Pečme si vlastní!

        "Tos teda nedělala! Tos koupila!" nevěřila mi mamka, když přišla z práce. 
        Před tím mi volala, ať skočím pro housky do místního konzumu, aby bylo doma vůbec něco k jídlu. Jenomže já tam tak strašně nerada chodím!:/ Představte si starou škaredou hranatou funkcionalistickou budovu uvnitř s ještě ošklivějšími mračícími se prodavačkami, které na váš pozdrav mnohdy ani nereagují. Scházejí se u pultu s masem, kde vášnivě diskutují a propírají nejnovější drby. Vtipné je, když začnou pomlouvat někoho, kdo stojí za nimi ve frontě. Jakmile vstoupí nový zákazník, všechny ho bedlivě pozorují a jedna se zpravidla oddělí od stáda a "nenápadně" slídí za ním. Nevím, kolik lízátek už tímhle gestapovským přístupem zachránily. :D Zkrátka každodenní idyla v našem zapadákově! Teď je mi trochu líto, že jsem si tu podívanou nechala ujít... Něco dobrého z toho však vzešlo!
         Tento recept mám od své prababičky. Jedná se o základní recept na kynuté těsto, na kterém se při správném přístupu nedá nic zkazit. Důležité jsou tři věci: kvásek, zadělávání těsta a teplota! 





Na 8 vek si připravte:
(4 veky a jeden chléb)
  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • špetka cukru
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 40 g kvasnic
  • rozšlehané vejce na potření 
  • semínka na ozdobu
Pomůcky: mísa, velká vařečka, lžička, utěrka, mašlovačka, pečící papír


Postup:
Do velké mísy si nasypte mouku a udělejte do ní ďůlek. Ohřejte mléko (nesmí být vařící, stačí vlažné) a nalijte ho do ďůlku. Rozdrobte do mléka droždí a pocukrujte. Poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechejte kynout na teplém místě půl hodiny. Když vzešel kvásek, přidáme vejce a sůl a zaděláváme asi 10 -20 minut v hladké a celistvé, nelepivé těsto. (Nezkušené budou bolet ruce.) Necháme ho opět poprášené trochou mouky a zakryté utěrkou v míse kynout tentokráte déle, 45 minut. Pomoučenýma rukama tvarujeme veky, které potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme slunečnicovými semínky / sezamem / kmínem. Pečeme na vymazaném plechu nebo na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 200°C cca 15 minut (dozlatova). Vynikající jsou čerstvé, pomazané domácí marmeládou! 



Pustíte se příště do domácího pečiva, nebo raději přetrpíte otravnou obsluhu? 
Zkoušeli jste domácí chléb dříve?

13 komentářů:

  1. Wau Štěpi, tak ty vypadají opravdu luxusně a k nakousnutí, určitě vyzkouším :) Já taky občas peču domácí chleba nebo rohlíky, ale takové bagetky jsem zatím nezkoušela!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Btw mamce se vůbec nedivím, že ti nevěřila :)

      Vymazat
    2. Na ten domácí chléb mi musíš dát recept, to jsi lepší pekařka než já! :))) tenhle byl první, který se mi povedl! :/ Vždycky jsem to svedla na formu, že špatně peče. :D Děkuji! :)

      Vymazat
  2. Bože, ty vypadají nádherně, hned bych si nějakou dala! :) My doma pečeme jen "točenice" takové malé bulky z chlebového těsta. :)
    A děkuji za štítky! ;)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mm.. točenice budou jistě také skvělé. :) Já hlavně děkuji, že jsi mě na to upozornila...! :) :)

      Vymazat
  3. Hahaa, máme stejný recept! Pekla jsem podle něj minulý týden :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je náhoda! :) Ale na blogu jsi o tom nepsala, ne? O.o Že bych přehlédla článek?! :O

      Vymazat
  4. Jsou úžasné! A určitě je vyzkouším, moc děkuju za recept! :-)
    Taky nesnáším chodit do takových obchodů, ale třeba v Brně ve Sklizenu kupuju pečivo ráda, jsou tam většinou moc milí prodavači, usmějí se, odpoví na pozdrav... a já z toho mám vždycky hroznou radost. Protože v dnešním světě už úsměv a trocha slušnosti dávno nejsou samozřejmostí. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Ale o to víc to člověka potěší! :) Někdy, když jdu po městě, se jen tak usmívám na ostatní a zdravím (babičky a pod., ne kakabusy:D). Lidem to aspoň vylepší den! :)

      Vymazat
  5. Vypadají úžasně!! ♥

    http://noordinary-girl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera! My pečeme doma vlastní veky pořád, ale nikdy je nemáme tak krásné jako tyhle. Určitě vyzkoušíme a třeba konečně příjdeme na to, co děláme špatně. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Dneska jsem vůbec poprvé doma pekla pečivo a musím říct, že se po vekách jen zaprášilo :) Děkuji za recept, jsou vynikající a určitě je budu péct často :)

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: