Krásný den, do vlastního ořechového másla jsem se toužila pustit už hrozně dlouho. Jednak z toho důvodu, že mě lákalo zkoušet nové kombinace ořechů a taky kvůli mé vysoké spotřebě. Moc ráda si ho dopřávám po ránu do horké ovesné kaše... 🍓
Bohužel na jeho přípravu člověk potřebuje kvalitní a silný mixér, což byl donedávna kámen úrazu. V naší malé domácnosti se našel pouze smoothie maker, sekáček a tyčový ponorný mixér. To jsou všechno sice skvělí pomocníci v kuchyni, ale při pokusu o máslo bych je dost pravděpodobně úplně "odvařila". A tak jsem jen snila o té době, kdy si budu moct dovolit tak drahý mixér, aby si poradil s čímkoli... Ovšem nakonec si ke mně našel cestu sám. Podařilo se mi s receptem na čokoládové palačinky vyhrát poukaz na jakýkoli kuchyňský spotřebič! Měla jsem hned jasno, co si budu přát...
Na jeden šálek mandlového másla si připravíme:
Postup:
Vyhřejeme si troubu na 200 °C. Mandle vsypeme na plech (není třeba mastit) a dáme do trouby na 10 minut. Následně necháme vychladnout.
Opražené a zchladlé mandle nasypeme do výkonného mixéru, uzavřeme víkem a několika pulzy rozdrtíme na konzistenci hrubého písku. Vypneme, přidáme špetku soli, stěrkou promícháme a mixujeme dále.
Jakmile se začne hmota lepit na stěny mixéru, vypneme a stěrkou znovu promícháme. Takto postupujeme, dokud nám nevznikne mírně lepivá hmota (cca 10 minut u výkonného mixéru).
POZOR: Pokud se váš mixér snadno přehřeje, pečlivě kontrolujte jeho teplotu a dávejte mu přestávky k vydechnutí. U mě to znamenalo přestávku po skoro každém 30-50 s pulzu :/.
Následně přidáme lžíci medu a mixujeme dokud nezískáme konzistenci tekuté pasty. To pro nás znamená jediné, blížíme se do finále! Teď už stačí jen Rawtellu přenést do čisté sklenice, uložit do lednice a pečlivě střežit před nájezdníky.
Perfektně se hodí do ranní ovesné kaše, na toast, na banán nebo jen tak na lžičku. Dobrou chuť!
Za tu námahu a stání u mixéru výroba vlastního másla určitě stojí. Jestli doma máte super-mixér stojící ladem, chopte se příležitosti! Máslo můžete třeba nadělit pod stromeček, nebo ho použít na zdravé cukroví.🎄 >>Seznam sladkých receptů<<
Zkoušeli jste jeho výrobu na vlastní kůži? Máte oblíbené příchutě kupovaných? Podělte se o ně se mnou v komentářích!
Blog najdete i na Facebooku, Instagramu, Bloglovin a YouTUBE.
Mockrát děkuji za podporu a budu se těšit příště, Vaše Štěpánka 💕
Bohužel na jeho přípravu člověk potřebuje kvalitní a silný mixér, což byl donedávna kámen úrazu. V naší malé domácnosti se našel pouze smoothie maker, sekáček a tyčový ponorný mixér. To jsou všechno sice skvělí pomocníci v kuchyni, ale při pokusu o máslo bych je dost pravděpodobně úplně "odvařila". A tak jsem jen snila o té době, kdy si budu moct dovolit tak drahý mixér, aby si poradil s čímkoli... Ovšem nakonec si ke mně našel cestu sám. Podařilo se mi s receptem na čokoládové palačinky vyhrát poukaz na jakýkoli kuchyňský spotřebič! Měla jsem hned jasno, co si budu přát...
Na jeden šálek mandlového másla si připravíme:
- 500 g mandlí
- 1 lžíce kvalitního českého medu (nepovinné)
- 1 špetka soli
Postup:
Vyhřejeme si troubu na 200 °C. Mandle vsypeme na plech (není třeba mastit) a dáme do trouby na 10 minut. Následně necháme vychladnout.
Opražené a zchladlé mandle nasypeme do výkonného mixéru, uzavřeme víkem a několika pulzy rozdrtíme na konzistenci hrubého písku. Vypneme, přidáme špetku soli, stěrkou promícháme a mixujeme dále.
Jakmile se začne hmota lepit na stěny mixéru, vypneme a stěrkou znovu promícháme. Takto postupujeme, dokud nám nevznikne mírně lepivá hmota (cca 10 minut u výkonného mixéru).
POZOR: Pokud se váš mixér snadno přehřeje, pečlivě kontrolujte jeho teplotu a dávejte mu přestávky k vydechnutí. U mě to znamenalo přestávku po skoro každém 30-50 s pulzu :/.
Následně přidáme lžíci medu a mixujeme dokud nezískáme konzistenci tekuté pasty. To pro nás znamená jediné, blížíme se do finále! Teď už stačí jen Rawtellu přenést do čisté sklenice, uložit do lednice a pečlivě střežit před nájezdníky.
Perfektně se hodí do ranní ovesné kaše, na toast, na banán nebo jen tak na lžičku. Dobrou chuť!
Za tu námahu a stání u mixéru výroba vlastního másla určitě stojí. Jestli doma máte super-mixér stojící ladem, chopte se příležitosti! Máslo můžete třeba nadělit pod stromeček, nebo ho použít na zdravé cukroví.🎄 >>Seznam sladkých receptů<<
Zkoušeli jste jeho výrobu na vlastní kůži? Máte oblíbené příchutě kupovaných? Podělte se o ně se mnou v komentářích!
Blog najdete i na Facebooku, Instagramu, Bloglovin a YouTUBE.
Mockrát děkuji za podporu a budu se těšit příště, Vaše Štěpánka 💕
Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)
OdpovědětVymazat