Před nedávnem se mi ozvali z vinoodbodlaku.cz, jestli bych neměla zájem ochutnat některá z jejich vín dle vlastní volby. S výběrem jsem neměla žádný problém, protože o ideálním víně mám poměrně jasnou představu. Osobně dávám přednost kalifornskému Zinfandelu, jehož nejbližší příbuzný Primitivo z italské Apulie by měl chutnat stejně - suše, štavnatě, plně s podtónem skořice a bobulovin. Poprosila jsem tedy o dva druhy Primitivo a těšila se na ochutnávku. Hned po prvním doušku Primitivo "Bocca della Verita" z vinařství De falco jsem věděla, že tohle je moje víno a uvařím k němu na nedělní oběd stejně šťavnatou panenku na šalvěji a tymiánu...
Na přípravu panenky pro 2 budeme potřebovat:
- 600 g vepřové panenky (obecně cca 200-300 g na osobu)
- sůl, pepř
- omyté čerstvé listy šalvěje (asi 1 šálek)
- 3 omyté čerstvé snítky tymiánu
- olivový olej z pokrutin
Na pečenou zeleninu pro 2:
- řepkový olej
- 4 velké brambory
- 1 velkou mrkev
- 2 žluté papirky
- 1 malý pórek
- sherry rajčátka (velkou hrst)
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 1 snítku tymiánu
Nejprve si omyjeme maso a pokrájíme ho na plátky cca 5 cm široké. Maso si naskládáme do skleněné uzavíratelné dózy, posypeme 1/2 lžičkou soli, 1/2 lžičkou pepře a zalijeme olivovým olejem (asi 5 lžic). Posypeme čerstvými bylinkami a ručně vše propracujeme. Vložíme do lednice marinovat na minimálně 30 minut (nejlépe přes noc).
Zatím co se maso marinuje, dobře omyjeme a očistíme veškerou zeleninu. Troubu si necháme vyhřívat na 220°C a připravíme si zapékací mísu. Brambory nakrájíme na menší kostky, ostatní zeleninu a cibuli na plátky. Česnek můžeme nakrájet najemno a sherry rajčata ponechat vcelku. Veškerou nakrájenou zeleninu nasypeme do zalékací mísy, přidáme snítku tymiánu, posypeme špetkou soli a pepře a polyjeme 4 lžícemi řepkového oleje. Vše dobře promícháme, rovnoměrně rozvrstvíme po dně a dáme péct na 220°C s fukarem (horkovzdušná trouba) na 25 minut. Po 15 minutách zkontrolujeme a promícháme.
Následně si na pánvi s 5 lžícemi olivového oleje opečeme kusy panenky - rychle, zprudka z jedné i z druhé strany, aby šťáva zůstala uvnitř. Přeneseme na pánev i lístky bylinek, ve kterých jsme maso marinovali. Medailonky opečeme dle vlastních preferencí - rare/ medium/ well done.
Hotové medailonky podáváme s pečenou zeleninou a červeným vínem, např. Primitivo Bocca della Verita. Dobrou chuť!
Jaká vína máte nejraději Vy?
Já preferuji sušší bílá vína.
OdpovědětVymazatA recept vypadá moc dobře.