Srovnání food novinek: Když není čas - moderní jídla v prášku: MANA, Zdravý Shake, Iswari


Dnes už se nikdo nepozastavuje nad svíčkovou a gulášem ze sáčku. Většinou je ale bereme za nezdravou poslední záchranu a ve spíži mají vyhrazené stálé místo (kde vydrží klidně roky).

Ale ono obyčejné a chudé "jídlo v prášku" poslední dobou zažívá znovuzrození. Výrobci se snaží z nevábné a na živiny chudé hmoty vykouzlit pravý opak a cílí na všechny, kteří se snaží žít a stravovat zdravě.

Teď před státnicemi hodně sedím u pracovního stolu a volno se snažím využít k pohybu. Začala jsem se zajímat o zdravé a dostupné instantní alternativy. Pro lidi v časovém presu, kteří nemají na vaření a někdy i samotné jedení čas.

Ne. Nehodlám seknout s vařením a každý den mixovat jednoduše prášek s vodou a olejem. Příprava a požitek z jídla je pro mne stále velmi důležitý, i když třeba nemám moc volného času. Produkty, které se vám chystám dnes ukázat bych ovšem krátkodobě doporučila každému, kdo chce zkusit něco nového, je ve stresovém období, potřebuje doplnit vitaminy a stopové prvky a nebo se již dlouho a neúspěšně pokouší zhubnout. Tento článek není sponzorován ani jedním z výrobců a doufám, že mé vlastní poznatky pomohou aspoň jednomu z vás. Původně jsem měla v plánu vám ukázat i proteinové nápoje a polévky, ale bohužel neobstály kvůli špatnému složení (obsahovali palmový tuk a neprověřená umělá sladidla).

Pojďte se podívat na srovnání těch nejzajímavějších českých a slovenských výrobků!



Zdravý Shake je mléčný kokteil vyráběný z prvního kravského mléka. Nehodí se pro vegany. Jde o nejvýživnější tekutinu tzv. colostrum, která je cenná zejména pro obsah vitaminů, minerálů a protilátek (imunoglobulinů), prodává se také samostatně na podporu imunity. Jde o produkt české firmy, ovšem nepodařilo se mi přesně dohledat sídlo provozu. Jedna dávka vyjde od 16 do 25 Korun, dražší jsou varianty "sport" se zvýšeným podílem proteinu (6,6 g/dávku oproti
1,9 g/dávku normální základní verze). Procenta tuků a cukrů jsou zanedbatelná a blíží se nule.

Hodí se pro sportovce i pro děti jako zdravá snídaně a svačina. Příprava je jednoduchá - stačí ohřát mléko a nechat rozpustit ochucenou směs. Nejvíc mě na něm oslovilo to, že se z něj dá připravit nejen nápoj, ale také zdravá zmrzlina. Složení má poměrně jednoduché - klasické komponenty mléka, vláknina, umělé sladidlo a vitaminy. K dostání jsou příchutě: kakao a vanilka, dále pomeranč s čokoládou a jablko se skořicí.

Složení :
(A - alergen, P - přírodní látka)
sušené mléko (A, P), xanthan (A, P), syrovátka (A, P), maltodextrin (P), aroma, rozpustná vláknina inulin (P), colostrum (P), jodid draselný (P), sladidlo sukralóza, vitamínová směs (vitamín D, E, B1, B2, B6, B12, niacin, biotin, kyselina pantotenová, kyselina listová), kyselina askorbová (vit. C), beta-karoten (previtamin A)

Zdroj obrázku: instagram Zdravý Shake




Značka Iswari z Písku prorazila na trh zhruba před dvěma lety. Podařilo se jí zaujmout svými rýžovými, hrachovými a supervegan proteiny k dostání v 250 g sáčcích za vcelku příznivou cenu. Všechny jejich produkty jsou rostlinného původu a letos jsem zaznamenala tuto novinku Snídaňová směs. Nejvíce mě zaujala příchuť s ovocem acai, jahodami a banánem v bio provedení. Směsi jsou určené ke kombinování s rostlinným/živočišným mlékem na výrobu tzv. super misek (často označované přímo acai bowls: k základu se přidává čerstvé ovoce, semínka, ořechy někdy granola). Prodávají mnoho příchutí, kdy cena začíná u zhruba 34 Kč/porci.

Složení:
(A - alergen, P - přírodní)
bio pohanková krupice (P), bio bezlepkový oves naklíčený – vločky (A,P), bio naklíčená pohanka (P), bio banán (10 %) (P), bio lucuma (A, P), bio kokosový cukr (P), bio açaí (2 %) (A, P), bio jahody (lyofilizované) (2 %) (A, P)




O Moje MANA jste již určitě slyšeli (jestli ne, nastražte uši). Jde o komplexní "umělou" stravu ve formě nápojů či směsi prášku a oleje. Nově je k dostání na pultech Globusu! Za celým projektem stojí Jakub, který si jednoduše MANU ušil přímo na míru (tedy vlastně "Jakubova MANA"). A prorazil. Teď se ho spousta lidí snaží napodobit, ale komplexní celodenní instantní stravu dostanete pouze od něj. Za kvalitu, služby a patent si ale připlatíte. Cena jednoho jídla začíná na 36 Korunách, 30 jídel vyjde zhruba na 1400 Korun. V oboru jde ovšem o naprostou špičku a kvalitou si můžete být jistí. Z celého projektu je cítit, že to chtělo spoustu odvahy a vynaložené práce, než se MANA stala synonimem ke kvalitní umělé stravě. Mají můj obdiv!



Moc mě těší, že se českým hlavičkám daří vymýšlet kreativní novinky. Máte na některý z dnešních produktů jiný názor? Znali jste je nebo o nich slyšeli poprvé? Napište mi svůj názor na "jídlo v prášku". 

A jestli máte chuť na nějaké reálné jídlo, nezapomeňte mrknout na recepty. Vaše Štěpánka 💕

9 komentářů:

  1. Ahojky :) už nějakou dobu jsem chtěla udělat návod, tak tady ho máš. Snad ho pochopíš rychleji než já, já ho ale neměla v češtině :D kdybys něco nevěděla dej vědět pod článek, přeju hodně štěstí :)

    Jak vytvořit vlastní doménu

    OdpovědětVymazat
  2. Značku Iswari vůbec neznám. A moje Mana, o tom už jsem něco slyšela, ale nikdy jsem nevyhledávala o co jde, tak alespoň konečně vím! Moc děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že můžu občas kromě receptů i rozšiřovat čtenářům obzory:).

      Vymazat
  3. Jéé, právě na tyto nápoje Mana jsem poprvé narazila v Globusu, ale narovinu - tekutá strava mě moc neláká, pokud není vyžadována kvůli zdravotnímu stavu :) O zdravém shaku slyším poprvé a vypadá značka velmi hezky :) Chtěla jsem se zeptat, jakou to má konzistenci po smíchání s mlékem? Je to tekuté jako polévka nebo hutnější třeba jako kaše z pytlíku? Děkuji :) ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konzistence je jen trochu hustšího mléka, ale samozřejmě záleží, kolik tekutiny člověk použije.:) Takže určitě spíš jako ta polévka, hodí se k pití. :) Měj se hezky, Š.

      Vymazat
  4. Já teda zatím zkoušela jen Manu a musím říct, že to není špatné. Když člověk nemá čas na jídlo, tak se to vážně hodí. Co ale v takových případech ještě není vůbec špatné je třeba koktejl Formula 1 od Herbalife. Pár jsem si jich nedávno koupila a je to vážně dobré .

    OdpovědětVymazat
  5. Nedovedu si už dnes představit život bez toho, aniž bych si řekla že si dnes dám nějaké bio produkty. My jsme si na to tak moc zvykli. Máme totiž vlastní rodinný domeček na vesnici a jsme na to zvyklí od mala jak já tak i manžel.

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: