Arónie - kompot

Vzpomínka na podzim...

Arónie / černý jeřáb / temnoplodec - je u nás celkem častý strom, jehož plody prý mají po požití pozitivní účinky na celý náš organismu. Pomáhá při léčení mnoha civilizačních chorob. Pokud vám tedy roste na zahrádce nebo poblíž domu (ne u cesty, kde se na ni práší), rozhodně ji využijte! Dá se v kuchyni využít například jako náplň buchet, marmeláda, zavařenina, suší se jako brusinky a vyrábí se z ní likéry, šťávy a pečené čaje. Před tím, než se ohlásila zima, jsem se vydala na fotografickou výpravu a vyfotila si, jak vypadá celkový strom, plody a listy. Jakmile budu mít možnost, natrhám si spoustu jeřabin a vrhnu se na vaření! Marmeládám už nevévodí jen naše babičky a proč nevyužít to, co volně roste kolem nás?


plody a listy



Postup:

Pokud jste stejně jako já dostali chuť na kompot z aronie připravte si zhruba 2 kg natrhaných plodů i se stopkami a 1 kg cukru. Jeřabiny nechte přes noc i se stopkami namočené ve vodě. Ráno je otrhejte a spolu se 2 dl vody pozvolna vařte (*některé zdroje doporučují vařit plody 5 minut s pokličkou a dalších 10 minut bez). Přidejte cukr (vždy v poměru 2:1) a vařte dalších 10 minut. Naplňte kompotem zavařovací sklenice, posypte kyselinou sorbovou a pečlivě uzavřete. Moje babička často konzervuje podobné zavařeniny i kapkou alkoholu... Každý máme nějaký svůj recept.
Kompot se hodí na palačinky, koláče, do jogurtu a spoustu dalších věcí... ☺


Komentáře

Oblíbené příspěvky