Cukroví jen pro dospělé... ❤
*doporučuji začínat rovnou z 2 dávek*
- 250 g piškotů
- 1 bílek
- 100 g moučkového cukru
- 100 g změklého másla
- 3 polévkové lžíce holandského kakaa
- 1 dcl rumu na pečení
Na krém:
- 1/4 vanilkového lusku (pouze vnitřek - semínka, píšu pro jistotu)
- 100 g másla
- 1 žloudek
- 2 lžíce rumu
+ 1/2 balení piškotů na základnu
Postup:
- Piškoty si do těsta nameleme na jemno. Na vále si zpracujeme těsto ze všech surovin. Doporučuji vše zapracovat do sebe rukama, aby se máslo prohřálo a vše se spojilo co nejrychleji. Pokud se Vám zdá těsto stále moc sypké, přidejte rum - do těsta!
- Krém utřeme v misce vařečkou, rum přidáváme postupně. Trvá to poměrně dlouho, ale ve výsledku byste měli mít jemný krém bez hrudek a se zcela absorbovaným rumem.
- Formičky na včelí úlky nejdříve dobře očistíme a pak vysypeme moučkovým cukrem, aby se na formičku těsto nelepilo a úlek šel jednoduše vyndat. Přípravu s moučkovým cukrem musíme neustále opakovat. Do formičky dáme adekvátní množství těsta (po 2 úlcích už budete vědět kolik těsta je akorát a nepovedené zkrátka snězte), prstem uděláme uprostřed dírku, kterou vyplníme krémem, přiklopíme piškotem a jemně přitlačíme. Hotové úlky/špičky skladujeme na chladném místě nebo v lednici, dokud nezmizí. Vydrží asi tak týden? Samovolně mizí a na Štědrý den už nejsou... Dobrou chuť!
U nás je tohle cukroví taky oblíbené. Jen máme špičatou formičku a říkáme mu vosí hnízda. A do těsta nedáváme bílek.
OdpovědětVymazatJá miluji zákusky a cukroví, ale i dobrou kávu, takže mě tenhle článek o rumových včelích úlech a špičkách zaujal. Podle mě by k nim byla nejlepší dárková káva, kterou si kupuji pravidelně. V loni jsem jí dostala od dcery k narozeninám a od té doby jsem si jí oblíbila.
OdpovědětVymazat