Eplekake | Norský jablečný koláč s karamelem

Letos v létě 2021 jsme se s manželem vydali na road trip po Norsku! Ujeli jsme ohromujících 7887,8 km, projeli si celé Norsko, Švédsko, Dánsko a nasbírali nespočet zážitků. Bohužel se jich díky astronomickým cenám v restauracích v Norsku mnoho netýkalo jídla. Ale i tak se nám povedlo zpříjemnit si pobyt několika klasickými místními pokrmy, kam patří dnešní recept (upraven zejména podle originální norské a anglické předlohy). Tento koláč jsem vyzkoušela v malé rodinné kavárně jménem Café Lille Martine kousek od známé rybářské vesnice Reine. Jejich eplekake opravdu stojí za to! Podává se ještě teplý, s povolenou karamelovou krustou a smetanovou zmrzlinou na straně (originální eplekake se nepodává s karamelem, ale doporučuji to vyzkoušet). Hned jak jsme se vrátili domů, rozhodla jsem se ho upéct a prodloužit si pár kousky báječnou dovolenou...



Na koláčovou formu o průměru 23 cm budeme potřebovat:
  • 180 g cukru krupice
  • 4 vejce 
  • 200 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1 špetka soli
Náplň:
  • 4 oloupaná a vypeckovaná jablka
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 3 lžíce krupicového cukru
Karamel:
  • 1 šálek krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání


Postup:
  1. Připravíme si vhodnou koláčovou formu, zapneme troubu a necháme vyhřívat na 175 °C.
  2. Do velké mísy si nalijeme rozpuštěné máslo, přidáme vejce, cukr, špetku soli a vyšleháme do krému (cca 5 minut). 
  3. Šlehač vyměníme za stěrku a ručně vpracujeme hladkou mouku a jedlou sodu. Těsto dáme stranou (do lednice).
  4. Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky/na plátky (já zvolila plátky), vložíme do misky a posypeme skořicí a cukrem. Vše dobře promícháme.
  5. Do koláčové formy vyložené pečicím papírem/ či do vymazané formy tukem navrstvíme polovinu až dvě třetiny těsta k okraji. Na těsto navrstvíme polovinu jablek. Následuje znovu vrstva těsta na kterou patří zbylá polovina jablek. 
  6. Dáme péct na 175 °C po dobu 50 až 60 minut (v elektrické troubě). Jakmile je koláč hotov, necháme ho pomalu chladnout na mřížce.
  7. Na karamel si připravíme malý hrnec a dřevěnou vařečku. Do hrnce dáme krupicový cukr, umístíme ho na plotnu a necháme pozvolna cukr rozpouštět. Průběžně mícháme vařečkou, aby rozpuštění proběhlo rovnoměrně (lepší je použít mírný plamen a rozpouštět cukr déle). 
  8. Jakmile máme cukr rozpuštěn a tekutina má světlou jantarovou barvu, zmírníme teplotu a přidáme připravené máslo - opatrně, aby Vás karamel nepopálil - nedoporučuji připravovat s dětmi! Na mírném stupni a za stálého míchání necháme cukr s máslem spojit (to může trvat zhruba 5-10 minut) v karamelovou pastu. 
  9. Jakmile se cukr s máslem spojí, odstavíme zcela z plamene a vmícháme smetanu ke šlehání. Zde by mělo být spojení ingrediencí rychlejší. Pokud jste nenechali na začátku cukr dostatečně rozpustit, utvoří se vám ve finálním produktu malé "karamelky". Takto připravený karamel nechte vychladnout, polovinu použijte na polití koláče a druhou uschovejte do lednice na finální styling před podáváním. Můj celý recept na karamel a jeho další využití najdete v jednom ze starších článků
  10. Hotový koláč polijeme karamelem a necháme zcela vychladnout.
  11. Koláč se konzumuje teplý (ihned nebo ohřátý v troubě), pokapaný karamelem a se smetanovou zmrzlinou. Dobrou chuť!





A jak se nám líbilo v Norsku? Bylo to báječné! Pokud byste měli nějaké dotazy, určitě mi napište tady do komentářů, nebo přímo na instagram. Uhranulo mne zejména rybářské město Reine na Lofotech z následující fotografie...




Dali byste si jeden takový koláč doma a nebo se za ním vydáte přímo do Norska?

Štěpánka



Mohl by Vás také zajímat recept na Rybízovou buchtu se sněhemFitness linecký koláč s tvarohem a švestkami nebo speciální francouzský recept na mini cukroví Téte-de-négre

2 komentáře:

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: