Negrova palice (Tête-de-nègre)

Pokud jste viděli francouzský film: Co jsme komu udělali, jistě si na tento tradiční dezert vzpomínáte. Kvůli němu se dostali dva z hlavních hrdinů do vazby za výtržnosti. V současné době je totiž jeho původní mírně rasistický název ve Francii přísně zakázán a smí se o něm mluvit pouze jako o "čokoládové pusince". Není proto divu, že černý chlapík vyřvávající v cukrovinkách: "chci negrovu palici," schytal malou lekci. 




V úvodu k tomuto dezertu by bylo dobré říct, že je velice náročný a zabere spoustu času (2 hodiny pečení + 2 hodiny chladnutí + 1 hodina příprav). ALE opravdu za to stojí. Doslova se rozplývá v ústech.♥

Skládá se ze dvou skořápek sněhových pusinek, lahodného krému a čokoládového zdobení. V případě, že nemáte dostatek času, není problém si pečení rozdělit do několika dní. Doufám, že jsem Vás neodradila, zachovejte klid, rozvahu a postupujte podle instrukcí.

 Keep calm and cook Tête-de-nègre!

Recept
Pusinky:
  • 5 bílků
  • 340 g cukru krystal 
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
Krém:
  • 200 g cukru krystal
  • 8 cl vody
  • 8 žloutků
  • 250 g povoleného másla
  • 160 g rozpuštěné čokolády
  • 200 g čokoládového zdobení

  1. Troubu dáme vyhřívat na 100 °C.
  2. Oddělíme bílky od žloutků, začneme šlehat do sněhu se špetkou soli a postupně přidáváme 170 g cukru. Když zdvojnásobí svůj objem, přidáme lžičku vanilkového extraktu a znovu za stálého šlehání přidáváme dalších 85 g cukru. Až se vše spojí v lesklou hutnou hmotu, přidáme zbylý cukr (85 g) a znovu zapojíme do práce metly mixéru.
  3. Těstem naplníme zdobící sáček a na plech s pečícím papírem nanášíme spirálovitě pusinky. Originální Negrovy palice mají v průměru cca 8 cm, ale jsou poměrně veliké. Malinké budou jistě vypadat roztomile a budou se lépe slepovat a následně jíst. 
  4. Dejte péct (vlastně sušit) na 100 °C na celé 2 hodiny. Délka sušení pusinek je velice důležitá!
  5. Příprava krému: Osm žloutků šleháme zhruba 5 minut v oranžovou pěnu. Do menšího hrnce nalijeme vodu a vsypeme cukr (200 g). Přivedeme k varu a vaříme 10 minut za stálého míchání. Vznikne průhledný sirup, který za stálého míchání (mixérem! ať vám neupadnou ruce) vlijeme k našlehaným vejcím. Další dvě minuty šleháme. Poté snížíme rychlost na minimum a takto mixujeme dalších 10 minut, hmota nám začne chladnout a houstnout. Následně zapracujeme na kostičky nakrájené povolené máslo (pokojové teploty) a ručně třeme do vysílení. Přilijeme tekutou rozpuštěnou čokoládu, vše spojíme a necháme v lednici tuhnout, dokud nebudou pusinky hotové.
  6. Skořápky pusinek spojujeme krémem a vložíme do lednice na další půl hodinu.
  7. Namažeme spojené pusinky tenkou vrstvou krému (1-3 mm) a obalujeme v čokoládovém zdobení. Obzvlášť v tomto kroku se hodí několik pomocníků. :)
  8. Podáváme minimálně po hodině v lednici, maximálně do 4. dne. Přeji dobrou chuť! A také trpělivost... Opravdu to za to stojí! :)
Pusinky před vložením do trouby.

Upečené skořápky.

Spojené pusinky krémem.

Hotová "Negrova palice"


Ochutnali jste někdy tento dezert?
 Máte rádi francouzskou kuchyni a děláte si nějakou specialitu doma? 
Rozhodně se podívejte na skvělou komedii Co jsme komu udělali. 
Dostanete na Negrovu palici zajisté chuť! 

Vaše Corculum.♥

10 komentářů:

  1. super film, rasistické koláčiky! :D musím navariť

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se líbí i ty pusinky samotný, vypadají nádherně :) Celkově to vypadá taky moc chutně, ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ježiš to vypadá uchvatně!! Ale musí to být docela kalorická bombička! :D Z francouzské kuchyně mám ráda quiche a makronky. Kdo by neměl :)) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  4. Wau tak to je majstrštyk Štěpi :) Vypadají hodně lákavě! Díky za tip na film, nechápu jak to, že mi úplně unikl! ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Mnam, Hned bych si dala. A ten film nepoznám, tak mrknu. :-)

    http://www.vmemzivote.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  6. Oj, to vypadá opravdu náročně! Ale musí chutnat jedinečně... :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ten film poznám veľmi dobre! Všade, kde idem ho odporúčam. :-) Už dlho tu nebola taká výborná komédia! A tie guľky sú dokonalé. Tak by som ich rada vyskúšala!
    Katharine-fashionisbeautiful

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji mockrát všem za komentáře ♥ :) Snad se Vám bude film i dezert líbit!

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: