Panenka na šalvěji s "vínem od bodláku"

Máte chuť oslavovat jídlem a dobrým pitím? Zkuste dnešní recept - snadný, rychlý a voňavý.

Před nedávnem se mi ozvali z vinoodbodlaku.cz, jestli bych neměla zájem ochutnat některá z jejich vín dle vlastní volby. S výběrem jsem neměla žádný problém, protože o ideálním víně mám poměrně jasnou představu. Osobně dávám přednost kalifornskému Zinfandelu, jehož nejbližší příbuzný Primitivo z italské Apulie by měl chutnat stejně - suše, štavnatě, plně s podtónem skořice a bobulovin. Poprosila jsem tedy o dva druhy Primitivo a těšila se na ochutnávku. Hned po prvním doušku Primitivo "Bocca della Verita" z vinařství De falco jsem věděla, že tohle je moje víno a uvařím k němu na nedělní oběd stejně šťavnatou panenku na šalvěji a tymiánu... 


Na přípravu panenky pro 2 budeme potřebovat:
  • 600 g vepřové panenky (obecně cca 200-300 g na osobu)
  • sůl, pepř
  • omyté čerstvé listy šalvěje (asi 1 šálek)
  • 3 omyté čerstvé snítky tymiánu 
  • olivový olej z pokrutin
Na pečenou zeleninu pro 2:
  • řepkový olej
  • 4 velké brambory 
  • 1  velkou mrkev
  • 2 žluté papirky
  • 1 malý pórek
  • sherry rajčátka (velkou hrst)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli 
  • 1 snítku tymiánu
Nejprve si omyjeme maso a pokrájíme ho na plátky cca 5 cm široké. Maso si naskládáme do skleněné uzavíratelné dózy, posypeme 1/2 lžičkou soli, 1/2 lžičkou pepře a zalijeme olivovým olejem (asi 5 lžic). Posypeme čerstvými bylinkami a ručně vše propracujeme. Vložíme do lednice marinovat na minimálně 30 minut (nejlépe přes noc).

Zatím co se maso marinuje, dobře omyjeme a očistíme veškerou zeleninu. Troubu si necháme vyhřívat na 220°C a připravíme si zapékací mísu. Brambory nakrájíme na menší kostky, ostatní zeleninu a cibuli na plátky. Česnek můžeme nakrájet najemno a sherry rajčata ponechat vcelku. Veškerou nakrájenou zeleninu nasypeme do zalékací mísy, přidáme snítku tymiánu, posypeme špetkou soli a pepře a polyjeme 4 lžícemi řepkového oleje. Vše dobře promícháme, rovnoměrně rozvrstvíme po dně a dáme péct na 220°C s fukarem (horkovzdušná trouba) na 25 minut. Po 15 minutách zkontrolujeme a promícháme.

Následně si na pánvi s 5 lžícemi olivového oleje opečeme kusy panenky - rychle, zprudka z jedné i z druhé strany, aby šťáva zůstala uvnitř. Přeneseme na pánev i lístky bylinek, ve kterých jsme maso marinovali. Medailonky opečeme dle vlastních preferencí - rare/ medium/ well done. 

Hotové medailonky podáváme s pečenou zeleninou a červeným vínem, např. Primitivo Bocca della Verita. Dobrou chuť!



Jaká vína máte nejraději Vy?

1 komentář:

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: