Zdravím vás u dnešního článku! A nebo bych měla říct - u českého bizáru?
Občas si doma děláme legraci, že párek z jídelny a nebo plátek salámu na chlebíčku z rodinné oslavy jsou prakticky vhodné i pro vegetariány. Bohužel některé masné výrobky nejsou bez humoru vhodné pro nikoho. Na co si dát pozor? To se dozvíte v dnešním článku zaostřeném na šunky v českých obchodech. Pro srovnání jsem zařadila i pár salámů. Dojde i na gothaj.
Státní zemědělská a potravinová inspekce (SZPI) praví:
Na výrobcích hledejte názvy "nejvyšší jakost" či "výběrová" šunka.
TABULKA SROVNÁNÍ ŠUNEK a několika salámů
Následující tabulku jsem zpracovala z několika různých zdrojů - vlastní lednice, výletu do obchodu a informací z internetu. Následně jsem vybraných 20 šunek a 5 salámů seřadila podle obsahu masa. Podívejte se sami, jak si stojí vaše oblíbená:
VODA
Obsah masa ovšem není to jediné, na co jsem se zaměřila. Dalším kritériem byl obsah vody, který přesně uvádí na obalu pouze výrobce Le & Co. Z jeho výrobků byl nejvyšší obsah v Bohemia výběrové šunce, která je prodávaná jako pultová (krájená) v obchodech Tesco. Ve 100 g výrobku tvoří až 19 g (skoro pětinu) voda. Dodanou vodu ovšem obsahovaly všechny testované produkty nehledě na cenu a kromě Le & Co její přesný podíl na obalu/v příbalových informacích neuvádí, tedy zde není zcela objektivní věšet na pranýř pouze Le & Co. Obecně nemůžete však šlápnout vedle, pokud upřednostníte šunky od 85 % masa a výše.
CUKR
Dodaný cukr neobsahovaly pouze 2 z 25 produktů. Jednalo se o Dušenou kuřecí šunku značky Naše Miroslav z řetězce Rohlik.cz a Šunku od kosti prodávanou pultově v řetězci Tesco výrobce Le & Co.
SŮL
Nejnižší obsah soli 2 g/100 g měly následující čtyři produkty: Pražská šunka (Lidl-Pikok), Excelent dušená šunka nejvyšší jakosti (Tesco-Chodura), Farmářská šunka (Lidl-Pikok) a Selská šunka nejvyšší jakosti (Tesco-Le&Co).
ÉČKOVÝ REKORDMAN
Určitě všichni správně hádali, že rekordmanem v koktejlovém složení byl výrobek s nízkým procentem použitého masa. Ano, je to šunka s pouze 40 % celkového podílu "masa", ale jinak je na ní spoustu překvapení.
Jedná se o výrobek kdysi kvalitních a proslulých Kosteleckých uzenin. V řetězci Tesco u lahůdkového pultu nese dnešní propadák líbivý název Junior jemný salám. "Junior", takže něco pro děti? Ani náhodou.
Podívejte se sami na tu krásu. Podotýkám, že složení je řazeno podle sestupné hmotnosti, tedy si můžeme být jistí - vody a vepřové kůže je ve 100 g Junioru mezi 27 a 13 g. Samozřejmě tu nemá co dělat ani dodané vepřové sádlo, škrob a E-hitparáda. Najdete tu všechno, na co si vzpomenete: glutamát sodný, ribonukleotid sodný, karmín červený i dodané mono- a diacylglyceroly mastných kyselin.
V zákrytu za Juniorem Kosteleckých uzenin se drží i Drůbeží gothajský salám tentokrát od výrobce Vodňanské kuře. Vyhrává v této kategorii na plné čáře. Tvoří ho z 50 % kuřecí separát tedy přeloženo: strojně oddělené maso z kostí a koster po úplném vykostění (legislativa). Nepřekvapí ani v pořadí a tedy i v hmotnostním zastoupení druhé vepřové sádlo, voda a kůže.
Složení druhého nejhoršího výrobku - Drůbeží gothajský salám, Vodňanské kuře (ve 100 g výrobku):
Kuřecí strojně oddělené maso 50%, Vepřové sádlo, Voda, Kuřecí kůže, Jedlá sůl, Konzervant dusitan sodný, Bramborový škrob, Stabilizátory: E451, E452, E331, Guma euchema, Zahušťovadlo: guma guar, Koření, Dextróza, Antioxidanty E300, E301, Barvivo paprikový extrakt, Řepkový olej, Česnek
Občas si doma děláme legraci, že párek z jídelny a nebo plátek salámu na chlebíčku z rodinné oslavy jsou prakticky vhodné i pro vegetariány. Bohužel některé masné výrobky nejsou bez humoru vhodné pro nikoho. Na co si dát pozor? To se dozvíte v dnešním článku zaostřeném na šunky v českých obchodech. Pro srovnání jsem zařadila i pár salámů. Dojde i na gothaj.
Státní zemědělská a potravinová inspekce (SZPI) praví:
Podle platné vyhlášky se šunky řadí do tří tříd jakosti podle obsahu čisté svalové bílkoviny (ČSB), a to standardní (nejméně 10 % hmot.), výběrová (nejméně 13 % hmot.) a nejvyšší jakosti (nejméně 16 % hmot.). Do výběrové šunky a šunky nejvyšší jakosti se navíc nesmí přidávat vláknina, škrob, rostlinná bílkovina a jiné živočišné bílkoviny.Tak tedy teď obecně víme, jak se orientovat v "šunkovém názvosloví". Přízviska poctivá, excellent nebo dokonce "pro děti" a "junior" u salámů vlastně nic neznamenají.
Na výrobcích hledejte názvy "nejvyšší jakost" či "výběrová" šunka.
TABULKA SROVNÁNÍ ŠUNEK a několika salámů
Následující tabulku jsem zpracovala z několika různých zdrojů - vlastní lednice, výletu do obchodu a informací z internetu. Následně jsem vybraných 20 šunek a 5 salámů seřadila podle obsahu masa. Podívejte se sami, jak si stojí vaše oblíbená:
Název | V řetězci | Výrobce | cena/kg | obsah masa% |
Junior jemný salám | tesco | Kostelecké Uzeniny | 109 | 40 |
Gothajský salám | tesco | Chodura | 149 | 40 |
Královský junior | tesco | Maso West | 109 | 47 |
Drůbeží gothajský salám | tesco | Vodňanské kuře | 89 | 50 |
Gothajský salám | tesco | Kostelecké Uzeniny | 99 | 50 |
kuřecí prsní standardní | tesco | DZ Klatovy | 149 | 54 |
Kuřecí debrecínka | tesco | DZ Klatovy | 149 | 58 |
Dušená šunka standard krájená | tesco | Schneider | 199 | 60 |
Kuřecí šunka standardní krájená | tesco | DZ Klatovy | 179 | 71 |
debrecínská pečeně | tesco | Kostelecké Uzeniny | 189 | 72 |
šunka bohemia výběrová | tesco | Le & Co | 199 | 75 |
šunka pro děti výběrová | tesco | Le & Co | 209 | 83 |
medová šunka | tesco | Chodura | 199 | 87 |
šunka Moravia | Lidl | Pikok | 220 | 87 |
Pražská šunka | Lidl | Pikok | 250 | 90 |
Šunka nejvyšší jakosti | kosik.cz | Prantl | 419 | 91 |
šunka od kosti | tesco | Le & Co | 209 | 92 |
poctivá šunka od kosti | tesco | Kostelecké Uzeniny | 319 | 92 |
Krůtí prsní šunka nejvyšší jakosti | tesco | Le & Co | 399 | 92 |
Excelent dušená šunka nejvyšší jakosti | tesco | Chodura | 289 | 93 |
šunka zvonařka | tesco | Le & Co | 249 | 95 |
Dušená šunka z kýty | Rohlik.cz | Miroslav | 399 | 95 |
Farmářská šunka | Lidl | Pikok | 240 | 96 |
Selská šunka nejvyšší jakosti | tesco | Le & Co | 259 | 96 |
Dušená kuřecí šunka | Rohlik.cz | Naše Miroslav | 429 | 98 |
VODA
Obsah masa ovšem není to jediné, na co jsem se zaměřila. Dalším kritériem byl obsah vody, který přesně uvádí na obalu pouze výrobce Le & Co. Z jeho výrobků byl nejvyšší obsah v Bohemia výběrové šunce, která je prodávaná jako pultová (krájená) v obchodech Tesco. Ve 100 g výrobku tvoří až 19 g (skoro pětinu) voda. Dodanou vodu ovšem obsahovaly všechny testované produkty nehledě na cenu a kromě Le & Co její přesný podíl na obalu/v příbalových informacích neuvádí, tedy zde není zcela objektivní věšet na pranýř pouze Le & Co. Obecně nemůžete však šlápnout vedle, pokud upřednostníte šunky od 85 % masa a výše.
CUKR
Dodaný cukr neobsahovaly pouze 2 z 25 produktů. Jednalo se o Dušenou kuřecí šunku značky Naše Miroslav z řetězce Rohlik.cz a Šunku od kosti prodávanou pultově v řetězci Tesco výrobce Le & Co.
SŮL
Nejnižší obsah soli 2 g/100 g měly následující čtyři produkty: Pražská šunka (Lidl-Pikok), Excelent dušená šunka nejvyšší jakosti (Tesco-Chodura), Farmářská šunka (Lidl-Pikok) a Selská šunka nejvyšší jakosti (Tesco-Le&Co).
ÉČKOVÝ REKORDMAN
Určitě všichni správně hádali, že rekordmanem v koktejlovém složení byl výrobek s nízkým procentem použitého masa. Ano, je to šunka s pouze 40 % celkového podílu "masa", ale jinak je na ní spoustu překvapení.
Jedná se o výrobek kdysi kvalitních a proslulých Kosteleckých uzenin. V řetězci Tesco u lahůdkového pultu nese dnešní propadák líbivý název Junior jemný salám. "Junior", takže něco pro děti? Ani náhodou.
Podívejte se sami na tu krásu. Podotýkám, že složení je řazeno podle sestupné hmotnosti, tedy si můžeme být jistí - vody a vepřové kůže je ve 100 g Junioru mezi 27 a 13 g. Samozřejmě tu nemá co dělat ani dodané vepřové sádlo, škrob a E-hitparáda. Najdete tu všechno, na co si vzpomenete: glutamát sodný, ribonukleotid sodný, karmín červený i dodané mono- a diacylglyceroly mastných kyselin.
Složení propadáku testu - Junior jemný salám, Kostelecké Uzeniny (ve 100 g výrobku):
Vepřové maso 28%, Voda, Vepřové kůže, Hovězí maso 12%, Vepřové sádlo, Bramborový škrob, Jedlá sůl, Vepřová bílkovina, Stabilizátory E250, E450 a E451, Modifikovaný škrob E1422, Zahušťovadla E407a, E415 a E412, Emulgátor E471, Antioxidanty E301 a E330, Regulátory kyselosti E500, Rostlinná vláknina, Látky zvýrazňující chuť a vůni E621 a E635, Barviva E120, E150c, E162, Koření, Česnek, Extrakty koření, Obsah tuku max. 18%, Obsah soli max. 2,8%
Vepřové maso 28%, Voda, Vepřové kůže, Hovězí maso 12%, Vepřové sádlo, Bramborový škrob, Jedlá sůl, Vepřová bílkovina, Stabilizátory E250, E450 a E451, Modifikovaný škrob E1422, Zahušťovadla E407a, E415 a E412, Emulgátor E471, Antioxidanty E301 a E330, Regulátory kyselosti E500, Rostlinná vláknina, Látky zvýrazňující chuť a vůni E621 a E635, Barviva E120, E150c, E162, Koření, Česnek, Extrakty koření, Obsah tuku max. 18%, Obsah soli max. 2,8%
VÝHERCE KATEGORIE BEZMASÝ-MASNÝ VÝROBEK
V zákrytu za Juniorem Kosteleckých uzenin se drží i Drůbeží gothajský salám tentokrát od výrobce Vodňanské kuře. Vyhrává v této kategorii na plné čáře. Tvoří ho z 50 % kuřecí separát tedy přeloženo: strojně oddělené maso z kostí a koster po úplném vykostění (legislativa). Nepřekvapí ani v pořadí a tedy i v hmotnostním zastoupení druhé vepřové sádlo, voda a kůže.
