"Tos teda nedělala! Tos koupila!" nevěřila mi mamka, když přišla z práce.
Před tím mi volala, ať skočím pro housky do místního konzumu, aby bylo doma vůbec něco k jídlu. Jenomže já tam tak strašně nerada chodím!:/ Představte si starou škaredou hranatou funkcionalistickou budovu uvnitř s ještě ošklivějšími mračícími se prodavačkami, které na váš pozdrav mnohdy ani nereagují. Scházejí se u pultu s masem, kde vášnivě diskutují a propírají nejnovější drby. Vtipné je, když začnou pomlouvat někoho, kdo stojí za nimi ve frontě. Jakmile vstoupí nový zákazník, všechny ho bedlivě pozorují a jedna se zpravidla oddělí od stáda a "nenápadně" slídí za ním. Nevím, kolik lízátek už tímhle gestapovským přístupem zachránily. :D Zkrátka každodenní idyla v našem zapadákově! Teď je mi trochu líto, že jsem si tu podívanou nechala ujít... Něco dobrého z toho však vzešlo!
Tento recept mám od své prababičky. Jedná se o základní recept na kynuté těsto, na kterém se při správném přístupu nedá nic zkazit. Důležité jsou tři věci: kvásek, zadělávání těsta a teplota!
Na 8 vek si připravte:
(4 veky a jeden chléb)
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- špetka cukru
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 40 g kvasnic
- rozšlehané vejce na potření
- semínka na ozdobu
Pomůcky: mísa, velká vařečka, lžička, utěrka, mašlovačka, pečící papír
Postup:
Do velké mísy si nasypte mouku a udělejte do ní ďůlek. Ohřejte mléko (nesmí být vařící, stačí vlažné) a nalijte ho do ďůlku. Rozdrobte do mléka droždí a pocukrujte. Poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechejte kynout na teplém místě půl hodiny. Když vzešel kvásek, přidáme vejce a sůl a zaděláváme asi 10 -20 minut v hladké a celistvé, nelepivé těsto. (Nezkušené budou bolet ruce.) Necháme ho opět poprášené trochou mouky a zakryté utěrkou v míse kynout tentokráte déle, 45 minut. Pomoučenýma rukama tvarujeme veky, které potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme slunečnicovými semínky / sezamem / kmínem. Pečeme na vymazaném plechu nebo na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 200°C cca 15 minut (dozlatova). Vynikající jsou čerstvé, pomazané domácí marmeládou!
Pustíte se příště do domácího pečiva, nebo raději přetrpíte otravnou obsluhu?
Zkoušeli jste domácí chléb dříve?
Wau Štěpi, tak ty vypadají opravdu luxusně a k nakousnutí, určitě vyzkouším :) Já taky občas peču domácí chleba nebo rohlíky, ale takové bagetky jsem zatím nezkoušela!
OdpovědětVymazatBtw mamce se vůbec nedivím, že ti nevěřila :)
VymazatNa ten domácí chléb mi musíš dát recept, to jsi lepší pekařka než já! :))) tenhle byl první, který se mi povedl! :/ Vždycky jsem to svedla na formu, že špatně peče. :D Děkuji! :)
VymazatBože, ty vypadají nádherně, hned bych si nějakou dala! :) My doma pečeme jen "točenice" takové malé bulky z chlebového těsta. :)
OdpovědětVymazatA děkuji za štítky! ;)
http://slawarehouse.blogspot.cz/
Mm.. točenice budou jistě také skvělé. :) Já hlavně děkuji, že jsi mě na to upozornila...! :) :)
VymazatHahaa, máme stejný recept! Pekla jsem podle něj minulý týden :)
OdpovědětVymazatTo je náhoda! :) Ale na blogu jsi o tom nepsala, ne? O.o Že bych přehlédla článek?! :O
VymazatJsou úžasné! A určitě je vyzkouším, moc děkuju za recept! :-)
OdpovědětVymazatTaky nesnáším chodit do takových obchodů, ale třeba v Brně ve Sklizenu kupuju pečivo ráda, jsou tam většinou moc milí prodavači, usmějí se, odpoví na pozdrav... a já z toho mám vždycky hroznou radost. Protože v dnešním světě už úsměv a trocha slušnosti dávno nejsou samozřejmostí. :-(
Přesně. Ale o to víc to člověka potěší! :) Někdy, když jdu po městě, se jen tak usmívám na ostatní a zdravím (babičky a pod., ne kakabusy:D). Lidem to aspoň vylepší den! :)
VymazatVypadají úžasně!! ♥
OdpovědětVymazathttp://noordinary-girl.blogspot.cz/
Děkuji :)) Corculum♥
VymazatNádhera! My pečeme doma vlastní veky pořád, ale nikdy je nemáme tak krásné jako tyhle. Určitě vyzkoušíme a třeba konečně příjdeme na to, co děláme špatně. :))
OdpovědětVymazatDneska jsem vůbec poprvé doma pekla pečivo a musím říct, že se po vekách jen zaprášilo :) Děkuji za recept, jsou vynikající a určitě je budu péct často :)
OdpovědětVymazat