receptů z nich. Teď je na řadě si ukázat alfu a omegu! Recept na mandlové máslo z listopadu už vzal čas (neuvěřitelné, jak to letí!) a přišla správná doba na zdravou předělávku notoricky známé ořechové pomazánky (u mě v dětství nejoblíbenější) - Nutelly. Připravte si mixéry, nažhavte troubu, protože tohle je #MustTry*.
*překlad: To musíš zkusit!
Hodí se do kaše, na pečivo a ovoce + jde o přirozeně bezlepkový pokrm. A můj malý TIP od chudé studentky - ořechy nakupuji jednou za čas ve velkém. Konkrétně u těchto lískových jsem se vydala na eshop Grizly a za 265 Kč jsem pořídila celé kilo.
Na jednu sklenici budeme potřebovat:
- 1 stejnou po okraj plnou sklenici lískových ořechů
- 1 velkou špetku mořské soli (1/4 lžičky)
- 5 a více kusů vypeckovaných datlí (podle chuti)
- 1 vrchovatou polévkovou lžíci holandského kakaa
- 150 ml rostlinného mléka
Postup:
Lískové ořechy si přes noc necháme nasáknout vodou. Následně vodu odlijeme, osušíme je a rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě 10-15 minut při teplotě 200 °C.
Necháme vystydnout.
Datle vypeckujeme, v misce zalijeme horkou vodou a necháme odstát zhruba 10-20 minut. Poté vodu slijeme a datle zlehka osušíme.
Vystydlé lískové ořechy zbavíme slupek, které po upečení popraskaly a snadno se v dlani od ořechu oddělí. Očištěné ořechy dáme do mixéru, přidáme namočené datle, rostlinné mléko (v nejzazším případě lze použít i klasickou vodu, ale krém pak nevydrží tak dlouho), lžíci medu a špetku soli. Pokud chcete prodloužit trvanlivost másla a máte dostatečně silný mixér, lze mléko a máčení datlí zcela vynechat.
Začneme mixovat na mood pulzů a pokud nám ulpívá příliš hmoty na okrajích mixéru, pomůžeme si stěrkou. Jakmile vznikne hutná kaše, přidáme kakao a před spuštěním mixéru ho lžicí mírně promícháme. Mixujeme dohladka.
Pokud se vám bude zdát máslo příliš husté a Váš mixér to nebude dobře snášet, přidejte ještě lžíci rostlinného mléka.
Hotové máslo uchováváme v lednici a spotřebujeme do data spotřeby použitého rostlinného mléka (zhruba 1-2 týdny). Pokud použijete z cenových důvodů místo rostlinného mléka pouze vodu, vydrží vám máslo zhruba jeden týden. Doporučuji spotřebovat co nejdříve. V případě, že se rozhodnete tekutiny zcela vynechat, znamená to delší dobu mixování, vyšší nároky na váš mixér, ale zároveň si také prodloužíte dobu trvanlivosti na měsíc a více. :)
Chcete tipy na další ořechová másla? Milovali jste jako malí nutellu? A který druh ořechů máte nejraději?
Spoustu inspirace najdete také na mém Instagramu, Facebooku a Youtube.
Vaše Štěpánka 💕
Krásné fotky, skvělý recept ♥ Jen bych asi dodala, že s vodou to takhle dlouho nevydrží vůbec :( Podobné zdravé fit nutelly jsem také dělala, ale trvanlivost velmi malá... 2 týdny v lednici a to přeháním.. Často se zkazilo mnohem dříve.. Takže radši sníst co nejdříve :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Vážně? Tak to to své druhé musím co nejrychleji sníst. :( Samozřejmě tenhle údaj upravím v článku, díky moc za komentář a měj se hezky, Š
VymazatOch mňam!! Mám doma všetko, orechy aj datle. To musím vyskúšať. Už to vidím na tej ovsenej kaši. mňam. :D
OdpovědětVymazatMňam, toto vyzerá úžasne ☃ ❄
OdpovědětVymazatBlog de la Licorne
Oooo mnam!!! To vyzera genialne. Hrozne sa mi paci ta "hruba struktura". Ked budem mat prilezitost, vyskusam 😊
OdpovědětVymazatPo lískovce se můžu utlouct :D Neexistuje nic lepšího, než poctivá lískovka a když jsem tady viděla jak se s ní dá experimentovat (jako například přidat chilli, sůl, ovoce ..) mám chuť si hned nějakou udělat
OdpovědětVymazat