Naše nejoblíbenější rajčatová polévka

#moje #nejoblíbenější #polévka
       Aneb, ať žije instagram! :D Založila jsem ho včera a už mám nutkání všechno fotit. Čímž vás chci také trochu nalákat a pozvat ke sledování blogu i přes instagram či pinterest. :)
       Rajčatové polévce jsem dlouho nemohla přijít na chuť.  Bylo to zlo ze školní jídelny, které se vzdáleně podobalo milovanému pokrmu, ale plavaly v něm divné bílé rozvařené "ledovce", tzn. knedlíky. Se mnou to bylo složité. V dětství jsem stále chtěla pouze bramborové šišky s mákem (Mák!♥Láska k němu přetrvává dodnes.) nebo rajskou omáčku s kolínky (=nejoblíbenější jídlo do třinácti let). Těžko říci, co je mé nejoblíbenější hlavní jídlo dnes... Čína? Tofu s mrkví? Těstovinový salát s kuřecím masem? Nemohu si vybrat!

      Změnila jsem jídelnu, vyrostla o metr (a kousek!) a najednou rajskou zbožňuji. Skvěle osvěží a rajčata na zahradách pozvolna červenají, tudíž se stává každým dnem aktuálnější! Pokud budete mít nadbytek, nahraďte rajské protlaky čerstvými jablíčky a máte pokrm ještě chutnější. Nebudete se muset trápit, jestli ty kupovaná náhodou nejsou ze Španělska (Bylo to Španělsko, ne?).




Suroviny:
porce pro dva až tři jedlíky:

  • 1 žlutá paprika
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velké rajče
  • cca 300 ml vody
  • 2/3 bio zeleninového bujonu
  • 2 lžíce oblíbeného oleje
  • 280 g rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • lístky čerstvé bazalky (5-10)
  • oregano (cca 1/2 lžičky)
  • zakysaná smetana a bazalka na ozdobu

Pomůcky: velký hrnec, sklenice, mixér, nůž, prkénko, vařečka... a už mě nic nenapadá!

Postup:
     V hrnci si na dvou lžících oleje orestujeme na jemno nasekanou cibuli, česnek a na kostičky nakrájenou papriku (nebo vše již rozmixované, to vám usnadní práci později). Ve sklenici si v 300 ml vody rozmícháme bujon a nalijeme ji do hrnce. Přidáme rajské protlaky, rajčata, sůl, cukr a popřípadě i další vodu. Vaříme cca 10-20 minut, aby zelenina změkla. Hotovou polévku rozmixujeme a přidáme natrhanou čerstvou bazalku a oregano. Servírujeme se lžící zakysané smetany, bazalkou a lze k ní přikusovat toust, nebo jíst jen tak. :)


Omlouvám se, ale na dalších pár dní bude z mého blogu sirotek. Konečně odlétám na dovolenou, takže snad za týden a kousek napíši, jak jsem se měla v... To si zatím nechám pro sebe! Přijedu snad plná energie, opálená, dobře najedená (:D) a s SD kartou přeplněnou fotografiemi. Doufám, že bude čas i na nějaké to slibované GiveAway o super ceny jak jinak než do kuchyně.

Mějte se tu krásně! Myslete na mě a brzy se tu znovu uvidíme... :) 


Co vy a vaše plány na konec července a srpen? 
Vyzkoušíte mou rajčatovou polévku? :)

14 komentářů:

  1. Prajem krásnu dovolenku. :) Polievka vyzerá byť super, možno vyskúšam, hoci na paradajkovú veľmi nie som. :)
    Ms Rontgen | expressing myself

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji rajčatové polévky, tahle vypadá velmi dobře. Děkuji za recept!
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rada, ze jsem se ti trefila do chuti! :) at se povede :)

      Vymazat
  3. Mňam, ta vypadá skvěle! miluju polévky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polevka je grunt! Jak by rekla babicka.:D taky je mam moc rada:)!

      Vymazat
  4. Ahoj děkuju moc za komentář na mém blogu, máš krásný blog. :) Jestli se nebudeš zlobit ráda bych tě pozvala ke sledování mého blogu přes blogger (seznam četby), já už tě ve sledování mám. :)

    http://fashion-diy-by-annie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozvání ráda přijmu! :) :) nemáš vůbec zač a děkuju.. :)

      Vymazat
  5. Mňam tak tuhle verzi neznám a vypadá víc než dobře ;)) Bagetky z minulého receptu jsem úspěšně vyzkoušela a byly skvělé! :)
    Krásně si užij dovolenou, budu se těšit na nějaké fotečky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Máš moc super blog! Stala jsem se pravidelnou čtenářkou a byla bych moc ráda, kdyby ses také stala čtenářkou u mě na blogu:-)

    Nebyla to rajčata z Maroka? Teď vážně nevím:-D Jinak určitě to vyzkouším a jsem moc ráda, že jsem na tvůj blog narazila:-)

    www.passengersmaniac.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano! určitě z Maroka.. :D :)! hned se na tvůj blog půjdu podívat :)...

      Vymazat
  7. Polévka vypadá moc dobře a hlavně jednoduše, určitě ji vyzkouším :))

    OdpovědětVymazat
  8. To ano, je velice jednoducha :)! Preji at se povede!:))

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: