Můj deník z Portorika

Zdravím vás u dnešního fotodeníku!
Od doby, kdy jsem uveřejnila poslední článek, se toho v mém životě spoustu odehrálo a ledasco změnilo. Ačkoli jsem už nejméně desetkrát slibovala větší pečlivost a pravidelnost v psaní nových příspěvků, ani tentokrát se mi to nepodařilo (a myslím, že nikdy nepodaří). Jsem zkrátka člověk chaotik.
Ráda s Vámi ovšem sdílím to dobré, věci a okamžiky, ze kterých mám radost. Doufám, že na Vás přenesu trochu vlastní radosti a nadšení z cestování! Jako malou omluvu dnes před sebou máte článek z mého soukromí. Foto deník na doplnění pozitivních vln z naší dovolené v Karibiku. Nechybí fakta, která se budou hodit na vašich vlastních cestách. ❤


Na co nezapomenout při cestě do Portorika (do USA)?

Zařídit si turistické vízum ESTA (lze elektronicky). Pokud jste v minulosti cestovali do zemí, které jsou spojené se zvýšenými riziky, popř. chcete v USA pracovat či pobýt delší časový úsek, budete potřebovat klasické vízum.
Není třeba speciální očkování. My máme již z minulých let žloutenky a břišní tyfus.




Jak jsme se dopravili na ostrov?

Využili jsme služby americké společnosti United. Z Vídně do Londýna (HTR) jsme letěli Austrian Air, v Londýně přespali v hotelu PremierInn (doporučuji, je umístěn hned vedle letiště HTR) a ráno pokračovali již letadlem United do USA - Newark. Po několika hodinách nám navazoval další kratší let United z Newarku do San Juan - hlavního města Portorika.

Při letu Londýn-Newark byla všem cestujícím poskytnuta nepřetržitá péče: pití (perfektní bylo červené kalifornské víno), snídaně/oběd/večeře a svačiny. Samozřejmostí je také malý polštářek a tenká deka. Lepší je ovšem nezapomenout na vlastní nafukovací polštářek a tlusté ponožky. :) Nechyběla ani dotyková TV s výběrem filmů a sluchátka.

United Airlines Menü trasa London -> Newark






Po příjezdu na Portoriko jsme si vyzvedli předem zamluvený vozy (cestovali jsme ve větší skupině 9 lidí dvěma osobními auty). Doporučuji kontaktovat přímo půjčovnu aut a nespoléhat se na zprostředkovatele, kteří si nechají zaplatit zálohu a pojištění vozidel předem. Na místě jsme zjistili, že půjčovna o zprostředkovateli nic neví. Pojištění jsme museli doplácet a není stále jisté, že se nám několik tisíc korun za zálohu vrátí.

Náš apartmán v horách na hranici národního parku El Yunque byl ovšem nádherný. Sehnali jsme ho přes AirBnB za zlomek ceny hotelů a apartmánů z Booking. Houpací sítě, velká TV, internet, americká lednice s drtičem ledu... pohádka.




Horší to bylo s americkým stylem stravování. Fastfoody jsou na každém kroku a místní tradiční kuchyně je variací na stále stejné téma - smažené rychlovky plněné masem. Občas narazíte také na plněné brambory.

Supermarkety jsou plné. Ceny sice nejsou tak vysoké jako např. na francouzském ostrově Reunion (kde jsme byli minulý rok), ovšem jídlo celou cestu dost prodraží. Jako dva "chudí studenti" jsme se často spoléhali na plechovku lazaní/raviol/fazolí za dolar. Uprostřed deštného pralesa je stejně každé jídlo božské. Jako dezert jsme měli s sebou zásobu proteinových tyčinek. Chvála jim!



Co doporučuji navštívit? TOP:

  1. Starou pevnost San Juan
  2. El Yunque national rainforest 
  3. Ostrov Culebra Flamenco Beach
  4. Všechny pláže v Karibiku mají své kouzlo, tak nezůstávejte jen na jedné. :)


San Juan:








El Yunque








Flamenco Beach - Culebra





Další pláže na východě jsou báječné pro šnorchlování. Jsou zde pozorovány karety a občas i kapustňáci pasoucí se na mořské trávě. Zde vidíte jeden exemplář.


A nakonec jednoho krasavce, krále ostrova. Portoriko je plné ještěrů všech velikostí. Tohoto samce leguána jsme vyfotografovali přímo uprostřed pevnosti San Juan, v hlavním městě.


Je něco, co Vás na této zemi zaujalo? Chtěli byste se zeptat na něco dalšího? Máte možnost! Napište mi do komentářů a já vám moc ráda detailně odpovím.


Mockrát děkuji za podporu a budu se těšit příště, Vaše Štěpánka 💕 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: