Tvarohová štola s marcipánem ala "trilobit"



Na jednu štolu do formy trilobita (nebo jakékoli jiné, i bez formy) budeme potřebovat:
Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g tvarohu (půl vaničky)
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku (cca 6 g)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g másla
  • 80 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • špetka citronové kůry
  • 50 g nasekaných mandlí bez slupky
  • 80 g marcipánu
Na obalení:
  • 2 lžíce másla
  • 50-70 g moučkového cukru
Postup:
Do mísy si odvážíme a smícháme mouku, vejce, tvaroh, kypřicí prášek, cukr, špetku soli, rum, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Do vypracovaného těsta ručně zapracujeme ještě rozinky, kandované ovoce a nasekané mandličky. Nakonec na pomoučené ploše bochánek těsta mírně zploštíme (na délku zhruba odpovídající naší formě) a doprostřed umístíme váleček marcipánu. Ten následně zabalíme okraji těsta tak, aby byl co nejvíce uprostřed. "Bochníček" těsta vložíme do velmi dobře máslem vymazané formy, nebo jen položíme na plech s pečicím papírem.
Pečeme v předem předehřáté elektrické troubě na 180 °C a pečeme cca 40-45 minut.
Po upečení vyklopíme z formy na rovný talíř, pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme vydatně moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.
Dobrou chuť!

Ručně dělanou keramickou formu na trilobita seženete v muzeu Českého krasu v Berouně. :) 




1 komentář:

  1. Vtipná forma. A recept vypadá taky dobře, trochu mi připomíná ten, podle kterého peču štolu.

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: