Pokud jste viděli francouzský film: Co jsme komu udělali, jistě si na tento tradiční dezert vzpomínáte. Kvůli němu se dostali dva z hlavních hrdinů do vazby za výtržnosti. V současné době je totiž jeho původní mírně rasistický název ve Francii přísně zakázán a smí se o něm mluvit pouze jako o "čokoládové pusince". Není proto divu, že černý chlapík vyřvávající v cukrovinkách: "chci negrovu palici," schytal malou lekci.
V úvodu k tomuto dezertu by bylo dobré říct, že je velice náročný a zabere spoustu času (2 hodiny pečení + 2 hodiny chladnutí + 1 hodina příprav). ALE opravdu za to stojí. Doslova se rozplývá v ústech.♥
Skládá se ze dvou skořápek sněhových pusinek, lahodného krému a čokoládového zdobení. V případě, že nemáte dostatek času, není problém si pečení rozdělit do několika dní. Doufám, že jsem Vás neodradila, zachovejte klid, rozvahu a postupujte podle instrukcí.
Keep calm and cook Tête-de-nègre!
Recept
Pusinky:
Ochutnali jste někdy tento dezert?
V úvodu k tomuto dezertu by bylo dobré říct, že je velice náročný a zabere spoustu času (2 hodiny pečení + 2 hodiny chladnutí + 1 hodina příprav). ALE opravdu za to stojí. Doslova se rozplývá v ústech.♥
Skládá se ze dvou skořápek sněhových pusinek, lahodného krému a čokoládového zdobení. V případě, že nemáte dostatek času, není problém si pečení rozdělit do několika dní. Doufám, že jsem Vás neodradila, zachovejte klid, rozvahu a postupujte podle instrukcí.
Keep calm and cook Tête-de-nègre!
Recept
Pusinky:
- 5 bílků
- 340 g cukru krystal
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
Krém:
- 200 g cukru krystal
- 8 cl vody
- 8 žloutků
- 250 g povoleného másla
- 160 g rozpuštěné čokolády
- 200 g čokoládového zdobení
- Troubu dáme vyhřívat na 100 °C.
- Oddělíme bílky od žloutků, začneme šlehat do sněhu se špetkou soli a postupně přidáváme 170 g cukru. Když zdvojnásobí svůj objem, přidáme lžičku vanilkového extraktu a znovu za stálého šlehání přidáváme dalších 85 g cukru. Až se vše spojí v lesklou hutnou hmotu, přidáme zbylý cukr (85 g) a znovu zapojíme do práce metly mixéru.
- Těstem naplníme zdobící sáček a na plech s pečícím papírem nanášíme spirálovitě pusinky. Originální Negrovy palice mají v průměru cca 8 cm, ale jsou poměrně veliké. Malinké budou jistě vypadat roztomile a budou se lépe slepovat a následně jíst.
- Dejte péct (vlastně sušit) na 100 °C na celé 2 hodiny. Délka sušení pusinek je velice důležitá!
- Příprava krému: Osm žloutků šleháme zhruba 5 minut v oranžovou pěnu. Do menšího hrnce nalijeme vodu a vsypeme cukr (200 g). Přivedeme k varu a vaříme 10 minut za stálého míchání. Vznikne průhledný sirup, který za stálého míchání (mixérem! ať vám neupadnou ruce) vlijeme k našlehaným vejcím. Další dvě minuty šleháme. Poté snížíme rychlost na minimum a takto mixujeme dalších 10 minut, hmota nám začne chladnout a houstnout. Následně zapracujeme na kostičky nakrájené povolené máslo (pokojové teploty) a ručně třeme do vysílení. Přilijeme tekutou rozpuštěnou čokoládu, vše spojíme a necháme v lednici tuhnout, dokud nebudou pusinky hotové.
- Skořápky pusinek spojujeme krémem a vložíme do lednice na další půl hodinu.
- Namažeme spojené pusinky tenkou vrstvou krému (1-3 mm) a obalujeme v čokoládovém zdobení. Obzvlášť v tomto kroku se hodí několik pomocníků. :)
- Podáváme minimálně po hodině v lednici, maximálně do 4. dne. Přeji dobrou chuť! A také trpělivost... Opravdu to za to stojí! :)
Pusinky před vložením do trouby. |
Upečené skořápky. |
Spojené pusinky krémem. |
Hotová "Negrova palice" |
Ochutnali jste někdy tento dezert?
Máte rádi francouzskou kuchyni a děláte si nějakou specialitu doma?
Rozhodně se podívejte na skvělou komedii Co jsme komu udělali.
Dostanete na Negrovu palici zajisté chuť!
Vaše Corculum.♥
super film, rasistické koláčiky! :D musím navariť
OdpovědětVymazatMě se líbí i ty pusinky samotný, vypadají nádherně :) Celkově to vypadá taky moc chutně, ;)
OdpovědětVymazatJežiš to vypadá uchvatně!! Ale musí to být docela kalorická bombička! :D Z francouzské kuchyně mám ráda quiche a makronky. Kdo by neměl :)) Skills of Art
OdpovědětVymazatTo chci! Hned, teď, tady! :D
OdpovědětVymazatmňam mňam :-)
OdpovědětVymazatWau tak to je majstrštyk Štěpi :) Vypadají hodně lákavě! Díky za tip na film, nechápu jak to, že mi úplně unikl! ;)
OdpovědětVymazatMnam, Hned bych si dala. A ten film nepoznám, tak mrknu. :-)
OdpovědětVymazathttp://www.vmemzivote.blogspot.sk/
Oj, to vypadá opravdu náročně! Ale musí chutnat jedinečně... :)
OdpovědětVymazatTen film poznám veľmi dobre! Všade, kde idem ho odporúčam. :-) Už dlho tu nebola taká výborná komédia! A tie guľky sú dokonalé. Tak by som ich rada vyskúšala!
OdpovědětVymazatKatharine-fashionisbeautiful
Děkuji mockrát všem za komentáře ♥ :) Snad se Vám bude film i dezert líbit!
OdpovědětVymazat