Jak být víc EKO - konej dobro

27. března byl den "Ukliďme Česko", kdy se spousta dobrých lidí snažila debordelizovat naši krásnou zem. Jeden den však nestačí a každý může denně svým chováním přispět ke zlepšení. Už nejde jen o samozřejmosti jako: nevyhodíš za jízdy odpadek z okna, nevyvezeš suť do lesa, nevyleješ olej z fritézy do odpadu. Dlouhodobě je potřeba více každodeních maličkostí. Nebudu Vám vtloukat do hlavy klíny, když je vše krásně ukázáno již v nejnovějším filmu s Davidem Attenboroughem: Život na naší planetě. Objetujte 1 hodinu a 20 minut Vašeho drahého času u TV (na Netflix nebo jinde) a pak se třeba rádi vrátíte k tomuto článku. Schromáždila jsem co nejvíce tipů na "konání dobra" a budu ráda, když přispějete svými vlastními nápady dolů do komentářů. 



Chtěla bych podotknout, že ani jedné značce nedělám placenou reklamu. 

Jak být víc eko? Někoho napadnou dobíjecí baterie, druhého papírové utěrky a náplně do propisek. Dovolte mi vyjmenovat těch pár produktů, které přišly na mysl mně. Doma mám hned několik výrobků od značky PUNTO VERDE, konkrétně houbičku na nádobí, jutovou "drátěnku" a odličovací tamponky na make-up. Na jejich eshopu najdete mnoho dalších užitečných věcí. Ale být eko, neznamená vždycky jen utratit nejprve hodně peněz (I když tím můžete podpořit skvělé české hlavičky...). Spoustu věcí si můžete ušít/vyrobit sami, např. utěrky, houbičky, tyčinky do uší z vaty a špejle atd. Při nákupech využíváme místo mikrotenových sáčků vlastní plátěné pytlíčky. Původně jsem je chtěla ušít, ale pak manželovi padly do oka krásné pytlíky z biobavlny za pár korun v Tesco. 




Je toho ale víc, co se dá změnit a co jsem zatím nevyzkoušela. Možná už znáte Snuggs (menstruační kalhotky)? Jde o český výrobek a čím dál více žen si je chválí. Komu by vadila spotřeba vody při mytí kalhotek možná ocení menstruační kalíšek? Oboje už je ke koupi ve většině řetězců drogerií. 

Pokud jste milovník kávy, možná doma využíváte kapslový kávovar. Do většiny známých modelů se dá nakoupit znovu-použitelná kovová kapsle s filtrem, kterou naplníte vlastní namletou kávou. Sedlinu pak můžete vysypat na kompost nebo rovnou do záhonku. Jak se ukazuje, "lógr" slouží jako výživný substrát třeba při záchraně tropických pralesů na Kostarice. Proč ho tedy nepoužít i u sebe na zahrádce?

S pitím a jídlem souvisí další tip, který je nyní samozřejmostí - vařit si doma. Pandemie donutila prakticky všechny využívat více vlastní kuchyň. Vaření doma z nejlépe "bezobalových" surovin ušetří nejednu cestu ke kontejneru. A pro línější z nás jsou tu donášky z restaurací a naštěstí i jejich snaha poskytnout možnost "ekologického balení" a dopravy. Pokud se rozhodnete šetřit peněženku a životní prostředí vařením doma, množství inspirace najdete třeba tady na blogu. Dobré je se zaměřit zejména na bezmasé pokrmy. Přeci jen nemusíme jíst maso každý den a dobře se o tom rozepsali jiní (v češtině LifeFood, v angličtině TruthOrDrought). (*Tento článek je psán v Covid době se zavřenými restauracemi.)

Už vám lezou nadnárodní módní značky krkem? Vyzkoušejte Vinted nebo místní butiky a second-handy, kde seženete zajímavější a mnohdy i nové kousky za polovinu. Na Vinted a na Fler navíc prodávají i šikovné švadleny, u kterých si můžete objednat/koupit české kousky (větší firmy jsou například zde). Mezi české značky oblečení patří např. Litex, AlpinePro, Kara nebo Woox. 

Aby nebyl článek příliš dlouhý, pro jistotu ho zde utnu. O ekologii bychom mohli mluvit celé hodiny. Pro zájemce jsem sepsala pár tipů v bodech, ke kterým můžete v komentářích připsat další. Znovu doporučuji podívat se na dokument jmenovaný výše, pro lepší povědomí o aktuálních problémech přírody.

Jak konat víc dobra v bodech:
1. Nekupovat věci na jedno použití 
2. Vaření (bez masa) nebo ekologické obaly
3. Pěstování původních plodin místo golfových trávníků
4. Nakupování použitých a stále funkčních věcí
5. Podpora pro lokální a tuzemské firmy a farmáře
6. Sušit prádlo na slunci, ne v sušičce
7. Sběr odpadků v okolí
8. Nepodporovat těžbu exotického dřeva
9. Vyvarovat se palmovému oleji
10. Hledat si zdroje informací, nikoli slepě sdílet*

*Vyhledávání primárních informací - odkud skutečně autor článku čerpá - by si měli osvojit všichni aktivní uživatelé internetu. Nebuďme za hlupáky, ukažme, že jsme si informaci nevymysleli a přidávejme více zdrojů podporující tvrzení. Svět bude lepším místem. 

Mějte se krásně a přeji všem veselé Velikonoce!

1 komentář:

  1. Tuhle značku mám hodně ráda a taky ji používám. Já třeba nedávno zjistila, že autobaterie z auto se vykupují zpět v obchodě, kde jste ji koupili. A navíc ještě dostanete většinou nějakou slevu na tu novou. Narazila jsem na to, samozřejmě jak jinak, při tom, když jsem sháněla baterku do svého auta, ale hodně mě to překvapilo. Vůbec jsem o tom nevěděla. :) přijde mi to škoda, protože v těch bateriích je hodně škodlivých látek a když se to dostane někde do kontejneru, tak se do země může dostat spousta svinstva.

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: