Ačkoli jsem si tento koláč pekla k dnešní snídani, nevydržela jsem a spořádala všechny okraje už včera večer.😌 Nenajdete v něm žádné závratné množství cukru, lepek ani ztužené tuky. Pro mě skvělá zdravá snídaně před cestou na přednášky. Jeho příprava je navíc extra jednoduchá!👍
Uvedená množství platí pro běžnou dortovou formu o průměru 32 cm. Pokud chcete péct na velkém plechu, doporučuji zdvojnásobit.
Budeme potřebovat:
- 12 lžic pohankové mouky
- 1 lžíce medu
- 1/4 nastrouhané dýně hokkaido
- 2 malá nastrouhaná jablka
- 1/4 lžičky skořice
- 1 vejce
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva bez lepku
- 1 rovná lžíce vanilkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce oleje
- 1 hrst ořechů
Nejdříve omyjeme hokaido, rozčtvrtíme ji a lžicí zbavíme semen a stopky. I se slupkou čtvrtinu nastrouháme nahrubo do mísy. Z jablek odstraníme jadřince a bubáky a stejným způsobem nastrouháme. Přidáme špetku soli, mouku, kypřicí prášek, skořici, vanilkový cukr, med, vejce a spojíme vše v kompaktní těsto. Polovinu rovnoměrně nalijeme do koláčové formy (já použila čtvercovou zapékací mísu s pečicím papírem). Ke druhé 1/2 přisypeme holandské kakao, přikápneme olej, promícháme a navrstvíme na první díl těsta. Posypeme vlašskými ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 175°C. V elektrické troubě pečení trvá zhruba 30-35 minut. Přeji dobrou chuť!
*Tip na závěr: Pokud těsto nerozdělíte a přidáte místo jedné lžíce celý šálek holandského kakaa, připravíte si vynikající brownie. To zase někdy příště!
Mějte se krásně a jestli chcete, sledujte mě na instagramu.
Vaše Štěpánka 💕
Mohlo by se Vám zalíbit:
Ovesné kaše - 5 oblíbených receptů
Mňam, takovou snídani bych ráda ochutnala. Koláč vypadá velmi dobře. Recept je jednoduchý a docela by mě zajímalo, jak může dýně ve sladkém moučníku chutnat. Možná někdy taky vyzkouším. :-)
OdpovědětVymazatwelcometomyworld
To vypadá výborně a tuším, že to ještě líp chutná :-) U nás v kavárně mají dýňový koláč s ořechy a polevou a já se po něm můžu utlouct. Myslím, že tohle bude něco podobného :-)
OdpovědětVymazatYummmy looks amazing *-*
OdpovědětVymazatGreat blog! I'm following you! Follow back?***
http://omundodajesse.blogspot.pt
Na podobný způsob si ho kupuju v jedný pekárně a je fakt skvělej!
OdpovědětVymazatProlhaná Mrcha