Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 125 g tvarohu (půl vaničky)
- 1/2 sáčku kypřicího prášku (cca 6 g)
- 50 g moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 2 lžíce rumu
- 100 g másla
- 80 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- špetka citronové kůry
- 50 g nasekaných mandlí bez slupky
- 80 g marcipánu
Na obalení:
- 2 lžíce másla
- 50-70 g moučkového cukru
Postup:
Do mísy si odvážíme a smícháme mouku, vejce, tvaroh, kypřicí prášek, cukr, špetku soli, rum, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Do vypracovaného těsta ručně zapracujeme ještě rozinky, kandované ovoce a nasekané mandličky. Nakonec na pomoučené ploše bochánek těsta mírně zploštíme (na délku zhruba odpovídající naší formě) a doprostřed umístíme váleček marcipánu. Ten následně zabalíme okraji těsta tak, aby byl co nejvíce uprostřed. "Bochníček" těsta vložíme do velmi dobře máslem vymazané formy, nebo jen položíme na plech s pečicím papírem.
Pečeme v předem předehřáté elektrické troubě na 180 °C a pečeme cca 40-45 minut.
Po upečení vyklopíme z formy na rovný talíř, pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme vydatně moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.
Dobrou chuť!
Ručně dělanou keramickou formu na trilobita seženete v muzeu Českého krasu v Berouně. :)
Vtipná forma. A recept vypadá taky dobře, trochu mi připomíná ten, podle kterého peču štolu.
OdpovědětVymazat