Nevšední těstoviny | výlet za testaroli do Impérie

Původně jsme měli jet na moře pozorovat velryby, ale bohužel nám štěstí nepřálo. Společnost provozující whalewatching v Impérii zrušila všechny pro nás dostupné termíny. A tak jsme strávili několik dní na plážích v Itálii, ve francouzském Nice a na skok jsme zajeli do Monaka. Nebylo tak špatné změnit plány... ale tohle je foodblog a tak dnes neuvidíte žádné rodinné fotky, ale zjistíte trochu té zajímavé historie a teorie o italském jídle!

Itálie je zemí, která je známá svými lahodnými těstovinami. Kromě klasických variant, jako jsou spaghetti a ravioli, existují i těstoviny, o kterých jste možná nikdy neslyšeli... Nebo ano?



Objevte kouzlo netradičních italských těstovin: Testaroli, Trofie a Fregula

Začněme u těstoviny zvané Testaroli, která má svůj původ v ligurském regionu. Na první pohled připomíná palačinku – jedná se totiž o silnější placky připravované z jednoduchého těsta z pšeničné mouky a vody. Co ji však činí výjimečnou, je tradiční způsob přípravy. Těsto se nalije na rozpálený kamenný nebo hliněný talíř zvaný testo, na kterém se peče buď na otevřeném ohni, nebo v troubě. Po upečení se placky nakrájejí na menší kousky a podávají se nejčastěji s bazalkovým pestem, olivovým olejem a bylinkami.

Kořeny Testaroli sahají až do dob antického Říma, kdy byly oblíbeným pokrmem římských vojáků. Dnes si je můžete vychutnat nejen v Ligurii, ale i v Toskánsku a dalších koutech Itálie.

Další zajímavostí z Ligurie jsou Trofie, drobné, ručně tvarované spirálky těsta. Výroba těchto těstovin je časově náročná, ale právě jejich specifický tvar skvěle zachytává omáčky. Nejčastěji se podávají s tradičním genovským pestem, vařenými bramborami nebo dalšími druhy omáček.

Vznik Trofie se datuje přibližně do 16. století. Původně šlo o pokrm chudých, jejich příprava byla levná a jednoduchá. Dnes jsou však ceněnou specialitou po celé Itálii.

A pokud se přesuneme na ostrov Sardinii, najdeme zde další těstovinový skvost - Fregulu. Tyto malé, kulaté kuličky těsta, vyrobené z pšeničné mouky a vody, se připravují technikou podobnou výrobě kuskusu. Fregula se často přidává do polévek, podává se s omáčkami nebo jako příloha k mořským plodům a rybám.

A teď otázka pro vás: znali jste některý z těchto druhů těstovin ještě před tím, než jste začali číst tento článek? Nebo jste právě teď objevili nové chutě, které si zamilujete?

Italové dobře vědí, že na dobré jídlo se vyplatí si počkat, a u těstovin to platí dvojnásob. Kvalitu poznáte podle doby sušení, která by měla být alespoň 24 hodin. Těstoviny z průmyslové výroby, které lákají na sytě žlutou barvu, bývají sušené rychle a při vysokých teplotách. Tím vznikají látky jako furanosin, které mohou být škodlivé pro játra. Proto příště v obchodě sáhněte raději po těstovinách s přirozeně světlou barvou.

Buon appetito!

2 komentáře:

  1. Neznala jsem ani jedny z uvedených těstovin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak příště třeba ještě Corzetti, Mafaldine nebo Strozzapreti.. Já se pořád učím!

      Vymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: