Pečený Cheesecake

         Konečně jsem vyzkoušela pečený cheesecake! Jistě jste ho už viděli na každém rohu. Nedávno ho byla i plná televize v pořadu Prostřeno, kde dalo hostům docela zabrat základní věc - název desertu přečíst nahlas. Není větší ironie, než když lidé v soutěži o vaření předčítají z menü slova jako "chézekake" a "čízcejk". Prostřeno - Cheesecake (youtube)
        Sledujete Prostřeno také, nebo snad váháte nad přihlášením?
        Já se na to velice ráda dívám kvůli receptům. Většinou však hned po několika souvětích soutěžících televizi vypnu...
        "Všechno mi chutnalo, ale protože chci vyhrát, dávám tři body!" "Omlouvám se, ale nejím maso, mléko, zeleninu, ovoce a ořechy." Co má potom hostitel dělat s hotovým hlavním chodem - panenkou na smetaně a blanšírovanou karotkou posypané piniovými oříšky???

        S kamerou za zády bych pohořela stejně, jako většina soutěžících. Raději si budu vařit tiše pro sebe, přátelé, rodinu a pro vás! :)

        Dnešní recept jsem zařadila do rubriky těžké, ovšem přesnějším označením by bylo slovo náročné. Ani ne tak na přípravu, jako na čas! Správný pečený cheesecake by se měl v troubě tzv. sušit při 100°C cca 90 minut a u mě se to natáhlo na 165 minut. Jsem posedlá mít všechno dozlatova a nechtěla jsem riskovat, že po hodině a půl nebude hotový a srazí se, tak jsem ho tam nechala déle a byl akorát! :)





Na běžnou dortovou formu budete potřebovat:
TĚSTO:
  • 160 g polohrubé mouky
  • 80 g změklé hery
  • 50 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • 1 lžičku kůry z chemicky neošetřeného citronu
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
NÁPLŇ:
  • 750 g tvarohu (3 tvarohy) nebo philadelphie
  • 1 malý bílý jogurt
  • 2 polévkové lžíce pomazánkového másla
  • 4 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g krupicového cukru
  • marmeláda


Pomůcky: dortová forma, dvě velké mísy, šlehač, váha, lžíce, vidlička

Postup:

  1. Do mísy prosejte mouku, smíchejte ji pečlivě s kakaem a přidejte rozpuštěnou Heru, žloutek, sůl, citronovou kůru a cukr. Zpracujte těsto (podobné lineckému) a nechte ho půl hodiny tuhnout v lednici. Poté oddělte polovinu těsta, kterou vyválejte a vyřízněte dno dortu podle formy. Samotné dno propíchejte vidličkou a pečte ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180°C. Poté nechte vychladnout.
  2. V míse utřete do pěny vejce (a žloutky) s vanilkovým a krupicovým cukrem. Pak opatrně přidejte jogurt, pomazánkové máslo a tvarohy, dobře spojte. 
  3. Pokud nechcete, aby se vám těsto rozmočilo, vychladlé upečené dno potřete marmeládou (já použila rybízovo-malinovou). Ze zbylé poloviny těsta vytvarujte okraje a oblepte předem připravený podklad. Vlijte tvarohovou náplň. 
  4. Pečeme nejdříve 15 minut v troubě předehřáté na 160°C, poté ideálně 130 minut při teplotě 100°C a nakonec 20 minut na 150°C s větrákem. Kontrolujte po hodině a půl troubu každých 20 minut a uvidíte ten pokrok! :)



Hovno hoří od Petra Šabacha a Kapesní atlas rostlin Alberta Piláta a Otto Ušáka,
to je to pravé čtení pro mě!


Co myslíte, chutnal by vám můj číský dort? A jaké názvy byste mu vymysleli, vy?
Nebojte se pustit i do náročnější pečené varianty! :)

Komentáře

  1. Pěkný, já jsem si na cheesecake ještě netroufla :) A kapesní atlas rostlin mám doma také. :)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice je v něm často ještě psáno: "...vyskytuje se na SZ SSSR," :D ale stejně ho mám nejradši! :) Děkuji! :)

      Vymazat
  2. Já mám teda raději "tirasimus" :D U tohoto osudného týdne jsem se opravdu hodně nasmála!
    Barevnýsvětvhrsti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V každém týdnu prostřena se něco najde..! :D :)

      Vymazat
    2. Pomalu se stává mou nejoblíbenější komedií :)

      Vymazat

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Oblíbené příspěvky