Jak chutná Srí Lanka | Žluté kari

Naše cesta po Srí Lance v roce 2017 měla hned několik pozitiv. Jedním z nich bylo vynikající jídlo! Už snad jen na Borneu mi místní kuchyně chutnala natolik, aby se mi nestýskalo po něčem domácím. Nemusíte ale cestovat přes půlku Země, abyste si dokázali navodit exotickou atmosféru. Zkuste se zahřát žlutým kari s jedinečnou kombinací koření a kokosového mléka a dejte vědět, jak Vám chutnalo! Na tento recept jsem využila spolupráce praveBio.cz, kde seženete veškeré suroviny v bio kvalitě přímo ze Srí Lanky.


Budeme potřebovat (porce pro 4):

  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 1 plechovku žlutého kari ze Srí Lanky
  • 1 střední cibuli
  • 2 stroužky česneku 
  • 4 polévkové lžíce bezlepkového zahušťovadla z Jackfruitu
  • 2 velké mrkve
  • 1/2 rovné čajové lžičky sušené mleté citronové trávy
  • 1 limetka
  • sůl a pepř dle chuti
  • další zeleninu do kari v různém poměru dle chuti: celer, pórek,  čerstvé hráškové lusky, listy špenátu, papriky apod.
  • bílou rýži jako přílohu
  • čerstvý koriandr na posypání (já musela použít sušený, protože jsem na něj v obchodě zapomněla)
  • 1 velké krůtí prso na nudličky
  • 1 čajová lžička kari koření - nejlépe ze Srí Lanky či z Malediv
  • + pro zájemce chilli
Postup:
  1. Na pánvi si na kokosovém másle osmahneme na nudličky pokrájená krůtí prsa se špetkou soli a pepře do zlatova. 
  2. Následně odebereme z pánve, na tu přidáme trochu tuku a osmahneme pokrájenou cibuli a česnek na kostičky. 
  3. Přidáme zeleninu (mrkev a celer na nudličky/nastrouhanou, pokrájený pórek, čerstvé listy špenátu, hráškové lusky a nudličky červené papriky), orestujeme a dáme znovu stranou (k masu). 
  4. Následně na pánev dáme obsah plechovky žlutého kari, bezlepkové jackfruit zahušťovadlo, citronovou trávu, kari koření (popř. chilli) a přivedeme k varu. Můžeme přidat více zahušťovadla, popř. další kokosové mléko dle libosti.
  5. Jakmile nám omáčka mírně zhoustne, přidáme zpět opečené krůtí maso, zeleninu a promícháme.
  6. Na závěr posypeme čerstvým koriandrem a servírujeme s rýží a 1/4 limetky - kterou si celý pokrm pokapeme. Šťáva z limetky dodá kari tu správnou příchuť! Dobrou chuť. 






1 komentář:

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: