Kate Walsh: Opravdové jídlo | Stojí za to?

V dnešním článku se dočtete pár zpráv a novinek z mého života, proč jsem nepublikovala valentýnský recept a hlavně recenzi knihy Real food projects od Kate Walsh! Doufám, že se Vám bude líbit.:)



Ahoj!
Je mi hrozně líto, že jsem poslední měsíc zanedbávala články. Zkouškové mi skončilo teprve před-včera s posledním testem z Molekulární biologie. Sice ještě nemám výsledky, ale s těmi všemi palci, které mi držíte, to prostě musí dopadnout! Valentýnské šílenství se mě tedy dotklo až poté, co jsem nadšená z čerstvě nabyté svobody vkročila do nákupního centra Chodov. Čekaly tam na mě fronty u květinářství a vybrakované oddělení s čokoládami. O blížícím se 14. únoru mi podávali svědomitě zprávy přátelé prostřednictvím Insta-stories (ze všech nálepek a srdíček už mi začínalo trochu cukat levé oko). Receptu na toto téma jsem se záměrně vyhnula. S přítelem si necháváme jako den lásky 1. květen a nechtěla jsem na tom nic měnit. Jak to máte Vy? Napište mi do komentářů, co si o Valentýnu myslíte. :)

Úterní večer tedy byl u nás doma takřka normální (až na domácí burgery k večeři, s těmi jsem si dala dost práce a každodenně to praktikovat nehodlám). Pustila jsem se tedy rovnou do psaní recenze, kterou máte právě před sebou. V následujících pěti dnech volna chci ještě stihnout spoustu věcí. Když začnu odzadu: dočíst si knihu o fotografování, péct, zajít si na tenis a svěřit se do rukou šikovného kadeřníka. Po dlouhé době jsem se odhodlala ke změně, tak očekávejte zprávičku na Insta! V plánu mám zkrácení a možná i zásah do barvy.

Teď už ale k hlavnímu tématu, co říkám na novou kuchařku Kate Walsh?



Opravdové jídlo/ Real Food Projects
30 dovedností, 46 receptů, pěkně od nuly
Kate WALSH
Nakladatelství: Murdoch Books, 2016
Vydal: Dobrovský s.r.o.
Počet stran: 215
Odkaz do knihkupectví: ZDE - Dobrovský
Knihu mi ke svobodné recenzi věnovalo knihkupectví Dobrovský s.r.o..


Možná hloupá otázka na úvod: Je nějaké jiné jídlo, než to opravdové? Podle spisovatelky Kate Walsh ano. Dlouhodobě usiluje o zlepšování jeho kvality, úspěšně motivuje spoustu lidí k samostatnosti, zahradničení a k podpoře lokálních farem a biofarem.

Když jsem knihu poprvé zahlédla, upoutala mě na přebalu žena v denimové zástěře vhodné stejně tak do kuchyně jako na zahradu. Dnes si říkám, jestli to není chytrý podtext. Kniha krásně spojuje životní postoje a cíle spisovatelky, jež jsou patrné z anglického originálního názvu -  Real Food Projects.

Nejde jen o seznam pár receptů. Kate Walsh nám slibuje prostřednictvím ukázky těch nejzákladnějších výrobních postupů, že každý dokážeme v domácích podmínkách vytvořit jogurt, máslo, klobásky, granolu nebo třeba marmeládu a zbavíme se závislosti na supermarketech (nebo aspoň většiny jejich oddělení). Zdravěji, levněji a nejen to. Vybudujeme si k jídlu vztah, který se ke kupovaným zavařovaným okurkám vytvořit nedá. Nezní to příliš utopisticky? Naše babičky a prababičky slouží jako nádherný důkaz. Ano, jde to.

Každému receptu předchází krátký zajímavý úvod, nechybí informace o nutném vybavení, době spotřeby, podrobný návod u komplikovanějších postupů s fotografiemi a v závěru tipy na další využití finálního výtvoru. To mi přijde jako nejlepší vychytávka. Když se pouštím do vaření, mám jasnou vizi a díky dobrému návodu i zaručený výsledek.

V prvním oddílu najdeme nejjednodušší recepty pro začátečníky, např. několik variant domácí granoly, ořechová máslíčka či zavařované hrušky.
Druhá část na téma džemy, chutney a nakládaná zelenina nebude nudit ani zkušené kuchařky zvyklé zavařovat plody svých zahrádek ve velkém. Naopak nabízí netradiční a zajímavé kombinace. Slyšeli jste například o ibiškovém džemu nebo Kdoulovo-heřmánkovém? A co třeba nakládaný zázvor?
O výrobě domácího másla, labne, kefíru a dalších výrobků z kvalitních bio mléčných surovin se dočítáme ve třetí kapitole. Co k nim přikusovat? Třeba domácí pečivo a krekry z kapitoly 4!

Osobně jsem se asi nejvíc těšila na 5. téma fermentovaných pokrmů: vodní kefír, kombucha, kimči nebo "obyčejné" kysané zelí. Ještěže u kimči neopomněla spisovatelka uvést, že při kvašení vydává nevábný pach a je nutné ho skladovat ve větraných prostorech. Zachránilo mě to před nepříjemnostmi se spolubydlícími na koleji. Poslední oddíl věnovaný "víkendovým projektům" si také zaslouží pozornost. Své si tu najdou kuchařští analfabeti i profesionálové.


Kuchařka je v dnešní době s prominutím každá druhá kniha v knihkupectví. Schválně, kolik máte kuchařek doma vy? A kolik jich doopravdy používáte? Já raději nebudu zveřejňovat, kolik mi jich chytá prach na polici... Lákají na líbivé fotografie, které jsou sice famózní z hlediska expozice, jenže dobře nafocená rajčata s mozzarellou, jsou stále jen "rajčata s mozzarellou". Nebylo by lepší, doopravdy si v knize počíst? Posunout svoje vaření zase na lepší úroveň? "Udělat si svojí vlastní mozzarellu?"



U mě dostává "Opravdové jídlo" zaslouženě 98%. Dvě procenta strhávám za následující nedostatečnosti. Už jsem se chtěla pustit do výroby domácího chleba, jenže... šotek zapříčinil, že hladké chlebové mouky potřebuji 00 g. Snad je to jen chyba mého výtisku.
Druhé procento je za všechny, kteří neseženou mléčná a vodní kefírová zrna, odradí je náročný postup na domácí jogurt nebo domácí klobásky.

Pokud hledáte kuchařku, ve které zalistujete, náhodně ukážete prstem na stránku a máte tip na večeři, koupi Vám s čistým svědomím doporučit nemohu. Jestli byste rádi posunuli paletu svých dovedností zas na další úroveň, zjistili o jídlu něco víc, vybudovali si k němu osobní vztah a zbavili se závislosti na supermarketech, rozhodně Vám má Real Food Project co nabídnout. Mě na poličce prach chytat nebude. :) Už se těším, až se pustím do čokoládového oříškového másla! 

Jestli Vás moje recenze zaujala, líbila se Vám, nebo na ní naopak vidíte nedostatečnosti, dejte mi prosím vědět v komentářích.


Užijte si nádherné slunečné počasí a mějte se krásně!
Vaše Štěpánka 💕

5 komentářů:

  1. Ahoj, hned jsem se podívala do své kuchařky a u receptu na nehnětený chléb mám taky 00 g hladké mouky. Vůbec jsem si toho nevšimla ... takže to není chyba jen tvého výtisku :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem psala do redakce, kdyby jim to náhodou ušlo. Každopádně nechci z téhle malé chyby dělat pohromu. :) Tiskárny jsou zlo, sama o tom něco málo vím.

      Vymazat
  2. Hrozně mě zaujal tvůj názor na kuchařky a musím uznat, že s tebou musím souhlasit! Prostě většina kuchařek je jen obrázek na obalu a obrázky uvnitř. Po knížce se v knihách určitě ohlédnu! :) ♥♥♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: