(Na dvě sklenice)
Budeme potřebovat:
- 1 šálek bílého cukru krupice
- 1/2 šálku kvalitní šlehačky
- 6 lžic másla
Postup:
Na mírném plameni postupně necháme cukr rozpouštět (né úplně z prudka a za stálého míchání). Když je všechen cukr rozpuštěn a má jantarovou barvu, opatrně přidáváme máslo. Tento krok je velice riskantní a tak se chraňte vším, co je po ruce! Horký karamel vás může těžce popálit. Míchejte a míchejte... Po pár minutách, kdy to vypadá zdárně a cukr s máslem se spojí, odstavte z plotýnky a vmíchejte smetanu.
Poté co hmota vychladne naplňte jí sklenice. Domácí karamel skladujte v lednici. Zatím sama nevím, jak dlouho vydrží, ale odhaduji to na cca 14 dní ( dám vědět).
Co s domácím karamelem? Mě osobně nejvíc chutná na lívanečcích a domácí ovocné zmrzlině se šlehačkou O:). Připomíná mi uvařené kondenzované mléko, které jsme s babičkou používaly do krému na medovník. Snad by se dal použít i na některou buchtu jako krém. Podle fotek vám bude hned jasné, že ještě více jsem si pohrála s etiketkami. Jí se hlavně očima! :)
Co říkáte na domácí karamel?
Dobrou chuť.
Vaše Corculum♥
To vypadá roztomile :) Karamel zbožňuji, hned bych jednu sklenici ukradla :D
OdpovědětVymazatDěkuji! :))) ...ráda bych ti ji poslala. :/ Máme ho hodně. :D
VymazatDěsí mě ta doba spotřeby - dva týdny? Vždyť máš plnou sklenici karamelu :D A celkem kalorická bomba, takže? Jak to mám sakra sníst za dva týdny? :D
OdpovědětVymazatMusíš to rozdat. :D Skvěle se to hodí jako dárek o Vánocích!:) Ale podle mě to vydrží déle... :)
VymazatHa, to bude něco podobného jako tohle? - http://today-was-fairytale.blogspot.cz/2013/10/homemade-karamel.html
OdpovědětVymazatTakové dobrůtky můžu :)) ♥
TWF Kami*
No toto! :D My to dělali podle stánek http://delamesitosami.cz/2012/11/24/domaci-karamel/ :) narazily jsme na ten samý recept :) :/ promin, neopisovala jsem. :/ :D :/
Vymazat