15 postřehů z mé kuchyně

Máme tu pololetí a jako každý rok jeden den prázdnin. Hurá! Prakticky si pouze prodloužíme víkend, ale i za to málo buďme rádi. A vy, které už nijak škola nezasahuje, aspoň nemusíte závidět. 

Malá vzpomínka na léto.
Moc se toho od minula nezměnilo. Stále mám málo času. 
Oslavila jsem 19. narozeniny a dostala od babičky vynikající dort, kvůli kterému se otřásl v základech můj žebříček nejoblíbenějších dortů. 
Harlekýn (to je on!) se vyhoupl na první příčku a odsunul brownies na potupné druhé místo. Bronzovou stále hájí mrkvový s vlašskými ořechy spolu s medovníkem, protože se zkrátka nedokážu rozhodnout, jaký je lepší. :D

Také jsem začala se seminární prací na téma - Aspartam. Držte mi palce, ať to co nejdříve dopíši. 
Pokud jste četli knihy fyzioložky Anny Strunecké - Doba jedová, v prvním díle věnovala tomuto umělému sladidlu, tuším, třetí kapitolu. 

Tofu nádivka s pečenou mrkví.
Ale pozor,  z vlastní zkušenosti vím, že u jejích knih hrozí pro čtenáře nebezpečí přechytračení. Před dvěma lety se mi dostaly pod ruce naráz první dva díly a za jeden víkend se ze mě stal odborník na všechny podvody a škodliviny ve stravě. :D A ještě jedno doporučení, před tím, než se pustíte do hádky s expertem, projděte si více článků a třeba i zdroje, ze kterých čerpala sama autorka. Některé informace bez kontextu vyznívají chybně. I tak ovšem ze srdce doporučuji tyto knihy si aspoň prolistovat. :) 
Sama jsem paní Struneckou viděla na vlastní oči v České Třebové na přednášce - černovlasá, nakrátko střižená, elegantní, buclaťoučká dáma v originálně asymetrickém kardiganu... Chtěla bych být jednou také takovou inspirativní osobou, jakou je ona pro mě! 

Teď by se mohlo zdát, že se vám snažím vnutit Dobu jedovou. :D Pravý důvod, proč píšu je ovšem jiný.

Pokusila jsem se dát dohromady 15 základních rad ohledně vaření, ve kterých se snad najdete i vy. Vycházela jsem z vlastních zkušeností, chyb a poznatků.

15 tipů a rad
  • Při vytahování plechu z trouby nikdy nestačí jen jedna ruka, pokud nechcete jíst meruňkový koláč ze země těstem navrch. (Také to jde, ale před návštěvou s tím neuspějete.)
  • Vyzkoušela jsem všemi opěvovaný a vychvalovaný recept na kořeněnou cizrnu. Bylo jí moc, nadýmá a nemůžu se jí zbavit. :D Tzn. pokud jste náchylní k meteorismu, nechte si zajít chuť.  
  • Neexperimentujte při slavnostním obědu. Té slečně v Prostřenu, která celý týden tvrdila, že vše zkouší poprvé, to sice vyšlo, ale vy takové štěstí mít nemusíte. 
  • Věřte hlavně vlastním smyslům. Nezapomeňte si přivonět k méně trvanlivým potravinám. Nechcete přeci mít zkaženou celou bábovku kvůli jedinému vejci. 
  • Plíseň na povrchu = plíseň uvnitř. Žádné odkrajování zelené patky chleba! Doufám, že to opravdu už nikdo nedělá. Máme v těle dost mikroorganismů, na co si tam vodit další kamarády?
  • Zelený čaj zalévejte cca 80°C teplou vodou a ne vařící přímo z konvice. Stačí počkat 1-2 minuty a zalít sáček chladnější převařenou vodou. Nepřipravíte se tak o cenné povzbuzující látky.
  • Silikonové formy při prvním pečení vymažte trochou oleje.
  • Pokud máte milion věcí na práci, nepouštějte se do náročného vaření a neodcházejte pracovat i jen na moment do další místnosti. Hrozí, že Vás najednou překvapí spolubydlící s poznámkou: "Něco ti tam v kuchyni smrdí...". 
  • Neexistuje skvrna, která by nešla vyřešit otočením ubrusu a vázou s květinami. 
  • Když se vám v pěti případech z pěti pokusů nepovede upéct chléb, je na čase se zase na měsíc přestat snažit. 
  • Méně je někdy více. Vzpomeňte si, jak skončili pejsek s kočičkou (tedy vlastně zlý pes). 
  • Nevařte kvůli michelinským hvězdičkám. Dělejte vše srdcem a podle vlastních chutí! A pamatujte, celou polovinu požitku z jídla tvoří vizuální vjem.
  • Češi jsou patrioti. Největší úspěchy sklidíte s recepty od babičky. 
  • Nikdy není pozdě jídlo dosolit, zpátky to jde však obtížně. 
  • Nenechte se odradit nikým a ničím. Jídlo je hlavně o zábavě a není to žádná věda. Nikdo se nenarodil jako šéfkuchař. 

A na závěr inspirace z mého stolu!
Pečená zelenina, asi jsem na ní závislá. (brambory, rajčata, mrkev, fazolky)
Domácí čína? Domácí suroviny, romantika a poloviční cena.
Pohanková kakaová kaše s blumami.

Poznáváte se v některých bodech? 
Jaká by byla Vaše rada/ postřeh?
Mějte se krásně a užívejte si sněhu...
Vaše Corculum ♥

4 komentáře:

  1. Všechno vypadá krásně a hlavně ta nádivka :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-*! Říkala jsem si, že je tak jednoduchá, že snad sem nebudu ani dávat recept. Možná si to ale rozmyslím. :)!

      Vymazat
  2. Skvělý článek :) a naprosto pravdivý :D já tedy nemám problém se solením, ale s pálivostí jídel :D nejdřív slabota, po lehkém dochucení každý šlehá plameny :D super fotky a inspirace na jídla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na to jsem zapomněla! Máš pravdu, to je i můj problém. :D Hlavně, když měním výrobce a jednou zapomenu, že tahle habanero mexická omáčka je vlastně silnější... :D Děkuju mockrát za komentář! :)

      Vymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: