Zdravím vás u dnešního článku! Hlavně mezi muži jsou milovníci vyzrálých aromatických sýrů a výrazných chutí. Není na škodu vyměnit na oslavě klasickou bonboniéru za chlapáckou sklenici. Nakládaným hermelínem určitě potěšíte třeba tatínka k narozeninám, strýčka, dědečka, tchána nebo přítele (?14.února). Jde o klasiku českých hospod, ale správná sklenice, vaše námaha a olivový olej ji posunou na úplně jinou úroveň.
Nefiltrované pivečko, žitný chléb a dobrou chuť přeji.
Nefiltrované pivečko, žitný chléb a dobrou chuť přeji.
Na jednu sklenici o 500 ml budeme potřebovat:
- 1 klasický hermelín
- 1 hermelín s příchutí česneku (lze použít i jinou příchuť, či klasický bez koření)
- 1 velkou červenou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 5 listů bobkového listu
- 1 lžičku červené papriky
- extra virgine olivový olej
Stroužky česneku a cibuli si očistíme a nakrájíme na slabá kolečka. Hermelíny si přepůlíme podélně a posypeme trochou sladké červené papriky. Sýr poklademe několika plátky cibule a česneku a spojíme k sobě znovu obě polovin, ovšem nyní na přeskáčku - jednu polovinu klasického s polovinou hermelínu s příchutí česneku.
Do čisté a uzavíratelné nádoby si dáme na dno několik plátků česneku, pár kroužků cibule a zakápneme zhruba 3mi lžícemi olivového oleje. Připravený hermelín uložíme na dno a po krajích naaranžujeme bobkové listy s plátky cibule tak, aby při pohledu z boku vytvářeli zajímavou texturu. Následně sýr pokryjeme další vrstvou česneku a cibule a přilejeme olivový olej.
Zbývá již jen vtlačit do sklenice druhý sýr, poklást ho cibulí a dobře zalít až po okraj olivovým olejem. Uzavřenou sklenici s připravenými sýry uchováváme v lednici po několik týdnů až měsíc (v závislosti na trvanlivosti hermelínu). Pokud máte rádi hermelín tvrdší, doporučuji sníst již po týdnu marinování. Můj tatínek naopak vyhledává sýry těsně po záruce, kdy jsou vyzrálé ("přezrálé") a tehdy teprve oceníte vzduchotěsný uzávěr... Dobrou chuť!
Vyzrálé sýry ANO nebo NE? Komu byste takovou sklenici darovali, Vy?
Užijte si zbytek dne a příště se budu těšit, Vaše Štěpánka 💕
Takové dobroty dávám nejraději jako dárky. Vždycky potěší.
OdpovědětVymazatO všem? Ovšem!
Anoooo ♥ Miluju hermelín :D Jedině pro sebe! Ne, mamka je má také moc ráda :) Tvůj recept se mi moc líbí, je hrozně jednoduchý a bez chilly :D :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Tak já už od malička hermelínová moc nejsem, ale tohle vypadá fakt dobře ! :D
OdpovědětVymazatFIT MADDIE
hermelín milujem, no priznám sa, že takto som ho ešte nejedla :) no hneď by som po ňom skočila, musí to byť mňamka!
OdpovědětVymazatSabi z blogu Beautiful savage
Mňam, to vypadá dokonale. Já si bohužel hermelín kvůli své alergii na laktózu dát nemůžu, ale uvažovala jsem, že udělám nakládané tofu. Snad by to mohlo být taky dobré :-)
OdpovědětVymazatJá nakládám podle sebe.Miluji s cibulí i česnekem. Výborná chuť.I chleba si upeču.
OdpovědětVymazatA olej pouze olivový.Ty ostatní sýry.měkké používam do polévek a bramb.kaše. Parmazán kupují strouhaný.Mišáková Zdena
OdpovědětVymazat