Složení druhého nejhoršího výrobku - Drůbeží gothajský salám, Vodňanské kuře (ve 100 g výrobku):
Kuřecí strojně oddělené maso 50%, Vepřové sádlo, Voda, Kuřecí kůže, Jedlá sůl, Konzervant dusitan sodný, Bramborový škrob, Stabilizátory: E451, E452, E331, Guma euchema, Zahušťovadlo: guma guar, Koření, Dextróza, Antioxidanty E300, E301, Barvivo paprikový extrakt, Řepkový olej, Česnek
A co vítěz testu? Jaká je ta nejzdravější šunka?
VÍTĚZ
Absolutním vítězem mezi všemi šunkami z českých supermarketů a eshopů se stal český výrobek značky Naše Miroslav: Dušená kuřecí šunka.
Jde opravdu o kvalitní šunku s obsahem masa 98 %. Z látek řazených k éčkám obsahuje pouze dvě: E250 a E301.
Dusitan sodný (E250) patří mezi riziková éčka (info zde). Nebýt jeho přítomnosti ovšem hrozí mnohem horší scénáře - otrava botulotoxinem bakterie Clostridium botulinum. Tedy zde platí dvojnásob - něco za něco, užívat si masa nebo ho nejíst vůbec. Dusitan byl přítomen u všech testovaných masných výrobků až na jedinou výjimku - DZ Klatovy - Kuřecí šunka standardní krájená. Druhé éčko E301 je sodná sůl L-askorbátu (laktonu patřícího mezi esenciální vitaminy, jinak známý jako Vitamin C). Tedy nic, čeho bychom se měli bát.
Dušená kuřecí šunka Naše Miroslav neobsahovala dodaný cukr, aromata ani další zbytečné přísady. Zakoupit ji lze v internetové síti Košík.cz za 42,90 Kč (100 g).
Ani ostatní šunky si nevedly špatně.
Ani ostatní šunky si nevedly špatně.
Tak jakou si dáte do košíku příště?
Líbil se ti dnešní článek? Máš k tomu svoje postřehy? Nebo mi chceš poradit, na co si mám posvítit? Napiš mi do komentářů. A jestli se chceš podělit o informace s ostatními, vesele odkaz na blog sdílej!
Sledujte blog a neuniknou vám další testy, recenze a recepty.
Díky za Vaši podporu a krásné komentáře. Budu se těšit na příště, Štěpánka 💕
Líbil se ti dnešní článek? Máš k tomu svoje postřehy? Nebo mi chceš poradit, na co si mám posvítit? Napiš mi do komentářů. A jestli se chceš podělit o informace s ostatními, vesele odkaz na blog sdílej!
Sledujte blog a neuniknou vám další testy, recenze a recepty.
Díky za Vaši podporu a krásné komentáře. Budu se těšit na příště, Štěpánka 💕
Super článek :) Vždycky jsem přemýšlela, kolik g soli na 100g akorát, tak jsem ráda, že jsem se to dozvěděla :) Já se snažím kupovat šunky min 90% a aby se tak vlezly do 25kč/100g. Teď jsem nedávno měla asi 60% šunku a už jsem úplně cítila tu pachuť, že je něco špatně, že to není taková dobrá šunka :D Tenhle typ článků mě fakt baví, je to super :) ♥
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Pěkný článek, ono to tak bohužel je, že ve spoustě uzenin ve skutečnosti podíl masa je úplně zanedbatelný. :-/
OdpovědětVymazatTo je skvělý článek! Zrovna tuhle šunku jsem nikdy neměla, ale napravím to:D.
OdpovědětVymazatWindy pink style
Velmi užitečný a zajímavý článek :) To si schválně někdy toho vítěze koupím, jestli poznám nějaký rozdíl od obyčejnějších horších šunek :D
OdpovědětVymazatTo je moc pěkný a užitečný článek! :) Určitě na šunku mrknu, ale já zas popravdě tak často nejim šunku :D, jen v toustech a občas když si dělám oemletu :D
OdpovědětVymazatShard of Dreams
Moc pěkný článek, díky za něj, líbí se mi, jak je to propracované.:) Já se snažím vybírat šunku podle %masa a soli, upřímně mě vždy vyjde na pěkně draho a já jsem jen student s chudou brigádou. :D A 42 korun? ehmmmmm :D
OdpovědětVymazatAnn