Biologie CELIAKIE

Vždycky mě zajímala témata spojená s genetikou, biochemií a zdravou výživou. Na internetu koluje o lepku mnoho mýtů a nejasností. Článků je tolik, že by se v jejich správnosti ztratil i odborník. Proto jsem se na základě svých materiálů z odborných vědeckých přednášek rozhodla napsat pro Vás ucelený článek o lepku a jeho metabolismu. Bezlepková dieta se stala pro mnoho lidí celoživotním stylem. Často jde o jejich svobodné rozhodnutí, které není podloženo diagnózou autoimunitního onemocnění ani alergie. Zda se jim vysmějete, nebo jim dáte za pravdu, to nechám na Vás. Každopádně doufám, že po přečtení dnešního článku budete zas o něco chytřejší!


Začněme nejdříve s trochou historie. Obiloviny byly zařazeny do lidského jídelníčku jako poslední v řadě v době neolitické revoluce - zhruba před 8 000 - 10 000 lety. Díky své vysoké kalorické a nutriční hodnotě tvoří základ stravy dodnes. Ačkoliv se nám může zdát subjektivně tato doba dlouhá, v přepočtu jde o "pouhých" 300 generací. V bakteriálním světě reprodukčních rekordmanů se k třísté generaci můžeme dostat za jeden týden. Ano, lidstvo získalo výhodný zdroj energie, ale ne každý pravěký zemědělec tuto stravu přežil.

Problémy se pravděpodobně objevili již na samém počátku. Ačkoli v původní pšenici (jednozrnce a dvouzrnce) není nálož lepku tak značná jako ve šlechtěné pšenici dnes, ti kteří si s lepkem nedokázali poradit, trpěli zdravotními komplikacemi, dožívali se nižšího věku a jen malému procentu z nich se podařilo zplodit potomky.

Dá se tedy říct, že dnes jsme vybavení geny odolných praprapraprapředků. V závislosti na jejich kombinacích většina populace může každé ráno beztrestně pojídat čerstvé pečivo, ovesnou kaši a nebo sušenky. Jenže takové štěstí nemá nejméně 1-3% evropské a americké populace. A aby to nebylo tak jednoduché, za všechno nemůže jen genetika

Ve studiích s jednovaječnými dvojčaty (tzn. z 1 zygoty, mající identickou genetickou informaci) se projevila celiakie u obou sourozenců pouze v sedmdesáti pěti procentech. Dnes již známe některé z těchto genů, např. HLA-DQ2, HLA-DQ8 a dalších 115 Non-HLA genů. Jedinci homozygotní v genu HLA-DQ2,5 mají riziko ze všech nejvyšší. Jaké jiné příčiny ovlivní výslednou diagnózu, když nemá vždy genotyp hlavní slovo?
Mluví se o triggerech, spouštěcích mechanismech rozmanitého charakteru. K projevu onemocnění může s vyšší pravděpodobností dojít např. u dětí, které nebyly kojené, po infekci (rotaviry, adenovirem 12, HCV), fyzickém a psychickém stresu (gravidita, kojení, rakovina).

Zajímavé také je, že celiakie je problém celosvětový. Nerozhoduje nakolik je lokální populace na lepek historicky zvyklá.


Než se dostaneme k metabolismu a onemocnění, musíme se seznámit s "padouchem" osobně. V zásadě se pšeničný lepek skládá ze 2 částí, kterým vděčí za své fyzikálně-chemické vlastnosti. Monomer první z nich - gliadinu, je obalen gluteninem a společně tak vytváří glykoprotein gluten = lepek. Díky spojení těchto strukturně odlišných částí získává elasticitu a schopnost bobtnat, tedy těsto nám pěkně "vzejde".

Kde se lepek v zrnu nachází? Obsahuje ho více běžná či celozrnná mouka? Lepek jako ostatní zásobní látky obilného semena je uložen v zrnu v části zvané endosperm, tedy neodstraní se po oddělení od otrub a jeho obsah v obyčejné a celozrnné mouce je zhruba stejný jako v levnější pšeničné.

Metabolismus lepku u pacientů s celiakií komplikuje starostlivá imunita. Gluten se řadí do skupiny nestravitelných prolaminů, které naše buňky trávicího traktu neumí rozštěpit na jednotlivé stavební bloky (aminokyseliny). Místo toho se rozpadá na delší úseky (peptidové zbytky o různých délkách), z nichž největší problémy dělá ten ze 33podjednotek. V tomto peptidu je pomocí tkáňového enzymu (deaminázy) přeměněna aminokyselina glutaminu na kyselinu glutamovou. Tyto dvě aminokyseliny se Vám možná zdají podobné názvem i po vyhledání jejich vzorce: kyselina glutamová má o jednu karboxylovou skupinu více. V chemickém měřítku jde o podstatnou změnu, která stojí za celou patologickou kaskádou. Střevo není jen místem trávení! Patří mezi důležité imunitní orgány. Proto v jeho stěně kotví mimo jiné speciální dendritické buňky, jejichž výběžky monitorují potencionální nebezpečí (škodlivé bakterie a viry). Mutovaný peptidový zbytek s kyselinou glutamovou je na základě sekvence mylně dendritickou buňkou rozeznán jako hrozba a imunita bije na poplach. Tělo reaguje dvěma způsoby: TH1 odpověď - tvorba cytokinů a zánětlivé reakce vedoucí k atrofii slizničních krků a hyperplázii slizničních krypt, TH2 odpověď - tvorba protilátek např. proti gliadinu. 

Protilátek může vznikat celá spousta, například v jedné z forem celiakie zvané glutenová ataxie cílí proti strukturám mozečku. U pacientů se tak projevuje motáním a ztrácením rovnováhy. 

Nejznámější forma autoimunitní celiakie souvisí s degenerací sliznice tenkého střeva popsané u TH1 odpovědi. Pacienti jsou ohroženi zvlášť nedostatečným příjmem živin. Jejich absorpční plocha je v porovnání se zdravými jedinci výrazně redukována.

Herpetiformní dermatitida je kožní formou celiakie, která se projevuje záněty připomínajícími pásový opar.


Jak se liší alergie a celiakie? Celiakie se projevuje morfologickými změnami tkání, určuje ji mimo jiné genetická výbava a v krvi jsme schopni detekovat specifické protilátky. Léčí se celoživotní bezlepkovou dietou. Naproti tomu alergická reakce se projeví znenáhla. Nedochází k trvalým morfologickým změnám sliznice a po vysazení lepku a jeho opětovném užití (např. po několika měsících, letech), může odeznít. 

Ve spojení s lepkem se nově hovoří o speciální skupině onemocnění nazvané výmluvně: Ne-autoimunitní a Ne-alergická (neceliakální glutenová senzitivita). Patří sem pacienti s rozmanitými zdravotními problémy, které pomohla vyřešit bezlepková dieta. Biochemické mechanismy jejich problémů na své objasnění bohužel teprve čekají. Věnuje se jim mnoho vědeckých pracovišť včetně těch v Praze. :)



Pomohl Vám dnešní článek? Napadl Vás zajímavý dotaz? Budu moc ráda, když mi svůj názor napíšete do komentářů. 

Mějte se krásně a něco pro to udělejte, vědě zdar!
Vaše Štěpánka 💕

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: