Všemocný Bez černý - Caprifoliaceae
Při trochu deštivé a přec krásné procházce mě zaujal kvetoucí bez. ☺ Je úžasné, jak multifunkční rostlina bez je! Dá použít jako dekorace, vyrábí se z něj všemožné šťávy, likéry a mimo jiné i moje dnešní specialitka. Raději jsem se o jeho léčivých látkách a vitamínech pobavila s tetičkou Wiki, kde mě hned na úvodu pobavilo hezké přísloví: "Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.". Naši moudří předci to znovu skvěle vystihli...
Jsem květinožrout! |
Co se píše na Wiki, nemusí být vždycky pravda... Obrátila jsem se na svůj poctivý Bylinář (od Lesley Bremnessové, který srdečně doporučuji)! Na co se tedy může dále bez použít?
- květy - odvar se používá při nachlazení, masti na popáleniny
- listy - mast na podlitiny a výrony,
- bobule - zásoba vitamínu C!, výroba nejen marmelád, šťáv a likérů, ale i vína ☺
Budeme potřebovat:
- omyté květy bezu (podle vlastního uvážení)
- hladká mouka (jakéhokoli typu)
- strouhanka
- vejce
- špetka soli
- olej na smažení
+ vařené brambory = plnohodnotný oběd!
Postup:
Obalujeme čisté květy nejdříve v mouce, poté v rozšlehaném osoleném vejci a ve strouhance (jako řízek O:)).
Tlustou stopku jíst nemusíte. ☺ |
Co máte z bezu nejraději? Šťávu? Bezinkové víno? ☺ Já se rozhodně přikláním k řízečkům... ♥
Přeji dobrou chuť! ♥
Wau tak to vypadá fakt zajímavě Štěpi! :)) Tohle určitě vyzkouším. Ještě jsem na podobný recept nikde nenarazila. Z černého bezu suším květy na čaj, děláme sirup a taky jsem dělala bezinkovou marmeládu - chutná mi ve všech podobách tak myslím, že i řízečky ;))
OdpovědětVymazatBezinková marmeláda zní skvěle! :) Jakou má barvu? :) Napíšu si ji na seznam plánovaných experimentů.. :D :)
Vymazat