Domácí trdelníky

Zdravím vás všechny u dnešního receptu.

Protože teď je tak důležité trávit čas doma a zbytečně nevycházet, možná už vám dochází nápady na jídla a zábavu pro děti. Můžete se mrknout na recepty v hlavní liště, kde je spousta prima obědů. A co potom? Pojďte zkusit kouzlo čerstvě upečených trdelníků! Mně připomínají procházky pražským centrem, výlety na hrady, farmářské trhy a další akce, které jsou teď na nějakou dobu pasé. Udělat trdelník není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Ulovte poslední balíček hladké mouky a droždí v supermarketu a jde se na to. A! Je důležité si připravit i další propriety, např. vypít několik plechovek piv. O to se může postarat tatínek.



Co můžete použít na pečení trdelníků:
  • váleček schumlaného alobalu obalený v pečicím papíru
  • prázdné plechovky od piva obalené v alobalu/pečicím papíru
  • přímo formičky na trdelníky případně na kremrole (ty jsou ovšem dost malé)
Na cca 6 trdelníků budeme potřebovat:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 ml teplého mléka
  • 1 sáček sušeného droždí/ čerstvé droždí
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • řepkový olej na potření
  • skořice a cukr 
Mléko si ohřejeme tak, aby nepálilo ale příjemně hřálo. Vsypeme/nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme 10-20 minut stát. 

Do mísy odvážíme mouku s cukrem, doprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj mléko s droždím, rozehřáté máslo, vejce a lžičku soli. Zpracujeme vařečkou hladké těsto. Pokud by se vám zdálo příliš tuhé, přidejte pár lžic mléka, příliš tekuté zahustěte hladkou moukou. 

Vypracované těsto dáme v míse zakryté utěrkou kynout na teplé místo bez průvanu, např. ho zabalíme do peřin v posteli. Můžeme ho sem chodit kontrolovat, ale měli bychom ho nechat v klidu kynout nejméně 45 minut až 1,5 hodiny.

Těsto si na mírně pomoučeném válu vyválíme na cca 0,5 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme 2 cm široké proužky. Ty spojujeme do dlouhého hada a motáme na námy zvolenou kulatou podložku pro pečení trdelníku: alobalovou kostru s pečicím papírem/ plechovky v alobalu atd. Pozor ale na použití keramiky a skla, které by nevydržely teploty v troubě. Nebojte se těsto pořádně pevně namotat a přmáčknout tak, aby se "had" nerozpojil.

Hotové trdelníky pomažeme olejem a vyválíme/posypeme krystalovým cukrem se skořicí.

Pečeme na plechu s pečicím papírem v rozpálené troubě na 200 °C zhruba 18 minut do zlatova.
Podáváme ještě teplé, jak má kdo rád. Můžeme jen tak nebo třeba s nutelou, zmrzlinou a ovocem se šlehačkou. 




Mockrát děkuji za podporu a budu se těšit příště, Vaše Štěpánka 💕 

2 komentáře:

  1. Trdelníky miluju! Už jsem zkoušela i domácí zdravější a není to špatný, ale na origoš to nemá :D Možná zkusím ten Tvůj recept, ten by se originálu mohl hodně podobat :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. vyzerajú perfektne! mám rada trdelníky, ale ja moc na pečenie niesom takže moje by asi nevyzerali moc dobre :D

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: