Je libo likér?

Karamelový, brusinkový a kokosový likér? Limoncello? A ještě jeden navíc! 

Karamelový likér 

- množství na 6 placatek
400 g plechovka slazeného kondenzovaného mléka
1 lžíce instantní kávy rozpuštěná v 1 lžíci horké vody
1 lžička vanilkového extraktu
400 ml brandy nebo rumu
500 ml smetany ke šlehání
Uzavřenou plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem ponořte do hrnce s vodou a zvolna vařte dvě hodiny. Nechte vychladnout a teprve pak plechovku otevřete.
Zkaramelizované kondenzované mléko v míse promíchejte s kávou, vanilkou a brandy dohladka. Pak dobře promíchejte se smetanou. Nalijte do jedné velké sterilizované lahve nebo několika menších. V chladničce vydrží nejméně 2 týdny, ale máme zkušenost, že podávaný v elegantní sklence na ledu, nalitý na zmrzlinu nebo jen tak upíjený u chladničky během přípravy slavnostního jídla zmizí mnohem dříve.

Limoncello 

- množství 0,5 l
0,5 l kvalitní jemné vodky
60 ml šťávy z chemicky neošetřených citronů plus kůra
40 g moučkového cukru
Ještě než začnete vymačkávat šťávu z citronů, skrojte kůru – například jako ozdobnou spirálku nebo jemné proužky, to záleží jenom na vás. Šťávu potom smíchejte s moučkovým cukru, nechte rozpustit, přelijte přes jemné sítko (odstraní se tak drobné kousky dužiny) a přidejte k vodce. Do pečlivě vymytých a horkou vodou vypařených lahví vložte kousky kůry a vlijte limoncello. Nechte uležet.
Něco navíc:
Domácí likér se podává dobře vychlazený v malých kalíšcích; poslouží vám také jako základ míchaných drinků a dodá švih krémovým náplním nebo tvarohovým koláčům.

Kokosový likér 

- množství cca 1 l
400 ml kokosového mléka
120 g strouhaného kokosu
100 g moučkového cukru
400 ml kokosového krému nebo smetany (pořídíte například v Delvitě)
70–150 ml bílého rumu
V kokosovém mléku krátce povařte strouhaný kokos. Po zchladnutí rozmixujte, přidejte moučkový cukr a kokosový krém nebo smetanu. Nakonec vmíchejte bílý rum. Množství alkoholu si zvolte sami podle toho, jak chcete likér silný. Nechte přes noc odležet. Likér protřete přes jemné sítko či cedník, abyste v něm neměli hrubší kousky kokosu. Pak už ho jenom přelijte do lahve. Uchovejte v chladu a před použitím protřepte.

Kořeněné arancello 

Tenhle domácí pomerančový likér působí jako kouzlo – hřeje, i když mrzne, až praští, a za okny létají sněhové vločky.
- množství 2,5 l
5 velkých, chemicky neošetřených pomerančů
1 svitek skořice
2–3 tobolky kardamomu
1 vanilkový lusk
1 l vodky
600 g krupicového cukru
pomerančová kůra, svitky skořice, kardamom a vanilkové lusky na ozdobení
Pomocí škrabky na brambory tence oloupejte kůru z pomerančů; snažte se, aby na ní nezůstalo ani trochu bílé hořké části. Kůru, skořici, kardamon a vanilku dejte do velké uzavíratelné sklenice nebo směs rozdělte do několika menších. Zalijte vodkou a nechte na tmavém místě týden stát, několikrát denně protřepejte.
Po týdnu uvařte půl litru vody a rozpusťte v ní cukr. Přidejte kořeněnou směs s vodkou a nechte trochu zchladnout. Přelijte zpět do sklenice, uzavřete a nechte uležet další týden. Občas protřepte.
Přeceďte do ozdobných lahví, pevné části vyhoďte. Uložte na tmavém chladném místě až do Vánoc. Před darováním vložte pro efekt do každé lahve trochu čerstvé pomerančové kůry a koření. Likér vydrží až 6 měsíců.

Brusinkový likér 

Tenhle lahodný nápoj může na svou chvíli čekat i dva měsíce.
- množství 700 ml
šťáva ze 2 pomerančů
400 ml brusinkového džusu
75 g sušených brusinek
150 ml Cointreau nebo jiného pomerančového likéru
Všechny ingredience smíchejte a nalijte je do sterilní lahve o objemu 700 ml. Uzavřete a nechte tři dny stát na temném a chladném místě, například v lednici. Brusinky nasáknou tekutinu, zvětší se, změknou a vyplavou na hladinu.
Po otevření uchovávejte likér v lednici a spotřebujte do pěti dnů.
Myslím, že se do aspoň jednoho z nich tyhle Vánoce pustím! :) Pro více informací navštivte stránky apetitu. http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/2640-5x-domaci-liker-pod-stromecek.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: