Co připravit druhým pod stromeček?

Zdravím u dnešního článku!
Za ty roky, co svůj blog píšu, se tu nastřádalo spoustu receptů, které se k věnování perfektně hodí. Nezaslouží si upadnout v zapomnění a proto jsem je pro Vás oprášila a připravila do speciální předvánoční edice. Snad Vás mé nápady inspirují a vyřeší každoroční dilemata.

Pampeliškový med
Víte jaký dárek zaujme vegana? Ale nejen jeho! 
Teď už je sice pozdě, ale třeba příští rok ostatním pod stromeček přichystejte domácí ručně dělaný pampeliškový med. Stoprocentně rostlinného původu a voní rozkvetlou loukou. Není na škodu přidat pro lepší aroma květy dalších jedlých rostlin, např. sedmikrásek, hluchavek a fialek.

  
Kdo rád mlsá, toho určitě potěšíte následujícím jedlým dárkem.

Karamel
Při přípravě domácího karamelového sirupu si užijete trochu adrenalinu. Vyrobte si více skleniček najednou a podělte se s širokou rodinou. Hodí se jen tak na lžičku, na zmrzlinu, palačinky, do krupičné kaše, na dort... nebo na ochucení capuccina. V lednici teoreticky vydrží několik měsíců, ale to je otázka silné vůle...


Sweet chilli omáčka
A pro každého, kdo má rád asijskou kuchyni, je tu recept na domácí sweet chilli omáčku. Výborná je místo kečupu!


Domácí granola nebo Burákové müsli
Vlastní směs ranních cereálií vyladěná do posledního detailu. Tatínek se vymlouvá, že po ránu nemá čas a tak nesnídá? Upečte mu zapékané müsli s medem či granolu se vším, co má rád - s brusinkami, karamelovými lupínky, kešu ořechy, rozinkami, atd.. Přidat můžete třeba směs badyánu, anýzu a skořice a vánoční pochoutku darovat v plechovém boxu či skleněné dóze.


Pesto z medvědího česneku
Trochu s křížkem po funuse přicházím se svým receptem na pesto z jarní lesní byliny - medvědího česneku. Jeho zelené listy se objevují v lesích v období dubna a v menším množství pak ve stejném období na pultech supermarketů. Příští rok neleňte a připravte si do zásoby pesto s parmazánem a ořechy i pro ostatní. Jde o životabudič a zdroj většiny vitaminů a minerálních látek. Podobné pesto můžete připravit i z listů špenátu.


Tvarohové preclíky
Nejlépe chutnají první a druhý den, ale při správném skladování v chladu a suchu vydrží stejné i dva týdny. Trvanlivými tvarohovými preclíky uctíte milovníky vína a piva, kteří si ve vánočních svátcích na sladké cukroví, vánočky a štoly moc nepotrpí. Ve správné krabičce s věnováním a lahví dobrého vína budou perfektním dárkem.


Mandlové máslo
A nakonec i nejnovější publikovaný recept zde na corculu je vlastně ideální dárek. Poslední dobou jsou ořechová másla a sladké pomazánky v čím dál větší oblibě. Sama mám nejraději arašídové či domácí z jemně opečených mandlí. Pokud znáte někoho, kdo snídá ovesnou kaši s burákovým máslem či toasty s nutelou, zkuste mu věnovat kvalitnější domácí alternativu. 



Další vhodné dárky: Pečený čajZázvorkyFalešný marcipán


Mockrát děkuji, že jste tu se mnou, čtete články až do konce, zkoušíte mé recepty a děláte mi ohromnou radost komentáři. Přeji Vám krásný první advent, klidnou přípravu na Vánoce a úspěšný konec letošního roku! Vaše Štěpánka 💕
Blog najdete i na FacebookuInstagramuBloglovin a YouTUBE

5 komentářů:

  1. Miluji jedlé dárky. Minulý rok jsem dávala kolegyni domácí nutelu a jaký sklidila úspěch :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nepodělila by ses o recept na domácí nutelu? Sama jsem se do ní ještě nepouštěla a sháním dobrý recept. :)

      Vymazat
  2. Pampeliškový med děláme každoročně, je výborný ! :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jsi šikovná ♥ Krásné to máš :) Nejvíce mě zaujaly tvarohové preclíky :) A moc se mi líbí, jak máš napsaný ten nápis "karamel" - celá ta cedulka :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. To jsou skvělé tipy! :) Myslím, že bych některé ještě teď zvládla nachystat, tak uvidím, jestli se do toho pustím! :)
    Pesto z medvědího česneku jsem viděla již vícekrát a celkem mě láká, podobně jako domácí granola, kterou jsme jednou před několika lety dělala, ale nedopadla vůbec dobře! :/ Snad se mi poštěstí udělat ji lepší! :D
    LifestyleBirdie

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: