Kuličky fantazie (cukroví bez mouky)

Nechci vám kazit jeden z posledních listopadových dní prosincovým šílenstvím, ale jednou nebo později tomu stejně neuniknete. Vánoce jsou tu! Kolik máte nakoupených dárků? Já jsem letos trochu pozadu. V tuto dobu bych měla mít podle plánu nakoupenou většinu. A ouha, prakticky jsem na začátku! Čas na vyzkoušení jednoho nového druhu cukroví jsem si však našla! Doufám, že se mi z kuchařského zápisníku nevytratí ani na příští rok. :) Neobsahuje žádnou mouku, minimum přidaného tuku a pokud nechcete sladit bílým krystalickým cukrem, jako jsem to udělala já, použijte med či melasu. Jednou v roce se přece "hřešit" smí! Oslaďte si život s mou variací na americké "cake balls".... ☺






Ingredience
Na jednu dávku "těsta" (1 plech) budeme potřebovat:

  • 6 bílků
  • 100 g cukru krystal
  • 1 špetka soli
  • 6 žloutků
  • 2 velké lžíce kakaa
  • tuk na podklad
Další přísady:
  • 80 g rozmixovaných vlašských ořechů
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • tabulka 35-50 % čokolády
  • moučkový cukr (podle libosti)

Postup
Přichystáme si velkou mísu a současně dáme vyhřívat elektrickou troubu na 200°C. Vejce o pokojové teplotě rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky zatím dáme stranou (do skleničky) a bílky vlijeme do mísy. Přidáme špetku soli a cukr a šleháme, dokud se po vytažení metel ze sněhu netvoří pevné špičky. Sněhová pěna by se měla pěkně lesknout a táhnout. Trvá to cca 5 minut.  ☺

Do hmoty vlijeme žloutky a vsypeme kakao, vše šleháme na nejnižší stupeň. Opatrně, aby nám sníh nesedl. Pokud se vám zdá nejpomalejší stupeň šlehače stále příliš rychlý, zapracujte těsto ručně. 

Nalijeme na plech vyložený alobalem potřeným tukem a pečeme zhruba 10 minut.

Po vytažený z trouby necháme vychladnout a nastrouháme na drobné kousky. Nyní konečně přichází to "nepečení"! K nadrobenému těstu přidáme tvaroh a ořechy (+ dosladíte podle svých chutí). Z těsta tvarujeme drobné kuličky.

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, ve které obalujeme jednotlivé kuličky. Odkládáme je na plech s pečícím papírem a dáme do chladu tuhnout. Ozdobíme čokoládovými ozdobami/ mandlovými lupínky/ jádry ořechů. Nejlépe chutnají ztuhlé přímo z lednice! ☺ Přeji dobrou chuť! ☺



Kolik doma děláte druhů cukroví? A jaký je poměr toho pečeného a nepečeného?
Jaké je vaše nejoblíbenější? 
Já nedám dopustit na tradiční perníčky...♥

Vaše Corculum!

8 komentářů:

  1. Tak tohle určitě vyzkouším! My máme doma vždy něco okolo 12 druhů, víc toho pečeného :-) Nejradši mám.... ehm, dlouho se držely na špici vanilkové rohlíčky, ale poslední dobou se to mění.. :-) Těsto na perníčky udělám tento víkend a v týdnu se dám do pečení :-) Měj se!

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  2. Dvanáct druhů mi přijde obrovské číslo... My vedeme jen okolo poloviny a úplně to stačí. :) :D Jaké všechny děláte??? :)
    Vanilkové rohlíčky jsou mým druhým favoritem! O:) Hodně štěstí s pečením! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ty určo udělám, vypadají úúúúžasně :)
    Já poprvé pekla minulý rok a jen čtyři druhy, měla jsem dost :D
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně... člověka odrovná i jeden až dva druhy cukroví, když toho má být dost. :D My pro jistotu začínáme již měsíc předem. :)

      Vymazat
  4. Vypadají krásně, takový cukroví mám ráda :) Ale nedám dopustit na vanilkový rohlíčky, po nich se vždy zapráší :D Minulý rok jsme dělali myslím 5 nebo 6 druhů, ale letos nějaké obměníme a možná uděláme o nějaký druh víc :) Už se těším na pečení :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je to jedna z věcí, co mám na Vánocích nejraději.:D Pečení -> jedení -> dárky. :) :D Hezké svátky! :)

      Vymazat
  5. Vypadají moc dobře, určitě je vyzkouším!:) Všechno čokoládové a nepečené mám nejraději!:)
    http://sunstreetbymonica.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: