Jídlem k dobré náladě

         Přála bych si být stále veselá a optimistická. Úsměv na tváři a nikdy žádná mrzutá nálada, to by bylo... Občas ovšem přijdou dny bezdůvodného splínu. Znáte to také? V ten moment přichází ta pravá chvíle podívat se nejen na tělesné a duševní zdraví, fyzickou aktivitu a zvyky, ale i na jídlo! Existují potraviny, které nám energii berou a jiné nám ji naopak pomohou znovu najít. Které to jsou? A jak na to? Nejsem vědkyně, jež by vám mohla ukázat výsledky svého vlastního bádání, bohužel... Třeba jednou budu! Rozhodně by se mi to líbilo. :D Vyzkoušela jsem na sobě několik tipů "učenějších" - pár odborných článků a ženské časopisy:D, a tak vám přináším to, co mi opravdu pomohlo! Nikoho nepřekvapí, že základem je pestrá strava. Tento pojem ke smutku všech neznamená, že čím barevnější bonbony budu jíst, tím mi bude lépe (To bych skupovala skittles po půl kilových pytlích.)! Základem je samozřejmě být se sebou spokojený a poslouchat, co tělo samo chce. Klišé? Pokud toto nezabírá, řiďte se podle následujících pokynů. :) Mé poznámky jsou psány tučnou kurzívou. Snažila jsem se do textu více méně nezasahovat, abych nenarušila správnost informací. :) Pokud vám nebude stačit můj vícuc, na konci článku jsou originální odkazy na zdroje. :)



  • Jezte pravidelně a nevynechávejte žádné jídlo, hlavně pak snídani. Když totiž ráno nenasytíte svůj žaludek, klesne vám cukr v krvi a budete se cítit unavení a nesoustředění, což na náladě nikdy nepřidá. (To asi všichni známe. Já bývám ďábelsky nepříjemná, když si ráno neudělám na snídani a dostatek času.)

Má oblíbená snídaně - ovesná kaše s ovocem. :)

  • Snažte se jíst zdravě a omezte přísun kávy a alkoholu. Doporučená denní dávka kávy je 2 až 3 šálky, u alkoholu jsou to čtyři jednotky alkoholu pro muže a tři jednotky pro ženy, přičemž jedna jednotka je 10 mililitrů čistého alkoholu (0,5 l piva má přibližně dvě jednotky). (Přijde mi, že doporučené denní dávky jsou natolik vysoké, že by to snad neměl být u nikoho problém. :) Pijete snad kávu po litrech? Pak vás netrápí jídlo, ale pravděpodobně nedostatek spánku.)

Velké plus, káva povolena!:)


  • Jezte více ovoce, zeleniny, cereálií, kvalitních ryb a drůbeže. (U drůbeže je to malinko sporné, ale s ostatním souhlasím. Zeleninu bychom měli jíst pětkrát denně, což ne každý dodržuje. Když si dáte ke steaku místo brambor čerstvý salát, jistě vám to požitek z jídla nezkazí... :))



  • Jídlo si užívejte! (ANO!!!) Při jeho přípravě si vyhrajte s bylinkami, zkoušejte neznámá koření i suroviny. Obohaťte svůj život pokrmy z cizích zemí a tím i jinými chutěmi. Nebojte se experimentovat a udělejte z jídla příjemný zážitek pro celou rodinu.



  • Neměňte své stravovací zvyky všechny najednou. Stačí začít malou změnou a v tomto duchu pokračovat (například si ke svačině místo sušenky dejte banán, místo čokoládové tyčinky sáhněte po nakrájené mrkvi nebo jablku). (Postupně hledejte, co se vám na novém stravování líbí. Do ničeho se nenuťte. Jídlo by vás mělo těšit a ne děsit! :))


  • Pravidelně jezte potraviny bohaté na tryptofan, ze kterého vzniká serotonin. Dopřejte si červené maso, banány, krůtí maso a ořechy. (Potraviny bohaté na tryptofan naleznete zde: http://nutritiondata.self.com/foods-000079000000000000000.html) 
Malá vychytávka, pokud počítáte každou kalorii.:)
 •  Další důležitou látkou pro pocit pohody jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jsou obsaženy v rybách, zelenině, ořeších (obsahují selen! působí proti volným radikálům v našem těle selen.) a mořských plodech. Jejich dostatek pomáhá vytvářet dostatek serotoninu – hormonu štěstí. 
•  Po ránu: Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa vám dodá správné množství teobrominu, který vás stejně jako kofein dokáže probudit a nakopnout k činnosti. Nic se ale nemá přehánět, takže jako sladkou tečku za snídaní si dopřejte maximálně 3 čtverečky čokolády. (Jaká škoda. Pro nás čokoládové závisláky rozhodně dobrá zpráva!)

 •  V zimě je lépe se vyhnout tučným a přeslazeným jídlům. "Cukry a tuky mohou způsobit zmatek v hladině cukru v krvi, což má za následek rozmrzelost," upozorňuje Elisabeth Sommerová, autorka knihy Projezte se ke štěstí. (Tu si ihned najdu v knihkupectví!) ... "K snídani bych doporučila pečivo z ovesné mouky a k večeři těstoviny s lososem," dodává Sommerová.  

Základní principy bychom měli: Jíst zdravěji, pravidelně, nepřecpávat se, vyhýbat se zbytečným cukrům a máme nakázáno se i trochu rozmazlovat. Zdá se to být prosté a jednoduché. Když máte zpomalený metabolismus, jde to však mnohem hůře. Jak se s tím poprat? 

???
Co se zpomaleným metabolismem

Ve zkratce:
1. Jezte pravidelně 2. Dopřejte si dostatek spánku  3. V období menstruace jezte potraviny bohaté na železo 4. Jezte do polo-syta, ale žádné hladovění  5. Vyhýbejte se dlouhému sezení 7. Dopřejte si Vápník! Hraje totiž klíčovou roli při regulaci tuků a pomáhá spalovat více kalorií.  8. Hodně pijte   9. Nevynechávejte snídani - Studie publikovaná v časopise American Journal of Epidemiology navíc zjistila, že lidé, kteří vynechávají ranní jídlo, mají 4,5krát větší pravděpodobnost, že budou obézní.   10. Pohyb! Pohyb! Pohyb!  
Potravinový přídavek!

ZDROJE: 
Jako ve škole...
http://www.svetzeny.cz/zdrava-a-krasna/zdravi/10-veci-ktere-vam-zpomaluji-metabolismus
http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=2765
http://www.svetzeny.cz/psychologie-pro-kazdeho/rady-a-tipy/7-tipu-jak-si-zaridit-skvelou-naladu
http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-koktejl/207039/chcete-mit-rano-energii-a-dobrou-naladu-vime-jak-na-to.html
http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/vztahy/vyzkousejte-nase-rady-jak-mit-stale-dobrou-naladu_189821.html#.U8a_7_l_sfA
http://www.lekarna.cz/selen/
Kešu a další potraviny proti depresi | Doktorka.cz


Když jídlo nepomůže, prohlédněte si moji speciální nástěnku na pinterestu. ZDE :D Jestli ta vám nepomůže, pak jste ztracení...
A jaký je váš recept na dobrou náladu? :)

1 komentář:

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: