Výlet do Pekingu

Zdravím vás u dnešního článku!
Po delší odmlce Vám chci ukázat pár střípků z naší cesty do exotické a jedinečné Číny. Vydali jsme se sem na pracovní cestu, kterou jsme si prodloužili o pár dní dovolené.
A jaká je pekingská kuchyně?! Co stojí za to?


Peking není jako zbytek Číny. Každá provincie má svá specifika a jednou z těch pekingských je klasický streetfood "juanbing" (foto dole). Jde o báječnou palačinku potřenou vejci, pastou z fazolí, s fermentovanou zeleninou, salátem, smaženým "krekrem" a sezamovými semínky. Za cenu odpovídající cca 25 Korunám je to nejlepší a nejzdravější jídlo, které v hlavním městě Číny můžete dostat. My se do něj naprosto zamilovali! Nic lepšího jsme za celý pobyt nenašli.






Supermarkety v Pekingu oplývají ovocem, zeleninou a čerstvými mořskými plody. Bohužel vše je zabalené do ohromného množství plastu - talířek, sáček, fólie, pěnová fólie proti otlakům a nakonec nákupní taška... Na druhou stranu, na ulicích najdete odpadkové koše s dvěma oddíly: recyklovatelný a směsný odpad. Něco se tedy s Čínou (i když možná jen na oko pro turisty) skutečně děje.


Nejvíce nás uchvátil nekonečný výběr hub a rozptyl jejich cen. Od nejlevnějšího jidášova ucha za 20 Korun až po raritu za tisíc.



Sojové, rybí a ústřicové omáčky... Ale kterou? Tady narazíte na jazykovou bariéru. Všechny názvy (až na metro a některé autobusy) jsou jen v čínštině. Já si tak místo skořice málem koupila meruňkovou kůru (používá se v čínské medicíně).


Pekingskou kachnu si můžete dát i ve formě vhodné do mikrovlnné trouby... Maso čerstvé nedoporučujeme kupovat v žádné podobě. Hygienické návyky jsou tu tak špatné, že oddělení masa poznáte po čuchu již u vchodu. V nádržích plavou ryby několik dní břichem nahoru, dokud si je některý z místních konečně nekoupí.


V čínských pekárnách se mějte na pozoru. Co vypadá jako sýr, je sladko-slaná glutamátová omáčka. Podobně ani není jednoduché odhadnout, zda je kousek sladký či slaný. Nakonec nám ovšem i tato snídaně poměrně chutnala.
Pekařky jsou vidět z uličky před vchodem do samotné pekárny.



Obecně nedoporučuji si objednávat nic, co znáte z domu. Evropská podoba čínských jídel obsahuje více zeleniny, libové maso a minimum glutamátu. Naopak je to v Číně. Hnědá glutamátovo-kečupová omáčka skrývá kuřecí kousky s kůží a občas i kostmi.


Nudle a knedlíčky náš pocit z místní kuchyně trochu vylepšily.


Co ovšem na Pekingu stojí za to jsou památky! Nejkrásnější budhistický  chrám s mnichy mimo území Tibetu - Lama temple.



Všudypřítomná policie nechybí ani na olympijské promenádě u stadionu Ptačí hnízdo.


Vydali jsme se i na tradiční čínské zvíře, pandu.



Letní císařův palác





Jinshanling Great Wall



Čína je zajímavá země, která se nepodobá žádné jiné.
Budete překvapení pohostinností obyčejných lidí, jejich nízkými nároky na hygienu a bydlení v kontrastu s oblibou v drahých a luxusních autech a nejmodernější elektronice. Na každém desátém kroku Vás budou snímat další a další kamery, hlídat noví policisté a milicionáři. Nakonec si ale na to všechno zvyknete a vychutnáte si tu jedinečnou atmosféru lidové republiky...

Hezké léto!

Vaše Štěpánka 💕

3 komentáře:

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: