Studentův slaný koláč


Krásné ráno, dobrý den, dobrý večer.
Pomalu jsem proplula do nového semestru! Ovšem co se mi vyvedlo mnohem méně, je obhospodařování Corcula v uplynulých týdnech. Určitě nejste zvědaví na moje testy a starosti, ale mimo nich mám celkem pěkné a neprůstřelné alibi - pro notebook si konečně přijel kurýr a musela jsem ho odevzdat do opravy. Naneštěstí jsem si nepřipravila články do zásoby, clever me. A nezkomplikovalo mi to jen tenhle virtuální svět. Mohli jste mě zahlédnout na školní chodbě, kde se na svojí Nokii snažím marně přihlásit k SISu...
Teď už ale dávám jasnou červenou všem komplikacím a problémům, které by mě mohly od psaní odvézt. Dopil se burčák (sám), zbarvilo se listí, zapálily svíčky na hrobech a teď nás čeká ta hezčí část podzimu. Ta, kdy jsem si už zvykla na kabát a teplou šálu a postupně se psychicky připravuji na Vánoční svátky. Dřív než ale otráveně kliknete na vedlejší okno prohlížeče, dnes ještě zůstaneme v podzimní náladě. Ukážeme si jednoduchý recept na slaný koláč, který si s přítelem na koleji rádi obměňujeme. 

Budeme potřebovat:
Na těsto:
  • 300 g hladké mouky (špaldové)
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 rovná lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky kari
  • horká voda
Náplň:
  • 1 pytlík mražené zeleniny (hrášek, mrkvička)
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g šunky
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 1 smetana na vaření
  • 1 velké / 2 malá vejce
  • špetka pepře
  • lžička soli
  • lístky čerstvé bazalky

V míse si smícháme sypké suroviny na těsto. Zalijeme olejem, přidáme vejce a 3 polévkové lžíce horké vody. Podle potřeby doléváme horkou vodu a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v lednici. Pro 2 osoby použijeme pouze 1/2, pro 4 strávníky celé těsto, které vyválíme a pomocí válečku přeneseme do zapékací mísy s pečicím papírem. Dno propícháme vidličkou (asi v 2cm vzdálenostech). Do mísy vysypeme mraženou zeleninu, natřený česnek, šunku na kostičky, pepř, sůl a natrhané lístky bazalky. Promícháme a směsí naplníme koláčový korpus. Vyklepneme vejce do misky, kam nalijeme smetanu, přidáme špetku soli a vidličkou mírně vyšleháme. Přelijeme náplň koláče, posypeme parmazánem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme zrhuba 45-55 minut na 180 °C. Přeji dobrou chuť!



Jak se Vám líbil dnešní recept? A patříte mezi melancholiky, kteří milují podzim? Já se přiznám, že se už teď těším na jaro...

Mnoho krásných dní přeje,
Vaše Štěpánka 💕

Některé další slané recepty:
Tortellini (základní recept na těstoviny)

Komentáře

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Oblíbené příspěvky