Lehký dort s borůvkami - Light Cake with Blueberries

"Hledáte relativně lehký piškotový dort s ovocem bez máslových krémů? Jste tu správně!"

Jak rychle to uteklo a já se mohu pustit do dalšího narozeninového dortu! Pokud také velmi rádi modelujete z marcipánu a fondánu, zauvažujte o koupi cukrářských špachtlí. Tyto božské nástroje Vám mohu pouze doporučit! Já jsem je dnes použila poprvé a jako bych ani nepracovala s jídlem. Octla jsem se znovu v keramické dílně a tvořila malá umělecká díla... Práce s nimi je velmi snadná, stačí pouze trochu odvahy a zručnosti.
Zajímá Vás recept? Nebudu již dále zdržovat zbytečným povídáním. Nejedená se o zrovna nejjednodušší moučník. Pokud vynecháte lebku Rexe na vrchu, ušetříte si minimálně 2 hodiny práce. Jistě ale nejsem jediná, kterou tato modelování baví nejvíce! V případě, že Vám fosilie nic neříkají, inspirujte se v mém minulém článku "Marcipán - život je sladký" a ozdobte si svůj dort jinou cukrovou postavičkou.

"Are you looking for a low fat sponge cake with fruits? Cake without any butter cream? You are on the right place!"

Everything has ran so fast and I can bake another birthday cake! If you also love making cake decorations from marzipan or fondant, think about buying special confectionery equipment. I can only recommend it. 
Are you interested in the recipe? I won't detain you with unnecessary talking... Let's get started! It isn't one of the easiest recipes... If you don't want to make the tyrannosaurus rex skull on the top, you could quite possibly save 2 hours. However, it would be a pity! I have enjoyed making the marzipan more than everything else! And in case, that you are totally not into the fossils and dinosaurs... just have a look at my last post: "Marcipán - život je sladký" and get another inspiration! Continue please... ♥




Dort Tyrannosaurus Rex
*Narozeniny mého paleontologa*

Recept:

Na těsto budeme potřebovat:

  • 1 sklenici cukru krystal
  • 1 sklenici hladké mouky
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 bílků
  • 6 žloutků
  • 3 lžíce mléka/ vlažné vody
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 lžička domácího vanilkového extraktu 
  • máslo na vymazání dortové formy 
Na krém a zdobení si připravíme:
  • 2 smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 3 vrchovaté lžíce jahodové marmelády
  • sklenička borůvkového kompotu (lze použít i malinový či ostružinový)
  • 60 g hořké čokolády na vaření
  • 4 lžíce mléka
  • domácí fondán (není třeba ho dělat z celé dávky, vystačí polovina)
Postup:
  1. Vejce si zhruba hodinu před pečením vyndáme z lednice. Vymažeme si formu a dáme vyhřívat troubu na 180 °C. Já jsem si na dno dortové formy dala pečící papír, aby se s dortem následně lépe manipulovalo. Doporučuji Vám udělat to samé, při krájení si nepoškrábete dno formy. :)
  2. Do dvou misek si rozdělíme bílky a žloutky. K bílkům přidáme půl lžičky soli a vanilkový cukr a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky třeme zhruba 5 minut s krystalovým cukrem a vanilkovým extraktem. Mouku smícháme ve vedlejší nádobě s pečícím práškem a kakaem a zapracujeme polovinu do žloutkového krému. Přidáme tři lžíce mléka (pokud se Vám zdá být těsto příliš tuhé, přilijte o max. 3 lžíce více) a zbytek sypkých surovin. 
  3. Nakonec opatrně ručně zapracujeme ušlehaný sníh z bílků a nalijeme těsto do připravené dortové formy. 
  4. Pečeme na 180 °C po dobu 30-40 minut. Pravidelně kontrolujeme.
  5. Zatím co se peče korpus, připravíme si domácí falešný marcipán podle receptu, který jsem zde na Corculu již několikrát zmiňovala: ZDE. Hotové těsto na fondán buď ihned zpracujeme, nebo uložíme do lednice a vyhrajeme si s ním později. Poté stačí pouze prohníst tvrdé těsto několikrát v rukách posypaných moučkovým cukrem. Vyválíme 1-2 mm tenký plát a pohrajeme si dle vlastní fantazie. :) Taktéž lze užít šablon či vykrajovátek. 
  6. Lehký šlehačkový krém není nikterak těžký. Šlehačky připravíme podle návodu na obalu a dosladíme dle vlastní chuti. 
  7. Upečený korpus necháme vychladnout a poté ho dlouhým cukrářským nožem rozpůlíme na dvě stejná patra. Případné nerovnosti odkrojíme a sníme.
  8. Na spodní patro naneseme řádnou vrstvu domácí jahodové marmelády následně okapané kompotované borůvky a 2/3 šlehačkového krému.
  9. Přiklopíme druhým patrem a zbylou šlehačkou potřeme obvod dortu, aby nevykukoval kakaový korpus. 
  10. Do misky si dáme mléko a hořkou čokoládu a vše vložíme do mikrovlnky na dobu 15 až 20 sekund. Poté velmi svižně mícháme, dokud se nevytvoří hustá čokoládová hmota. Touto polevou potřeme vrch celého dortu a zasadíme do čokolády marcipánovou lebku tyrannosaura rexe. 
  11. Dort vložíme do lednice vychladit. Konzumujeme další den s horkou kvalitní kávou v příjemné sváteční společnosti. Přeji dobrou chuť! :)

Tyrannosaurus Rex Cake
*My paleontologists birthday*

Recipe:

For the dough you will need:

  • 1 glass (as big as a cup) of sugar
  • 1 glass of plain flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 vanilla sugar
  • 6 egg whites
  • 6 egg yolk
  • 3 tablespoons of milk/ mild water
  • 3 heaping tablespoon of cocoa powder
  • 1 teaspoon of home made vanilla extract
  • butter to the cake tin
For frosting and decorating please prepare:
  • 2 whipped cream (cca 400 ml)
  • 2 stiffening whipped cream ("whip it") 
  • 2 teaspoons of icing sugar
  • 3 tablespoons of strawberry jam (home made)
  • a glass of compoted blueberries (or fresh and add another suggar)
  • 60 g of dark chocolate with more than 45 % of cocoa powder
  • 4 tablespoons of milk
  • marzipan or fondant (you can also find it there: domácí fondán and prepare your own!)
Recipe:
  1. Put the eggs out of the fridge nearly an hour before the baking. Preheat the oven to the 180 °C and prepare the cake tin - spread it with a butter. You can also cover the bottom with baking paper (like I did). It will help you to manipulate with the cake and also it protects the bottom from scratches.
  2. To two large bowls separate egg whites and egg yolks. To the egg whites add 1/2 teaspoon of salt and vanilla sugar and whip it into the "snow". Egg yolks stir with a glass of sugar and vanilla extract (5 minutes). In another bowl mix cocoa powder, baking powder and flour and one half of this mixture pour into the yolk cream. Add 3 tablespoons of milk (or more) and the second half of powdery ingredients.
  3. Very slowly and carefully combine this cream with the egg whites snow.
  4. Fill the cake tin with the dough and bake on 180 °C (356 °F) about 30-40 minutes. Don't forgett to check it every 10 minutes!
  5. When the flan is in the owen, let's prepare our own home made fondant! HERE
  6. Light whipping cream is very easy! Just prepare everything according to the instructions on the back site of the "whipe it". Add sugar according to your own taste. I have decided to use just two teaspoons of icing sugar.
  7. Ready-made corpus divide into two similar parts and cut off every roughnesses.
  8. Put the strawberry jam on the bottom part and than blueberries and 2/3 of icing. 
  9. Cover it with the second part of the cake corpus and put the rest of the cream icing all over the sites of the cake. Round and round.
  10. To the next bowl add milk and chocolate and bake it in the microwave 15-20 seconds. Than blend it very fast until every part of chocolate is melted. Pour this cream on the top of the cake. Put there also a marzipan (fondant) figures - Rex skull - and that's all! 
  11. Cool the cake over night. Bon appetite! ...enjoy your meal! :)



Doufám, že se Vám můj dnešní recept líbil a zachutnal alespoň vašim očím. :) Nezapomeňte se podělit o svůj názor v komentářích a pokud se rozhodnete ho také vyzkoušet, velmi ráda se podívám na fotky Vašich finálních výtvorů! :) Posílejte mi je prosím na email: corculum@post.cz.

To je pro dnešek již vše a budu se těšit zase na příště!
S láskou Vaše Corculum♥


I wish you have enjoyed my current recipe and I hope you like it at least through your eyes. :) Don't forget to leave a comment and if you decide to try it, please send me your real photos to my email: corculum@post.cz. I'm looking forward to your messages and comments! 

And that's all for today and I will look forward to the next time!
With love Your Corculum♥

11 komentářů:

  1. Já taky ráda peču dorty :) ale prozatím se nepouštím do toho tvarování a modelování :) Většinou jenom udělám nějaké kytičky z krému pomocí pytlíku a hotovo :D

    Blond LADY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť to není žádná ostuda! :) Někdy je to stejně těžké, protože máte jen jeden pokus. To u fondánu se lze kdykoli opravit. :)

      Vymazat
  2. Tak ten vypadá nádherně ! :) Moc ráda peču, ale dort jsem pekla zatím jenom jeden :) Tento se mi zamlouvá hlavně tím, jak jednoduše vypadá ..možná ho zkusím k taťkovým narozeninám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Tak doufám, že s ním bude nejen tatínek spokojený. :) Ať se druhý dort podaří neméně jako ten první! :) Corculum♥

      Vymazat
  3. Klobouk dolů, nádherný je, já dorty vůbec neumím. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevěřím, určitě umíš! :) Tenhle by jsi taky zvládla :))

      Vymazat
  4. No nádherně sis s tím pohrála! úžasné, smekám :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ten vypadá opravdu skvěle, jsi šikulka :)

    PS: Moc ráda bych tě pozvala na sůj blog, kde právě probíhá GIVEAWAY!:)
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovědětVymazat
  6. Mnohokrát děkuji! :) Hrozně jste mě potěšily..:)

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: