Nový plášť mého blogu musí doprovázet i další recept! Protože jsou prázdniny, zavítal nám sem dnes chutný kousek z Francie! Hned bych si tam zajela.. O:) Slaných koláčů jsou stovky, ne-li tisíce a než bych vám stačila vyjmenovat všechny varianty, už dávno byste můj článek nečetli. Kvůli zachování jistého dekora jmenuji jeden nejznámější - Lotrinský koláč s masem či se slaninou. Na internetu najdete spoustu dalších nápadů, čím quiche ozvláštnit a fantazii se meze nekladou. Já osobně se příště pustím do varianty se sýrem, brokolicí a rajčaty a nebo sýrem, pórkem a olivami. Co by nejvíce chutnalo vám?
Skvěle se hodí například k obědu či večeři a pokud zvolíte "variantu pro lenochy", bude to jednoduchý a efektní hlavní chod.
Jak už to tak bývá, mám pro vás dvě cesty: 1. pro lenochy (tou jsme šli my) a 2. pro gurmány a skvělé kuchaře, kterým nevadí v kuchyni strávit půl hodiny času navíc. Kterou cestou se dáte vy?
Lenoši si připraví:
Postup:
Vyválejte si listové těsto a vystelte jím koláčovou formu. Ve sklenici si rozšlehejte vejce se smetanou. Na dno vysypejte rovnoměrně chlazenou zeleninu, osolte, opepřete, zalijte rozšlehanými vejci ve smetaně a posypte pizza kořením. Na závěr nastrouhejte na koláč tvrdý sýr a dejte péct do trouby na 180°C dozlatova cca 40 minut i déle.
Skvěle se hodí například k obědu či večeři a pokud zvolíte "variantu pro lenochy", bude to jednoduchý a efektní hlavní chod.
Jak už to tak bývá, mám pro vás dvě cesty: 1. pro lenochy (tou jsme šli my) a 2. pro gurmány a skvělé kuchaře, kterým nevadí v kuchyni strávit půl hodiny času navíc. Kterou cestou se dáte vy?
Lenoši si připraví:
- 1 balíček listového těsta
- 1 kelímek smetany
- 2 vejce
- strouhaný sýr
- chlazená zeleninová směs
- pizza koření
- pepř
- sůl
Postup:
Vyválejte si listové těsto a vystelte jím koláčovou formu. Ve sklenici si rozšlehejte vejce se smetanou. Na dno vysypejte rovnoměrně chlazenou zeleninu, osolte, opepřete, zalijte rozšlehanými vejci ve smetaně a posypte pizza kořením. Na závěr nastrouhejte na koláč tvrdý sýr a dejte péct do trouby na 180°C dozlatova cca 40 minut i déle.
Zdroj: Apetit
"Gurmáni si připraví:Quiche lorraine Těsto:
- 220 g hladké mouky
- trochu soli
- 120 g másla
Vypracujte těsto a dejte ho odležet do ledničky (stačí 1/2 hodinky). Pak z něho vytvarujte korpus a vložte ho do trouby vyhřáté na 180°C odpočívat, dokud neuděláte náplň.
- 1 žloutek
Náplň:
- 4 vejce
- 2 smetany 12%
- 200 g tvrdého sýra
Na tuto náplň lze dát cokoli: masová (tradiční) verze je slanina (8 plátků, před smícháním se směsí vyškvařit), ale moc dobré je to i s dýní, špenátem, houbami. Nalít na 10 min. ohřátý korpus a péci dozlatova. :)"
- sůl, pepř
Další varianty francouzských koláčů!
Pro milovníky chřestu jasná volba. |
Se smetanou, špenátem, sýrem, slaninou a vlašskými ořechy?! |
Pórková verze na plech pokud máte velkou rodinu. :D :) |
Děláte si někdy doma také slané koláče? :)
Co si myslíte o novém designu blogu, líbí/nelíbí?
Krásný nový kabátek blogu, Štěpi :)) Do Francie bych si teda taky hned zajela♥ ;) Quiche jsem zkoušela zatím jen jednou a byl moc dobrý-náplň byla s pórkem, olivama a sýrem. Ten tvůj vypadá taky moc dobře a zaujal mě i ten se špenátem a slaninou ;)
OdpovědětVymazatFrancii miluji! :) Jinak k designu, prosím prosím větší písmo v menu! :D
OdpovědětVymazatJinak se mi možná více líbilo rozdělení receptů lehké střední těžké,to je teď dost schovaný. :) Co třeba dát to "hlavní menu" pod záhlaví a štítky na bok? :) Omlouvám se za kritiku.
Děkuji holky za chválu a kritiky si moc vážím! :) :D Snažila jsem se to nějak přizpůsobit, aby se tu dalo lépe zorientovat! :) Snad už to bude vyhovovat... :)
OdpovědětVymazat